Sănătate

Cum citim etichetele suplimentelor alimentare?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute

Mulți dintre noi citim etichetele produselor pe care vrem să le cumpărăm, dar oare de ce nu facem acelși lucru și cu suplimentele alimentare? Credem că, atunci când luăm un supliment de vitamine, acea pastilă conține doar vitamine și neglijăm celelalte ingrediente care ne pot afecta starea de sănătate. Sunt suplimentele pe care le folosiți un pericol pentru sănătate? Citiți mai departe pentru a afla ce ingrediente trebuie să evitați atunci când cumpărați suplimente.

Vezi toate articolele despre:
educațieimunitatemedicină funcționalămineralesănătatevitamine

Ați citit vreodată studii care pun la îndoială valoarea suplimentelor și v-ați întrebat care este de fapt povestea din spatele acestora? Da, în mod ideal, ar trebui să ne acoperim necesarul de vitamine, minerale și micronutrienți din alimentație. Dar majoritatea solurilor sunt deficitare în substanțe nutritive din cauza practicilor industriale de producție a alimentelor și nu ne putem asigura nivelurile optime doar din alimentație și atunci apelăm la suplimente.

V-ați gândit vreodată că aceste suplimente ar putea conține ingrediente periculoase pentru sănătatea noastră? Cel mai probabil, NU! Vă gândiți că atâta timp cât este recomandat de un medic și pe eticheta este menționat cuvâtul „natural“, alimentele periculoase nu au ce căuta în compoziția acestuia. Doar îl luați ca să remediați o problemă, nu să declanșați alta!

Eticheta – sursa de adevăr și prietenul nostru de nădejde

Când citim etichetele suplimentelor, avem tendința de a ne uita doar după susbtanțele active de care avem nevoie și neglijăm restul listei de ingrediente.

Agenții de încărcare și stabilizatorii folosiți pot conține ingrediente inflamatorii, inclusiv gluten, solanacee, lactate, porumb, deși, de multe ori aceste informații nu sunt menționate pe etichetă sau sunt menționate sub denumiri care ne duc în eroare.

Aceste ingrediente sunt, de multe ori, vinovații din cauza cărora persoanele cu afecțiuni autoimune sau cu probleme cronice de sănătate nu văd îmbunătățiri în starea lor de sănătate, deși urmează protocoale dietetice și un stil de viață personalizat pentru a-și gestiona situația.

Revenind la ideea de mai sus, vom exemplifica câțiva dintre agenții de încărcare care apar pe etichete și sursa acelui agent:

  • Dextroză -> amidon de porumb
  • Dextri-maltoză -> malț de orz
  • Dextrine -> în principal porumb și cartofi, dar pot proveni din grâu, orez, tapioca
  • Maltodextrină -> porumb, grâu, cartof, orez
  • Amidon pregelatinizat -> porumb, grâu, cartof, tapioca

Verificați dacă este menționat amidon sub orice formă, deoarece acesta este derivat din porumb, cartof sau tapioca și conține și grâu.

Atenție și la medicamentele pentru tiroidă, deoarece unele dintre ele conțin porumb sau gluten, și nu sunt ușor de identificat din lista de ingrediente.

Câteva sfaturi atunci când citim etichetele

  • Faceți o listă cu agenții de încărcare și cu ingredientele pe care trebuie să le evitați și luați-o cu voi la cumpărături.
  • Chiar dacă folosiți un supliment de mult timp este bine să verificați de fiecare dată când îl recumpărați lista de ingrediente, deoarece este posibil ca aceasta să se schimbe. Mai ales atunci când observați o nouă etichetă sau atenționări de tipul „variantă nouă“, „variantă îmbunătățită“.
  • Dacă aveți dubii asupra unui produs, contactați producătorul și cereți detalii despre sursa ingredientelor și despre posibilele contaminări. Toate companiile au un număr de telefon sau o adresă de email la care pot fi contactați pentru astfel de solicitări.
  • Verificați țara de origine a ingredientelor și termenul de valabilitate.

Cele mai periculoase ingrediente care se găsesc în suplimente

Maltodextrină din porumb modificat genetic

Să începem cu cel mai des întâlnit ingredient: maltodextrină. În majoritatea cazurilor, această maltodextrină este derivată din porumb modificat genetic, produsele certificate organic sunt singura excepție.

Înlocuitorul care nu conține porumb este maltodextrina din tapioca și o veți găsi sub denumirea de amidon tapioca și alături de produsele certificate organic reprezintă o variantă acceptabilă.

Coloranții artificiali pot avea efect negativ asupra activității și atenției la copii

De ce am adăuga coloranți artificial în suplimente? Nu e ca și cum suntem copii și trebuie să fim amăgiți cu ceva ca să luăm suplimentele.

Nu doar ăsta este motivul și ne lămurește FDA (U.S. Food and Drug Administration): coloranții artificiali sunt adăugați pentru a compensa pierderea culorii datorată expunerii la lumină, aer, temperaturi extreme, umiditate și condiții de depozitare, dar și pentru a adăuga culoare suplimentelor incolore, pentru a le face „atrăgătoare“.

Deci culorile artificiale din vitamine nu au alt rol decât să le facă să pară mai „atrăgătoare“ sau, chiar și mai rău, să ascundă faptul că ingredientele active din acele vitamine au fost alterate prin expunere la lumină, umiditate, căldură, condiții neadecvate de depozitare.

Parlamentarii europeni au solicitat adăugarea unei avertizări pe eticheta produselor care conțin coloranți artificiali: „Poate avea un efect negativ asupra activității și atenției la copii“.

Uleiurile hidrogenate duc la boală coronariană, principala cauză de deces în SUA

Credeați că prin renunțarea la margarină ați eliminat grăsimile hidrogenate din dietă? Se pare că unele suplimente conțin ulei de soia parțial hidrogenat ca agent de îngroșare. Cu excepția situației în care soia este organică, în rest aceasta este modificată genetic.

De ce evităm grăsimile trans? Deoarece acestea sunt considerate cele mai periculoase tipuri de grăsimi cu care venim în contact prin dietă. Ele cresc colesterolul de tip LDL (colesterolul „rău”), riscul de apariție a bolii Alzheimer, riscul de apariție a diabetului zaharat de tip 2, riscul de apariție a obezității și duc la scăderea fertilității la femei.

Impactul asupra sănătății este atât de mare, încât în Statele Unite, dar și în din ce în ce mai multe state europene, producătorii sunt obligați prin lege să precizeze pe ambalaj conținutul corect în grăsimi hidrogenate al fiecărui produs.

Plumb, mercur și PCB (bifenil policlorurat), adesea găsite în suplimentele de omega 3

Acizii grași esențiali sunt în centrul atenției în ultima vreme deoarece s-a dovedit că sunt deosebit de importanți pentru femeile însărcinate, bebeluși și copii mici, precum și pentru sănătatea creierului și a inimii. Problema în cazul acestor suplimente o reprezintă sursa, și anume peștii, care sunt contaminați cu mercur, plumb și alte substanțe toxice, iar acestea ajung de multe ori în produsul final. Cu cât peștele este mai aproape de vârful lanțului trofic, cu atât încărcătura toxică este mai mare.

Poate că această contaminare este motivul pentru care unele studii au arătat că suplimentele cu ulei de pește au crescut riscul de cancer de prostată.

Pentru a evita această încărcătură toxică alegeți variante de suplimente care au fost testate meticulos pentru detectarea posibilei contaminări cu plumb sau mercur și care prezintă această informație pe ambalaj.

Talc sau silicat de magneziu, folosite ca agent de umplere și agent antiaglomerant

Silicatul de magneziu este similar din punct de vedere al compoziției cu azbestul și poate provoca probleme pulmonare atunci când este inhalat. De asemenea, este adesea contaminat cu azbest în procesul de extragere și se suspectează că poate provoca probleme atunci când este ingerat. De exemplu, japonezii preferă orezul care a fost tratat cu talc (este mai alb) și acest lucru a fost corelat cu incidența ridicată a cancerului de stomac din Japonia.

Dioxidul de titan vine la pachet cu inflamații pulmonare

Dioxidul de titan este un alt ingredient periculos care se găsește pe lista de ingrediente a unor suplimente, fiind folosit ca și colorant (este folosit și în multe produse cosmetice, mai ales în cele cu factor de protecție solară). Dioxidul de titan are o serie de implicații asupra sănătății.

S-a demonstrat că dioxidul de titan provoacă inflamații pulmonare și leziuni. Este de asemenea implicat în funcționarea sistemului imunitar, iar unele studii arată că nanoparticulele de dioxid de titan pot provoca deteriorarea ADN-ului.

Administrat intern, s-a demonstrat că provoacă leziuni la rinichi la șoareci și induce inflamații ale intestinului subțire. Acest lucru este îngrijorător în cazul persoanelor care suferă de sensibilitatea la gluten și boală Chrohn.

Concluzie

Suplimentele alimentare sunt necesare pentru a corecta deficiențe nutriționale, mai ales atunci când nu putem ajunge la niveluri optime doar prin alimentație (probleme de absorbție, probleme intestinale…) însă este absolut necesar să verificăm etichetele și să ne asigurăm că ceea ce ingerăm nu ne face mai mult rău decât bine. Din fericire, există suficient de multe suplimente de calitate din care putem alege, trebuie doar să ne documentăm puțin și să luăm cea mai bună decizie pentru noi și pentru organismul nostru.

Surse:

drknews.com/supplement-ingredients-safe/
the-cma.org.uk/articles/toxins-in-vitamins-supplements-and-health-foods-4937/
achs.edu/blog/2016/12/02/dangerous-supplement-ingredients/
endocrineweb.com/professional/endocrinology/popular-dietary-supplements-contain-hidden-harmful-substances
prweb.com/releases/2012/7/prweb9704531.htm

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
educațieimunitatemedicină funcționalămineralesănătatevitamine
Articolul anterior
Importanța acizilor grași omega 3 în tiroidita Hashimoto
Articolul următor
Cele mai bune probiotice în tiroidita Hashimoto


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: