Medicină funcțională, Microbiom, Sănătate, Tiroidita Hashimoto

Cele mai bune probiotice în tiroidita Hashimoto

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 7 minute

Deși există mulți factori care influențează funcția tiroidiană, cercetările recente sugerează că sănătatea intestinului poate fi un jucător cheie. Trilioane de microbi care locuiesc în intestin au o influență profundă asupra producției de hormoni în organism, inclusiv hormoni tiroidieni. Numeroase studii științifice și clinice au evaluat efectele bacteriilor comensale din intestine (bacteriile sănătoase existente, de regulă, aici) și suplimentarea cu probiotice cu tulpini bacteriene specifice, pentru diferite aspecte ale sistemului imunitar și au concluzionat că probioticele pot ajuta considerabil la modularea sistemului imunitar.

Vezi toate articolele despre:
floră intestinalăglanda tiroidăimunitatemicrobiomprobioticeSIBOtiroidita Hashimoto

Dar ce sunt probioticele?

Probioticele sunt microorganisme benefice (bacterii, paraziți și drojdii fungice) care ne mențin sănătos intestinul și corpul. Ele sunt similare cu microorganismele care trăiesc în mod natural în corpul nostru. De obicei, ne gândim la bacterii ca la germeni care provoacă boli, dar corpul nostru este plin de bacterii, atât bune, cât și rele. Probioticele sunt deseori numite bacterii „bune” sau „utile”, deoarece ne ajută să ne menținem sănătatea intestinului.

Probioticele se găsesc atât în alimente (iaurtul, varza murată), dar și sub formă de suplimente. Medicii le recomandă adesea ca adjuvanți în caz de probleme digestive.

Care este legătura dintre probiotice și tiroidita Hashimoto?

Cum funcționează probioticele rămâne un mister, în mare parte. Știm că tulpinile bacteriene au efecte diferite asupra organismului și interacționază divers cu sistemul imunitar. De exemplu, unele tulpini probiotice stimulează producția citokinelor (mesageri chimici ai inflamației) care favorizează dezvoltarea celulelor Th1, ceea ce ar putea ajuta sistemul imunitar să combată infecțiile și să prevină cancerul.

Alte tulpini stimulează producția citokinelor care promovează dezvoltarea celulelor T, asigurând astfel toate modulările importante ale sistemului imunitar necesare pentru bolile autoimune.

Sunt și tulpini probiotice, inclusive multe tulpini de Lactobacillus, benefice atât pentru bolile sistemului imunitar compromise, cât și pentru bolile sistemului imunitar activat excesiv.

Microorganismele probiotice pot afecta microflora intestinală printr-o multitudine de mecanisme: reducând aciditatea din lumenul intestinal, secretând compuși antimicrobieni chiar prin probiotice, stimulând producția de compuși antimicrobieni din celule și prevenind adeziunea și interacțiunea altor bacterii cu enterocitele. În aceste moduri, probioticele pot ajuta la corectarea disbiozei intestinale care este des întâlnită în cazul persoanelor cu Hashimoto.

Cercetările au arătat că, dincolo de restabilirea echilibrului din microflora intestinală și de modularea sistemului imunitar, probioticele pot afecta direct îmbinările strânse dintre enterocitele din intestin, ducând la reducerea permeabilității intestinale, una dintre principalele cause ale autoimunității, conform dr. farm. Izabella Wentz.

Probioticele joacă un rol important și în conversia T4 (forma inactivă a hormonului tiroidian) în forma activă (T3) care poate fi utilizată de organism. Aproximativ 20% din această conversie are loc în tractul gastrointestinal și este dependentă de bacteriile benefice.

De asemenea, flora utilă (precum și flora dăunătoare) călătorește către creier prin nervul vag care leagă intestinul de creier, iar bacteriile bune au un efect pozitiv asupra capacității cognitive și a memoriei. Cu toate acestea, bacteriile patogene au efectul de a inflama creierul, ceea ce poate duce la demență; deci disbioza este un lucru important de evitat.

De asemenea, unele tulpini de floră benefică îmbunătățesc de fapt modul în care sunt fabricate celulele imune, iar tratarea autoimunității este cheia gestionării bolii Hashimoto. Și mai uimitor este cercetarea care arată că probioticele pot de fapt să dezactiveze genele dăunătoare și să activeze genele utile.

Unii cercetători au preluat sarcina de a caracteriza efectele exacte ale fiecărei tulpini de probiotice (există aproximativ 35.000 de tulpini!) asupra organismului. Unele tulpini au fost deja caracterizate ca având proprietăți antiinflamatorii și imunomodulatorii, în timp ce altele s-a constantat că îmbunătățesc funcția barierei intestinale sau că reduc hipersensibilitatea viscerală.

Cele mai bune probiotice în caz de tiroidită Hashimoto

În continuare vom analiza probioticele folosite cu succes de dr. farm. Izabella Wentz în cazul pacienților cu Hashimoto.

Saccharomyces boulardii (S. boulardii) este o drojdie benefică care ajută la eliminarea bacteriilor patogene, a candidei și a unor paraziți (inclusiv Blastocystis hominis). De asemenea, ajută la eliminarea H. pylori, o infecție care a fost implicată în ulcere și care a fost legată de Hashimoto. S. boulardii nu colonizează peretele intestinal, dar în schimb, provoacă o creștere a IgA secretor, care susține apărarea naturală a propriului corp împotriva infecțiilor și a bacteriilor intestinale oportuniste.

Această drojdie benefică este în general sigură pentru SIBO (suprapopularea bacteriană a intestinului subțire) și trebuie utilizată ori de câte ori luați antibiotice (sau după utilizarea acestora), pentru a ajuta la reechilibrarea florei intestinale.

Acest probiotic este considerat a fi cel mai eficient în refacerea disbiozei de la antibiotice, deoarece, spre deosebire de majoritatea probioticelor care au origine bacteriană și pot fi ucise de antibiotice care vizează bacteriile, S. boulardii este o drojdie, iar majoritatea antibioticelor nu sunt eficiente împotriva drojdiei.

Deși nu există nici o cercetare recentă care să vizeze în mod specific legătura dintre S. boulardii și Hashimoto sau sănătatea tiroidei, dacă ne gândim la cele trei cauze principale ale autoimunității: o predispoziție genetică, un factor de declanșare din mediu (cum ar fi toxicitatea metalelor grele sau o infecție) și un intestin permeabil – conform dr. Fasano, este clar că S. boulardii poate ajuta la abordarea unora dintre factorii care stau la baza tiroiditei autoimune.

Îmbunătățirea sănătății intestinului și abordarea infecțiilor sunt componente-cheie ale obținerii remisiei în caz de Hashimoto – și așa cum am menționat mai sus, S. boulardii poate ajuta la ambele.

S. boulardii poate fi luat împreună cu alte probiotice (cu excepția cazului în care aveți SIBO). Lactobacillus și probioticele pe bază de spori pot fi deosebit de benefice și tolerate în Hashimoto.

Spre deosebire de alte suplimente, dacă apare o ușoară tulburare digestivă la utilizarea S. boulardii, acest lucru ar putea însemna că își face treaba! O parte din aceasta se datorează faptului că S. boulardii poate provoca „moartea” agenților patogeni din sistemul digestiv sau deplasarea acestora și pe măsură ce sunt eliminați prin sistemul digestiv pot elibera toxine. Aceste „toxine” pot provoca simptome, inclusiv dureri de cap, oboseală, schimbări gastrointestinale, dureri musculare sau simptome asemănătoare gripei și, în general, pot dura între 3 și 7 zile. Dacă se întâmplă acest lucru, este posibil să fie nevoie să renunțați puțin la doză și apoi să o măriți treptat pe măsură ce vă creșteți toleranța.

În majoritatea cazurilor, S. boulardii creează mediul intestinal și apoi îl părăsește, luând cu el agenții patogeni. Atenție însă în caz de boală Crohn, deoarece S. boulardii poate reacționa cu anticorpii anti-saccharomyces cerevisiae (un alt tip de drojdie) sau poate coloniza în colon, dar acestea sunt cazuri foarte rare.

Probiotice multi-tulpină pe bază de doze mari de lactobacili

Deși găsim foarte multe variante de produse pe bază Lactobacillus, acestea conțin 10 miliarde de unități formatoare de colonii (UCF), un număr mic comparativ cu trilioanele de bacterii din intestin. De fapt, majoritatea suplimentelor probiotice conțin doar suficiente probiotice pentru a menține un intestin deja sănătos, nu pentru a restabili echilibrul microbiomului intestinal.

Mai mult, cercetările arată că diversitatea probiotică este asociată cu o sănătate mai bună și o funcție intestinală îmbunătățită. Amestecurile probiotice conțin în general diverse tulpini de Lactobacillus, Bifidobacteria și, în unele cazuri, bacterii Streptococcus benefice și sunt recomandate în detrimentul celor care conțin o singură tulpină de Lactobacillus.

În caz că este prima dată când luați probiotice, recomandarea este să începeți cu varianta standard de 10 miliarde de UFC și să creșteți doza în timp.

Probiotice cu doze mari, cu mai multe tulpini, pot fi foarte utile pentru persoanele cu Hashimoto, în general, și mai ales pentru cei care prezintă adesea un nivel scăzut al acestora la testele de laborator. Cu toate acestea, ele pot fi problematice pentru persoanele cu SIBO, care poate fi cauzat de o creștere excesivă a diferitelor bacterii, inclusiv bacteriile Lactobacillus și Streptococcus – adesea întâlnite în probiotice.

Este important de reținut că până la 50% dintre persoanele cu Hashimoto pot avea SIBO – iar creșterea excesivă, până la 75%, poate fi alcătuită din bacterii Lactobacillus sau Streptococcus.

Probioticele din sol

Probioticele din sol sunt pe bază de spori, sunt naturale și au un mecanism unic de acțiune, care le permite să moduleze direct microbiomul intestinal.

Aceste probiotice s-au dovedit promițătoare în diferite boli autoimune, precum și în reducerea alergiilor și astmului. De asemenea, au capacitatea de a spori coloniile de Lactobacillus, deci pot fi utilizate concomitent cu probiotice Lactobacillus, precum și în locul acestora. Spre deosebire de probioticele Lactobacillus, probioticele pe bază de spori pot reduce SIBO și pot crește diversitatea intestinală, stimulând creșterea altor flore benefice.

Dr. farm. Wentz împărtășește pe site-ul personal efectele obținute de pacienții cu Hashimoto, după ce le-au folosit timp de 30 până la 90 de zile:

⦁ O reducere a anticorpilor tiroidieni
⦁ Stare de spirit îmbunătățită
⦁ Mai puțină durere
⦁ Tranzit intestinal mai bun
⦁ Mai multă energie
⦁ O reducere sau eliminare completă a sensibilităților alimentare

Atenție! Aveți grija ca marca aleasă să nu conțină tulpinile potențial patogene Bacillus licheniformis, Bacillus cereus sau Bacillus anthracis.

Sfaturi pentru utilizarea probioticelor

Dacă nu ați luat niciodată probiotice până acum, începeți cu variantele standard și creșteți doza încet, deoarece este posibil să aveți simptome neplăcute dacă flora intestinală se schimbă prea rapid. De exemplu, dacă doza țintă este de 50 de miliarde de UFC, începeți cu o doză de 10 miliarde de UFC, până când simțiți ca intestinul s-a obișnuit. Dacă ați constatat că puteți tolera acea doză, dar nu v-ați atins obiectivele de sănătate a intestinului, puteți merge până la doza țintă.

Efectul suplimentelor cu probiotice poate fi sporit printr-o dietă bogată în probiotice. Alimentele bogate în prebiotice includ: rădăcină de cicoare, anghinare, păpădie, usturoi, praz, ceapă, banane, mere, rădăcină de konjac, cacao, rădăcină de brusture, semințe de in și sparanghel.

În plus, cei cu SIBO (suprapopularea bacteriană a intestinului subțire) vor trebui să evite multe probiotice, în special cele care conțin prebiotice, deoarece acestea nu fac decât să adauge combustibil pe foc. Probioticele pe bază de spori s-au dovedit a fi eficiente pentru cei cu SIBO, iar S. boulardii este, de asemenea, sigură.

Încă un lucru de remarcat atunci când începeți să luați un probiotic de calitate: bacteriile „bune” vor începe să vă colonizeze intestinul și să înlăture bacteriile „rele” care își stabiliseră reședința acolo. Când aceste bacterii rele sunt înghesuite și atacate, pot începe să elibereze toxine care se acumulează mai repede decât corpul poate scăpa de ele. Acest lucru va determina un răspuns imun, cu simptome care pot include disconfort digestiv, modificări ale tranzitului intestinal, dureri musculare, dureri de cap și sensibilitate a pielii. Aceasta este adesea denumită o criză de vindecare sau o reacție Jarisch-Herxheimer. Deși inconfortabil, acest tip de reacție este un indiciu că probioticele funcționează și că eliminați bacteriile rele! Cu toate acestea, acest lucru evidențiază importanța de a începe cu un număr mic de UFC și de a merge lent atunci când începeți să luați un nou probiotic, astfel încât să puteți minimiza simptomele neplăcute. Hidratarea și mișcarea ajută corpul să elimine toxinele mai rapid.

Cel mai important – suplimentați cu probiotoce doar dacă este nevoie, în urma testării, deoarece există câteva dovezi că atât Bifidobacterium, cât și Lactobacillus pot fi surse formatoare de anticorpi, prin mimica moleculară, în boala tiroidiană autoimună.

Concluzii

Vindecarea intestinelor este o călătorie – este posibil să aveți nevoie de diverse intervenții, cum ar fi eliminarea alimentelor reactive și a infecțiilor, administrarea enzimelor și probioticelor și echilibrarea nutrienților. În unele cazuri, cum ar fi după o criză de intoxicație alimentară, tratament cu antibiotice sau o perioadă de viață stresantă, poate fi necesar să începeți procesul de vindecare de la zero. Amintiți-vă să fiți blânzi cu voi înșivă și învățați să vă ascultați corpul pentru a-l putea susține și hrăni corespunzător.

Surse:

thyroidpharmacist.com/articles/the-four-best-probiotics-for-hashimotos/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7353203/
thepaleomom.com/teaser-excerpt-from-the-paleo-approach-probiotic-supplements/
nhs.uk/conditions/probiotics/
webmd.com/digestive-disorders/what-are-probiotics
draxe.com/nutrition/probiotics-benefits-foods-supplements/
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21831795/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
floră intestinalăglanda tiroidăimunitatemicrobiomprobioticeSIBOtiroidita Hashimoto
Articolul anterior
Cum citim etichetele suplimentelor alimentare?
Articolul următor
Ce este tiroidita Hashimoto?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăMicrobiomSănătateTiroidita Hashimoto

Te-ar putea interesa și: