Medicină funcțională, Microbiom

Infecțiile urinare cedează la probiotice

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
infectii urinareprobioticeProbiotice și prebioticesănătate sexualăSănătatea sistemului digestivtract urinar

Sănătatea colonului și a sistemului digestiv este extrem de importantă pentru întregul organism, ce se întâmplă în aceste zone afectează organe și părți din organism nelegate direct de ele. Știai că activitatea microflorei bacteriene intestinale influențează apariția, recurența și vindecarea infecțiilor urinare? Persoanele care suferă de astfel de recidive o știu bine: cercul vicios infecții urinare chinuitoare – tratamente cu antibiotice – efecte secundare ale acestora – recidive urinare este extrem de chinuitor. Specialiștii admit că sunt necesare soluții alternative, mai eficiente și puțin agresive asupra organismului.

Rolul protector al mucoaselor digestive și urinare

În mod similar cu tractul digestiv, ai cărui pereți conțin țesuturi care secretă un mucus cu rol protector și lubrifiant, și sistemul urinar beneficiază de un sistem de protecție similar. Urina are un pH de regulă acid, astfel că pereții tractului urinar trebuie protejați prin intermediul acestui mucus. Atunci când în urină există o cantitate anormal de mare de mucus, ca și în cazul scaunelor cu mucus, este semnul unei disfuncții sau infecții.

Știai că constipația este recunoscută drept un factor favorizant major pentru infecțiile urinare recidivante?

Infecțiile urinare sunt provocate de proliferarea unor bacterii patogene în tractul urinar. Cauzele acestora pot fi externe (infestare pe cale nosocomială sau sexuală, igienă necorespunzătoare – deci bacteriile intră prin uretră și apoi în vezica urinară), dar și interne (sindromul colonului iritabil, constipație etc). Menținerea unei inflamații a tractului urinar (de exemplu ca o consecință a în colitei ulceroase, în care mucoasa colonului prezintă inflamații cronice) poate favoriza dezvoltarea bacteriilor patogene. Fără un tratament corespunzător, dar și în lipsa unor măsuri de prevenire a recidivelor, infecțiile urinare pot urca spre rinichi.

Știai că..?
– 80-90% din infecțiile urinare sunt provocate de E.coli, o bacterie regăsită în mod normal în tractul digestiv, dar care poate prolifera necontrolat în zona uro-genitală.
– Infecțiile urinare sunt cele mai frecvente infecții, după cele respiratorii.
– Incidența acestora este mult mai mare la femei în general, respectiv la bărbați după vârsta de 50 de ani.

Probioticele – eficiente în infecțiile urinare

Impactul benefic major al probioticelor asupra sistemului imunitar a fost demonstrat deja în mai multe studii, în principal împotriva infecțiilor gastro-intestinale și a celor respiratorii. S-a constatat însă că activitatea acestor bacterii în intestin generează substanțe benefice și un mediu propice stimulării sistemului imunitar general. Efectele asupra imunității zonei uro-genitale a devenit astfel un subiect foarte interesant pentru cercetători, având în vedere incidența foarte mare a acestor infecții.

Un studiu publicat în 2011 (Journal of Clinical Infectious Diseases) a arătat că colonizarea tractului uro-genital cu bacterii benefice este o modalitate sigură și eficientă de combatere a recidivelor infecțiilor urinare. În cadrul studiului, din cele 50 de femei care au primit suplimente probiotice, sub formă de supozitoare intravaginale timp de 10 săptămâni, 43 nu au avut recidive ale infecțiilor.

Antibioticele – tratament cu două tăișuri

Uneori infecțiile urinare necesită inevitabil tratament antibiotic. Chiar și un singur astfel de tratament (ca să nu mai vorbim de eventualele recidive) afectează nu doar bacteriile patogene, ci și nivelul bacteriilor benefice din tractul digestiv și cel uro-genital. Regenerarea nivelului probioticelor din intestin este o modalitate sigură, fără efecte secundare, de stimulare a sistemului imunitar mucos din întregul organism. University of Maryland Medical Center este unul dintre numeroasele centre medicale care recomandă explicit suplimentele cu probiotice pentru combaterea acestor probleme, în mod special tulpinile de Lactobacillus acidophilus.

Știai că…?
Printre factorii favorizanți pentru apariția infecțiilor urinare se numără:
– unele metode contraceptive precum diafragma
– consumul insuficient de lichide
– urinatul neregulat
– slăbirea sistemului imunitar
– diabetul.

Cum ajută probioticele în infecțiile urinare?

– Sunt un tratament complet neagresiv și sigur.

– Au efecte benefice atât asupra tractului digestiv, cât și a celui uro-genital și a imunității în general.

– Generează numeroase reacții benefice în tractul digestiv, care pot ajuta și în alte probleme (infecții, alergii, lipsă de energie, indigestie, hiperaciditate gastrică și altele).

Așa cum au arătat cercetătorii canadieni (World Journal of Urology, 2006), lactobacilii care predomină în mod normal în vaginul femeilor pot coloniza întreaga zonă a rectului și perineului, formând astfel o barieră naturală în zona uro-genitală. În mod particular, Lactobacillus rhamnosus s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente tulpini probiotice în prevenirea și tratamentul acestor infecții, prin câteva mecanisme:

– stimularea sistemului imunitar local și general
– inhibarea migrării bacteriilor patogene dinspre rect spre zona uro-genitală
– diminuarea condițiilor favorabile colonizării și înmulțirii bacteriilor patogene în mucoasa tractului urinar.

Alte studii in vitro au arătat că unele tulpini de lactobacili inhibă aderența E.coli la țesutul mucos prin secretarea mucinei. De asemenea, administrarea orală de lactobacili a dus la regenerarea florei bacteriene vaginale, contribuind la sănătatea aparatului genital.

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
infectii urinareprobioticeProbiotice și prebioticesănătate sexualăSănătatea sistemului digestivtract urinar
Articolul anterior
Sindromul metabolic și flora intestinală
Articolul următor
Aflatoxinele şi riscurile pentru sănătate


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăMicrobiom

Te-ar putea interesa și: