Sănătate, Tiroidita Hashimoto

Ce este tiroidita Hashimoto?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 6 minute

Ați observat că mulți oameni pe care îi cunoașteți au fost diagnosticați în ultima vreme cu hipotiroidism sau cu o formă de „tiroidă leneșă“? Și ați observat, de asemenea, că majoritatea au tiroidită Hashimoto, o boală autoimună? Deși auzim destul de des despre această boală, mulți dintre noi nu știu foarte multe despre ea. Haideți să aflăm mai multe despre tiroidita Hashimoto!

Vezi toate articolele despre:
glanda tiroidăhipertiroidismhipotiroidismhormoni tiroidieniimunitatetiroidita Hashimoto

Ce este glanda tiroidă și care sunt principalele sale caracteristici?

Glanda tiroidă face parte din sistemul endocrin și se află situată la baza gâtului, de-a lungul traheei, sub cartilajul tiroid. Tiroida este alcătuită din doi lobi laterali cu formă ovală, fiecare având o lungime de 5 centimetri. Aceștia sunt uniți de o punte numită istm, care este formată din țesut tiroidian.

Forma glandei tiroide este asemănătoare unui fluture și are o greutate cuprinsă între 25 și 30 de grame, la adulți, în timp ce la nou-născuți aceasta cântărește în jur de 5-6 grame. De asemenea, glanda tiroidă este mai mare la bărbați decât la femei.

Glanda tiroidă este puternic vascularizată și are o culoare maro-roșiatică. Lobii laterali ai glandei tiroide conțin numeroși săculeți mici, numiți foliculi, care stochează hormoni, cunoscuți drept hormoni tiroidieni. Cei mai importanți hormoni tiroidieni sunt tirotoxina (T4) și triiodotironina (T3), care au un rol important în reglarea principalelor funcții ale organismului.

Hormonii tiroidieni influențează astfel metabolismul, procesele de creștere și dezvoltare, dar și temperatura corpului. La nou-născuți și la copii, hormonii tiroidieni susțin dezvoltarea creierului.

Cum funcționează glanda tiroidă?

Glanda tiroidă are numeroși mici săculeți, numiți foliculi, plini cu un lichid vâscos (coloid proteic), în care este stocată o proteină. Această proteină, denumită tireoglobulină, sintetizează hormonii tirodidieni, tirotoxina (T4) si triiodotironina (T3).

Tiroida mai conține și un număr redus de celule parafoliculare care secretă calcitonina (hormon peptidic). Acest hormon peptidic este secretat ca răspuns la nivelul seric crescut de calciu ionic, împiedică modificările bruște și pierderile bruște în concentrațiile serice de calciu. Calcitonina reprezintă un marker tumoral specific atât pentru diagnosticarea, cât și pentru monitorizarea carcinomului tiroidian medular.

Funcționarea echilibrată a glandei tiroide este esențială pentru organism, întrucât ajută la reglarea numeroaselor funcții, precum respirația, pulsul și tensiunea arterială, sistemul nervos central și periferic, nivelul de colesterol, metabolismul, tonusul muscular, greutatea, văzul și menstruația.

Funcțiile tiroidei sunt controlate printr-un răspuns primit de la creier. Atunci când nivelul de hormoni tiroidieni este scăzut, glanda pituitară, care este localizată la baza creierului, stimulează producerea unui hormon numit tirotropină (thyrotropin releasing hormone sau TRH). Tirotropina (TRH) este hormonul care stimulează apoi tiroida să producă mai mulți hormoni tiroidieni.

Care este patologia tiroidei?

Prin hormonii pe care îi produce, glanda tiroidă influențează aproape toate procesele metabolice din organism. Unele probleme de sănătate care pot fi provocate de tulburări ale tiroidei pot fi inofensive, așa cum este apariția gușei, care nu necesită tratament și nu cauzează cancer.

Cele mai comune afecțiuni, pe de altă parte, sunt cele legate de producerea anormală de hormoni tiroidieni. Prea mulți hormoni tiroidieni pot cauza hipertiroidism, în timp ce un deficit de hormoni tiroidieni provoacă apariția hipotiroidismului.

Întrucât producerea de hormoni este asociată și cu glande de la nivelul creierului (glanda pituitară), atunci când apar dereglări la nivelul lor, acestea pot să provoace probleme ale tiroidei.

Deși afecțiunile glandei tiroide sunt neplăcute și provoacă disconfort, cele mai multe dintre ele pot fi controlate eficient dacă sunt diagnosticate la timp și tratate corespunzător. Formele mai blânde ale afecțiunii nu sunt însoțite întotdeauna de simptome, însă atunci când boala este mai serioasă, simptomele pot să includă stări de nervozitate, puls mărit, oboseală, transpirație excesivă sau probleme de concentrare.

Cauze care duc la Hashimoto

Medicii nu știu ce determină sistemul imunitar să atace glanda tiroidă. Unii oameni de știință cred că un virus sau o bacterie ar putea declanșa răspunsul, în timp ce alții cred că ar putea fi implicat un defect genetic.

Concluzia generală este că o combinație de factori/cauze pentru tiroidita Hashimoto – inclusiv ereditatea, sexul și vârsta – vă pot determina probabilitatea de a dezvolta tulburarea.

Să înțelegem tiroidita Hashimoto

Tiroidita Hashimoto este o afecțiune autoimună, ceea ce înseamnă că este o boală caracterizată prin faptul că sistemul imunitar atacă celulele propriului organism. Atunci când sistemul imunitar atacă tiroida ca și când ar ataca o bacterie, un virus, un agent patogen sau vreun alt invadator, se produc leziuni, din cauza cărora glanda tiroidă va avea o capacitate mai redusă de a secreta suficienți hormoni tiroidieni. Această stare se numește hipotiroidism sau insuficiență tiroidiană.

Tiroidita Hashimoto este principala cauză a hipotiroidismului în țările dezvoltate, dar și în cele în care se adaugă iod în sarea de masă, în timp ce în țările în curs de dezvoltare în care nu se folosește sarea iodată, carența de iod este cauza primară a hipotiroidismului. Marea problemă o reprezintă faptul că foarte puțini dintre pacienții cu hipotiroidism sunt trimiși la investigații suplimentare în vederea testării pentru boala Hashimoto și nici măcar nu sunt informați că există posibilitatea să aibă o boală autoimună. De obicei, recomandările se opresc la medicația sintetică, necesară pentru corectarea insuficienței tiroidiene. Însă această medicație nu încetinește/oprește procesul de distrugere a glandei tiroide și astfel, atacul sistemului imunitar asupra tiroidei continuă și poate deveni chiar mai agresiv.

Una dintre problemele acestui plan de tratament o reprezintă faptul că refacerea farmacologică a concentrației normale de TSH (hormonul de stimulare tiroidiană) nu este întotdeauna egală cu dispariția simptomelor și cu o ameliorare a stării pacientului. În cadrul acestui scenariu nimeni nu câștigă: pacientul devine și mai frustrat și îl percepe pe medic ca fiind din ce în ce mai dezinteresat de situația lui și astfel relația pacient-medic se strică.

Ca și cum nu ar fi de ajuns, în cazul Hashimoto mai există un factor care sporește confuzia: o fluctuație între simptomele de hipotiroidie și hipertiroidie sau chiar manifestarea lor simultan. Pe măsură ce atacul imunitar lezează și distruge celulele din glanda tiroidă, hormonii tiroidieni care sunt stocați în aceste celule ajung în circulația sangvină, ceea ce duce la un nivel exagerat de mare al concentrației de hormoni tiroidieni. Această stare poartă denumirea de hipertiroidism tranzitoriu/temporar. Apoi, după ce excesul de hormoni tiroidieni este eliminat din organism, tiroida va avea dificultăți mari în a secreta suficienți hormoni și aceasta va duce la apariția simptomelor caracteristice hipotiroidismului.

Un alt aspect foarte important dar care nu primește suficientă atenție în cazul pacienților cu Hashimoto îl reprezintă modul în care te simți când ai această afecțiune – ce gânduri și sentimente te neliniștesc și care este impactul acestei boli asupra întregului organism, a creierului și a echilibrului tău interior.

Numeroasele simptome ale tiroiditei Hashimoto!

După cum am menționat anterior, dacă aveți tiroidită Hashimoto, simptomele pot fluctua între cele de hipotiroidism și cele de hipertiroidism sau le puteți avea pe ambele în același timp. De asemenea, este posibil să aveți simptome specifice inflamației autoimune.

Câteva dintre cele mai frecvente simptome ale fiecărei categorii:

HIPOTIROIDISM

 

Intoleranță la frig

Constipație

Depresie

Piele uscată

Oboseală

Amnezie

Căderea părului

Dureri articulare

Ciclu menstrual neregulat

Crampe musculare

Rigiditate

HIPERTIROIDISM

 

Anxietate

Oboseală

Căderea părului

Palpitații cardiace

Intoleranță la căldură

Apetit crescut

Nervozitate

Tulburări menstruale

Frisoane

Pierdere în greutate

Alte simptome care pot fi întâlnite și în alte boli autoimune: hiperaciditate gastrică, oboseala glandelor suprarenale, alergii, balonare, diaree, probleme gingivale, nervozitate, sindromul colonului iritabil, schimbări bruște de dispoziție, atacuri de panică, urticarie, vertij, senzația de slăbiciune și numeroase alte simptome inflamatorii.

Complicații

Lăsată netratată, o glandă tiroidă subactivă (hipotiroidism) cauzată de boala Hashimoto poate duce la o serie de probleme de sănătate:

Guşă

Stimularea constantă a tiroidei pentru a elibera mai mulți hormoni poate determina extinderea glandei, o afecțiune cunoscută sub numele de gușă. Hipotiroidismul este una dintre cele mai frecvente cauze ale gușei. În general, nu este inconfortabil, dar o gușă mare vă poate afecta aspectul și poate interfera cu înghițirea sau respirația.

Probleme cu inima

Boala Hashimoto poate fi, de asemenea, asociată cu un risc crescut de boli de inimă, în primul rând deoarece nivelurile ridicate de colesterol LDL – colesterolul „rău” – pot apărea la persoanele cu o glandă tiroidă hiperactivă (hipotiroidism). Dacă nu este tratat, hipotiroidismul poate duce la creșterea inimii și, eventual, la insuficiență cardiacă.

Probleme de sănătate mintală

Depresia poate apărea devreme în boala Hashimoto și poate deveni mai severă în timp. Boala Hashimoto poate provoca, de asemenea, scăderea dorinței sexuale (libidoul) atât la bărbați, cât și la femei și poate duce la încetinirea funcționării mentale.

Defecte congenitale

Bebelușii născuți de femei cu hipotiroidism din cauza bolii Hashimoto netratate pot avea un risc mai mare de malformații congenitale decât copiii născuți de mame sănătoase. Poate exista o legătură între sarcinile hipotiroidiene și defectele congenitale, cum ar fi fanta palatului.

Există, de asemenea, o legătură între sarcinile hipotiroidiene și problemele cardiace, cerebrale și renale la sugari. Dacă intenționați să rămâneți gravidă sau dacă sunteți la începutul sarcinii, asigurați-vă că ați verificat starea tiroidei.

Cum te simți când ai tiroidita Hashimoto?

În realitate, medicamentele nu reușesc întotdeauna să rezolve problema tiroidiană sau să ducă la dispariția simptomelor. Și din această cauză, plus multitudinea de simptome contradictorii, ajungem să avem senzația că am pierdut controlul asupra propriului corp și asupra propriei minți.

Simți că nimeni nu te înțelege, că nu mai ai energie pentru absolut nimic și nu mai vrei să te apropii de oameni sau să socializezi. Vrei să rămâi în colțul tău până când trece și revine totul la normal.

Deși este bine să ne concentrăm atenția pe soluții și pe strategii de vindecare, este bine de știut că aceste sentimente pot fi o parte reală a experienței celor care suferă de Hashimoto. Este important să luăm o pauză și să înțelegem situația în care ne aflăm, ce simțim și apoi să ne concentrăm pe propriul plan spre vindecare.

SURSE:

secom.ro/articles/glanda-tiroida-ce-este-cum-functioneaza-cauzele-dereglarii-acesteia-simptome-tratament

medlife.ro/articole-medicale/glanda-tiroida-afectiuni-simptome-tratament

mayoclinic.org/diseases-conditions/hashimotos-disease/symptoms-causes/syc-20351855

Farmacologia alimentară a tiroiditei Hashimoto – Dr. Farm. Izabella Wentz

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
glanda tiroidăhipertiroidismhipotiroidismhormoni tiroidieniimunitatetiroidita Hashimoto
Articolul anterior
Cele mai bune probiotice în tiroidita Hashimoto
Articolul următor
Quercetina și imunitatea


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTiroidita Hashimoto

Te-ar putea interesa și: