În articolul anterior, am discutat despre metabolism, un proces esențial pentru toate organismele vii, care implică interacțiunea acestora cu mediul înconjurător, schimbul de materie, energie și informație. Astăzi, în era informațională, se confruntă cu provocări noi, iar conștientizarea naturii umane poate opri degenerarea, readucând oamenii în armonie cu ecosistemele naturale și sănătatea.
Cultivând sănătate: o comparație între îngrijirea plantelor și a sănătății umane.
Dacă ai fi un horticultor pasionat de plante și flori, cel mai important lucru pe care l-ai face ar fi să înveți tot ce este fundamental pentru îngrijirea fiecărei plăntuțe în parte, ce tip de sol preferă, mai acid sau mai alcalin, de câtă apă și umiditate are nevoie, mai multă sau mai puțină, dacă preferă mai mult soare sau mai puțin, dacă are nevoie de un fertilizant natural sau nu și alte nevoi absolut esențiale pe care le au plăntuțele pe care le îngrijești. Practic te-ai asigura de toate condițiile de mediu și hrană, pentru ca plăntuțele tale să aibă un mediu propice dezvoltării lor, ca să fie cât mai sănătoase și să înflorească cât mai frumos.
Oamenii sunt și ei, într-un fel, tot un fel de flori. Iar îngrijitorii care se ocupă de ei, „horticultorii“ umani (ne referim la medici, nutriționiști și orice alt tip de specialist în sănătate umană), ar trebui să înțeleagă că „florile“ umane au nevoi biologice fundamentale care trebuie îndeplinite pentru a crește și a avea o sănătate înfloritoare.
Abordarea cauzelor profunde, nu doar a simptomelor
Este total nesustenabil ca în miile de afecțiuni umane posibile, din care majoritatea au cauze sau componente metabolice afectate, să nu ne ocupăm în primul rând de necesitățile lor fundamentale biologice și să ne gândim doar la a folosi diverse substanțe medicamentoase, care au doar rol de control al unor simptome, dar nu intervin niciodată asupra cauzelor profunde ale perturbărilor din spatelor acelor boli. Nu degeaba, majoritatea bolilor moderne sunt boli cronice incurabile, adică nevindecabile, pentru că aproape niciodată nu se abordează și tratează rădăcina acelor boli, adică acele cauze profunde, care produc dezechilibrele din spatele bolilor respective.
Dacă pentru plăntuțe și animalele sălbatice lucrurile par simple în ce privește cunoașterea necesităților acestora și stilul lor de viață natural, cu alimentația lor naturală, din păcate nu se întâmplă la fel de ușor la oameni. În ciuda mult lăudatei inteligențe umane, oamenii și-au pierdut instinctele naturale de a se hrăni și de a trăi într-un anumit fel, potrivit naturii lor și modului pentru care au fost creați.
Explorarea fundamentelor vieții: de la biologie la Legile de Funcționare ale Vieții.
Omenirea a fost proiectată ca să cucerească pământul mergând pe jos și, cu toate acestea, omul modern stă mai mult sedentar și se miră de ce nu are parte de sănătate. Oamenii au fost proiectați să consume anumite tipuri de hrană și într-un anumit tipar, care presupune alternanța dintre foamete și festin, și totuși, noi trăim mai mult într-un festin, cu excese alimentare aproape permanente și ne mirăm că nu suntem mai energici, deși ne aprovizionăm cu energie mai multă decât este nevoie.
Pentru a putea înțelege însă cum funcționăm noi, oamenii, avem o nevoie foarte mare de a înțelege fundamentele vieții și ale metabolismului. Cuvântul biologie vine din grecescul „bio“ – care înseamnă viață și „logos“ – care înseamnă știință. Dacă biologia este știința vieții tuturor formelor de viață de pe pământ, de la cele mai mici bacterii până la cele mai mari viețuitoare de pe pământ, medicina umană nu este decât o mică componentă din Biologie, împreună cu peste alte 200 de științe ale vieții. Medicina adevărată nu se poate face fără o cunoaștere profundă a Marelui Plan al Vieții, adică pe fundamentele funcționării celulelor vii în relație cu mediul lor și cu toți factorii care le pot afecta.
Iată de ce este foarte important ca, pentru a reuși să înțelegem cum funcționează omul, să știm în primul rând Ce este Viața și Cum funcționează Viața, în general. Trebuie să aflăm Fundamentele Universale de funcționare ale tuturor ființelor vii, să deducem Principii și Legi de Funcționare ale Vieții. Pentru a putea trata boala, trebuie mai înainte de toate să aflăm ce este Sănătatea.
Așa cum spuneam în emailurile trecute, orice organism unicelular sau multicelular este în relație strânsă cu mediul său în care trăiește și că totalitatea proceselor prin care interacționează cu acel mediu și care îi susțin viața poartă denumirea de metabolism. Atunci când condițiile din mediul înconjurător se schimbă, acest lucru ar duce în mod normal la modificarea condițiilor interne ale organismului respectiv, inclusiv a metabolismului.
Ce este homeostazia și care sunt mecanismele sale?
Homeostazia este un concept fundamental în biologie, ce descrie capacitatea unui organism viu de a menține un mediu intern stabil, în ciuda variațiilor externe. Acest lucru implică reglarea diverselor procese fiziologice, cum ar fi temperatura corpului, pH-ul sângelui, nivelurile de glucoză și concentrația de ioni, pentru a menține constantele vitale în limitele care permit funcționarea optimă a organismului. Etimologia cuvântului homeostazie provine din grecescul „homeo“ – aceeași și „stasis“ – stare, însemnând deci o stare constantă.
Mecanismele de homeostazie sunt complexe și implicate în multe sisteme ale corpului. Ele includ procese de feedback negativ, unde un schimb într-o direcție declanșează o reacție în sens opus pentru a reveni la o stare de echilibru. De exemplu, dacă stăm mult timp în soare sau la temperatură ridicată, corpul va încerca să își scadă temperatura prin transpirație, dacă ne este frig, corpul va încerca să producă energie termică prin tremurături și limitarea circulației către extremitățile corpului.
Dacă nivelul de glucoză în sânge crește, corpul va elibera insulină pentru a reduce acest nivel, iar dacă scade, va elibera glucagon pentru a-l crește. Această capacitate de autoreglare este esențială pentru supraviețuirea și funcționarea eficientă a organismelor vii. Dezechilibrele în homeostazie pot duce la diverse afecțiuni și boli. De exemplu, incapacitatea de a regla nivelurile de glucoză din organism va duce la diabet.
Deci organismele umane, ca și orice alte organisme, au căi metabolice variate prin care s-au adaptat la hrana lor și la condițiile de mediu înconjurător, iar răspunsul la modificările acestora poate fi compensator, atunci când modificările nu produc afectarea homeostaziei interne sau, dacă stimulii sunt prea intenși sau dacă se cumulează simultan din prea multe direcții, pot decompensa homeostazia și să producă starea de boală.
Să întelegem organismul: cum alegerile de zi cu zi pot afecta sănătatea pe termen lung.
Este foarte important să înțelegem că organismul are o capacitate de răspuns condiționată atât de intensitatea stimulilor, dar și de durata de acțiune a stimulilor modificați. De exemplu, o căprioară va experimenta un stres extrem de acut în cazul în care va fi urmărită de un prădător care încearcă să o omoare. Organismul ei va declanșa o multitudine de hormoni de stres care vor ajuta organismul ei să facă un efort uriaș și cu costuri energetice foarte mari, ca să își poată salva viața. După ce pericolul a trecut, organismul ei își revine la starea sa de funcționare obișnuită și căprioara poate paște în continuare, aproape ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.
În schimb, factorii stresori mult mai mici, care nu pun neapărat viața în pericol, dar care se manifestă pe durată lungă de timp, vor consuma permanent din resursele energetice ale organismului, putând ajunge în timp la depleția lor. Deși homeostazia organismului era capabilă să țină organismul în echilibru chiar și la acțiunea unui stimul mare, precum un stres acut puternic, atunci când organismul este solicitat de forțe mai mici, dar pe durată mare de timp, este posibil ca organismul să nu mai poată compensa și să apară dereglările homeostatice, adică starea de boală.
De aceea, și atunci când consumăm alimente dezechilibrate, cu conținut foarte mare de glucoză din carbohidrați rapizi, cu toxine, grăsimi trans modificate, E-uri, diverse chimicale, este posibil să nu avem nicio problemă la o masă sau două sau chiar zece astfel de mese. Dar atunci când vom consuma în viața noastră 1.000 sau 10.000 de astfel de alimente nenaturale sau suboptime, este posibil să depășim cu mult capacitățile de răspuns homeostatic al organismului nostru.
Iată de ce nu putem socoti că dacă un lucru nu ne afectează semnificativ pe termen scurt și nu pare deci foarte periculos, pe termen lung acel lucru sau obicei nesănătos poate avea consecințe extrem de serioase.
Omenirea suferă de un bias de gândire extraordinar, aproape tot timpul lucrurile sunt analizate prin prisma efectelor lor pe termen scurt și foarte rar ne gândim la efectele pe termen lung, chiar dacă avem certitudinea apariției lor. Din cauza aceasta, nu doar în medicină și în sănătate, omenirea preferă soluțiile rapide, fără a lua în calcul în primul rând sustenabilitatea lor și efectele cumulative în timp, care pot ajunge la niveluri catastrofale nu doar pentru omenire, ci chiar și pentru existența întregului Pământ.
Sperăm însă ca prin educația pe care încercăm să o facem cu toții, să conștientizăm cât mai multe aspecte de luat în calcul în analizele noastre, să reușim să ne construim cu toții un stil de viață cât mai sănătos și sustenabil și, de ce nu, să încercăm să ajutăm la sănătatea acestei planete, pe care trăim cu toții și pe care am putea-o, fără frică, denumi Mama Pământ.
3 comentarii. Leave new
ce inseamnă că … vor consuma permanent din resursele energetice ale organismului, putând ajunge în timp la depleția lor ?
Foarte frumos!!!! De-abia aștept următoarele articole!!!!
Vă mulțumim pentru apreciere! Vom continua să vă aducem informații la fel de interesante, iar faptul că faceți parte din comunitatea noastră ne bucură enorm.