Sănătate

Programați pentru obezitate înainte de a veni pe lume

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
Alăptarecopiiglicemieobezitatesupraponderalitate

Te întrebi dacă este nevoie să mănânci pentru doi în timpul sarcinii? Rezultatele unui studiu recent îți vor dovedi că acesta este doar un mit. Află în continuare de ce mâncatul excesiv este periculos atât pentru mamă, cât și pentru sănătatea copilului.

Femeile care iau excesiv în greutate în timpul sarcinii pot fi în situația de a-și vedea copiii suferind de obezitate, chiar dacă aceștia s-au născut cu greutate normală, potrivit unui studiu efectuat în Statele Unite. Peste 24.000 de mame au luat parte la cercetări, iar copiii lor au fost monitorizați pe durata a 10 ani.

Numeroase studii au demonstrat deja că nivelul crescut al glicemiei (un semn al diabetului) în timpul sarcinii, precum și excesul ponderal măresc probabilitatea de a da naștere unui bebeluș cu greutate mare, care este susceptibil de a deveni un copil obez. Dar noul studiu, realizat la Kaiser Permanente Center for Health Research din Portland, aduce în plus informația că acești factori pot crește riscul de obezitate chiar și în cazul copiilor născuți cu o greutate normală. Totodată, acesta este cel mai complet studiu realizat până acum pe acest subiect important pentru sănătatea generațiilor viitoare.

Fenomenul de „obezitate programată”

La vârste între 2 și 10 ani, 49% dintre copiii monitorizați prezentau exces ponderal de diverse grade, dintre care 29% erau obezi, arată rezultatele studiului.

Mai exact, copiii ale căror mame au acumulat peste 18 kilograme în timpul sarcinii erau cu 15% mai predispuși la suprapondere sau obezitate în primii lor 10 ani de viață, în raport cu cei ale căror mame au luat mai puțin în greutate pe durata gravidității.

Trebuie precizat că 18 kilograme reprezintă recomandarea Institutul Național de Medicină din SUA privind numărul de kilograme în plus în timpul sarcinii. În Europa, inclusiv în România, specialiștii recomandă o acumulare de 12 kilograme, în medie, la femeile însărcinate.

Până acum se credea că toți copiii cu o greutate normală la naștere au același risc de a deveni obezi în copilărie sau la maturitate”, a declarat dr. Teresa Hillier, coordonatoarea studiului. „Acum am arătat că acest lucru nu este adevărat”, a adăugat ea.

Rezultatele mai arată că un nivel crescut al glicemiei în cursul sarcinii mărește riscul de obezitate la copil. Acest risc este și mai crescut în cazul femeilor cu diabet gestațional. Copiii acestora prezintă un risc cu 30% mai mare de a suferi de obezitate până la vârsta de 10 ani.

Când femeile gravide iau mult în greutate ori dezvoltă diabet pot antrena un proces numit „obezitate programată”, ceea ce presupune ca bebelușul să se adapteze la un mediu supracaloric în uter și îi modifică metabolismul pe termen lung, predispunându-l la obezitate infantilă, a explicat Hillier.

Alăptarea, o șansă pentru a salva copilul de obezitate

Cercetătorii sunt de părere că studiile viitoare trebuie să se concentreze asupra prevenirii excesului ponderal în timpul sarcinii în vederea combaterii obezității infantile.

Dr. Hillier a ținut să precizeze următoarele: „Este absolut necesar să intervenim în timpul sarcinii pentru a le ajuta pe mame să-și schimbe obiceiurile alimentare care vor conduce la o acumulare normală de kilograme, o glicemie normală și nu în ultimul rând la un copil în bună stare de sănătate”.

Însă nici după naștere nu este totul pierdut. Odată ce bebelușul vine pe lume, chiar dacă mama a luat prea mult în greutate ori a făcut diabet gestațional, ea poate totuși să facă ceva pentru a îndepărta riscul obezității. „Ea își poate alăpta copilul; studiile arată că bebelușii alăptați sunt mai feriți de obezitate decât cei hrăniți cu formule de lapte”, afirmă dr. Hillier. „Mama își poate hrăni copilul cu alimente sănătoase și poate solicita sfaturi de nutriție de la un profesionist, mai ales când începe diversificarea, și să se asigure că ea și copilul fac multă mișcare”, conchide dr. Teresa Hillier.

    Surse:

  • huffingtonpost.com/entry/extra-pregnancy-pounds-tied-to-obesity-even-for-normal-size-babies_us_57349ee4e4b08f96c182572c
  • link.springer.com/article/10.1007%2Fs10995-016-1955-7
  • doctissimo.fr/grossesse/news/Grossesse-une-prise-de-poids-excessive-augmente-le-risque-d-obesite-de-l-enfant

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
Alăptarecopiiglicemieobezitatesupraponderalitate
Articolul anterior
Ce s-ar întâmpla dacă nu am mai face duș?
Articolul următor
Sănătatea ta depinde de cea a colonului tău!


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: