Sănătate, Sănătatea copilului, Vitamine și minerale

Vitamina C – Ajutorul celor mici pentru o imunitate puternică

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute

Copilăria este perioada în care se pun bazele sistemului imunitar. Ce facem pentru a fortifica organismul celor mici și cum îi ajutăm să prevină problemele care pot apărea mai târziu?

Vezi toate articolele despre:
copiideficit de fierimunitateimunitate copiiNutrițievitamina C

Majoritatea persoanelor care devin părinți caută ca în primii ani din viața copilului să îl ajute pe cel mic să își întărească sistemul imunitar. Este un lucru absolut firesc, însă cu atâtea posibilități existente pe piață, de unde știm care este cea mai bună variantă? Este vitamina C o soluție în aceste situații?

În primul rând, ce este vitamina C și de la câți ani poate fi administrată?

Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, este un nutrient solubil în apă, esențial organismului nostru, indiferent de vârstă. Mai este cunoscută și ca „vitamina imunității”, fiind indispensabilă în menținerea unui sistem imunitar sănătos, dar și în îmbunătățirea absorbției fierului și producerea de colagen, cea mai abundentă proteină din corpul uman.

Vitamina C se deosebește de mulți alți nutrienți, fiind unică și funcționând ca antioxidant, iar antioxidanții ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării provocate de radicalii liberi.

Info!

Radicalii liberi sunt substanțe chimice extrem de volatile, dăunătoare celulelor, apărute ca produs secundar al metabolismului uman normal. Corpul nostru produce adesea radicali liberi în procesul de descompunere a nutrienților pentru a crea energia care îi permite să funcționeze.

Producția de radicali liberi în procesele metabolice normale poate fi unul dintre motivele pentru care riscul de cancer crește odată cu înaintarea în vârstă, chiar și atunci când oamenii au puține expuneri la factori cancerigeni.

Antioxidanții, precum este vitamina C, au puterea de a combate radicalii liberi, făcându-i incapabili să dăuneze țesuturilor.

Având în vedere faptul că vitamina C poate fi găsită în laptele matern, formulele pentru sugari și în multe tipuri de fructe și legume, aceasta este necesară și benefică organismului încă de la naștere.

De câtă cantitate de vitamina C avem nevoie în funcție de vârstă?

Vitamina C este esențială pe parcursul fiecărei etape a vieții, însă sugarii au nevoie de mai puțină cantitate decât adulții.

Doza zilnică recomandată, potrivit ghidurilor oficiale, în funcție de vârstă:

  • 0-6 luni: 40 mg
  • 6-12 luni: 50 mg
  • 1-3 ani: 15 mg
  • 4-8 ani: 25 mg
  • 9-13 ani: 45 mg
  • 14-18 ani: 75 mg (băieți) și 65 mg (fete)
  • Peste 19 ani: 90 mg (bărbați) și 75 mg (femei)

Femeile care alăptează au nevoie de suplimentarea vitaminei C, deoarece îi furnizează și bebelușului, prin laptele matern. De aceea, se recomandă:

  • Pentru femeile care alăptează: 120 mg/zi (ar trebui să fie cu aproximativ 60% mai mult decât femeile care nu alăptează).

Deficitul de fier are legătură cu lipsa vitaminei C?

Fierul este un mineral important care este implicat în diferite funcții ale corpului, printre care se numără transportul oxigenului în sânge, aspect care determină furnizarea de energie necesară în fiecare zi. Fierul este, de asemenea, vital pentru dezvoltarea creierului, iar bebelușii, copiii mici, preșcolarii și adolescenții prezintă un risc mai mare de deficit de fier. Acest lucru se întâmplă în principal din cauza necesității fierului în perioadele de creștere rapidă. De aceea, lipsa atenției în cazul unui copil a cărui dietă nu conține suficient fier va determina în cele din urmă anemia feriprivă.

Ca urmare a desfășurării numeroaselor studii privind deficiența de fier în rândul copiilor, s-a dovedit faptul că un nivel scăzut de vitamina C poate fi o cauză importantă a acestui lucru. Deficitul de fier rămâne cea mai răspândită problemă nutrițională din lume, având în vedere faptul că afectează mai mult de 2 miliarde de oameni la nivel global. Cercetările efectuate în Statele Unite au estimat faptul că un procent de 8% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 5 ani sunt deficitari în privința fierului.

Știați că?

Acidul ascorbic poate crește semnificativ absorbția fierului, în timp ce acidul fitic (prezent în alune, migdale, orez etc.) și calciul îl pot inhiba.

Deficitul de fier a fost asociat cu rezultatele mai slabe la testele de funcționare mentală și motorie la copiii mici și cu performanțe școlare nu foarte bune la adolescenți.

Cum detectăm deficitul de fier la copii?

  • Probleme de comportament.
  • Infecții repetate.
  • Lipsa poftei de mâncare.
  • Letargie.
  • Dispnee.
  • Transpirație abundentă.

Care sunt cauzele deficitului de fier la copii?

  • Naștere prematură și greutate redusă la naștere.
  • Alăptarea exclusivă la sân peste vârsta de 6 luni (fără introducerea solidelor).
  • Consum ridicat de lapte de vacă la copiii cu vârsta mai mică de 2 ani.
  • Consum redus de carne sau chiar lipsa acesteia.
  • Posibile boli gastro-intestinale.

Așadar, includeți vitamina C în alimentația copiilor, deoarece acest lucru ajută corpul să absoarbă mai mult fier. Din plaja bogată de alimente ce conțin vitamina C, cu siguranță copiii vor dori să consume cel puțin câteva dintre ele: portocale, lămâi, mandarine, fructe de pădure, kiwi, roșii, varză, ardei gras sau broccoli.

Putem să le creștem pofta de mâncare copiilor cu vitamina C?

Deficitul de vitamina C poate încetini procesul de dezvoltare al fizicului copiilor, dar este și una dintre cele mai importante vitamine pentru creșterea poftei de mâncare, deoarece ajută la absorbția fierului din alimentele consumate. De asemenea, stimulează pofta de mâncare prin faptul că determină o apreciere mai mare a gustului alimentelor.

Este important faptul că alimentele bogate în vitamina C pot fi ușor încorporate în dietă, pentru a crește pofta de mâncare a copilului. Printre sursele bogate de vitamina C se numără roșiile, dovleceii, lămâile, portocalele etc. De asemenea, sucurile de portocale și cele de măr sunt în general apreciate de către copii și astfel, bându-le, ar putea să le fie stimulată și pofta de mâncare.

Totuși, în cazul în care nu există nicio șansă prin care copiii să mănânce fructe și legume, pot să își ia aportul de vitamina C cu ajutorul suplimentelor alimentare special concepute pentru ei.

Surse:

healthline.com/nutrition/vitamin-c-for-babies#general-recommendation

ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/

jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/481497

ro.medic-life.com/phytic-acid-101-everything-you-need-to-know-17922#menu-1

betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/iron-deficiency-children

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
copiideficit de fierimunitateimunitate copiiNutrițievitamina C
Articolul anterior
Vitamina C – vitamina imunității
Articolul următor
Leaky gut: Să înțelegem permeabilitatea intestinală


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateSănătatea copiluluiVitamine și minerale

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: