Medicină funcțională, Sănătate, Vitamine și minerale

Cum susținem sănătatea inimii cu ajutorul vitaminei C?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

Imunitate, prevenirea deficienței de fier, favorizarea producției de colagen… Vitamina C este o vitamină minune, care contribuie și la sănătatea inimii, după cum este prezentat în continuare.

Vezi toate articolele despre:
colesterolinimăsănătate cardiovascularăsănătatea inimiivitamina Cvitamine

Semnele și simptomele bolilor cardiovasculare

Bolile cardiovasculare sunt un grup de afecțiuni care vizează inima și vasele de sânge. Simptomele se manifestă în funcție de fiecare boală a inimii și pot însemna:

  • Durere toracică, strângere toracică, presiune toracică și disconfort toracic (angina pectorală).
  • Dificultate în respirație.
  • Durere, amorțeală, slăbiciune sau răceală la nivelul picioarelor sau brațelor (dacă vasele de sânge din acele părți ale corpului sunt îngustate).
  • Durere în gât, maxilar, gât, abdomen superior sau spate.

Mulți factori pot provoca creșterea riscului bolilor de inimă, inclusiv tensiunea arterială ridicată, trigliceridele ridicate sau LDL ridicat (colesterolul rău) și nivelul scăzut al colesterolului HDL (bun). Printre posibilele boli de inimă se află și boala coronariană, responsabilă de provocarea infarctului miocardic, însă pot apărea și alte afecțiuni, precum:

  • Probleme de ritm cardiac (aritmii).
  • Defecte cardiace din naștere (defecte cardiace congenitale).
  • Boala valvelor inimii.
  • Boală a mușchiului inimii.
  • Infecție cardiacă.

Este posibil ca diagnosticul bolii coronariene să nu poată fi făcut până când nu apare un posibil atac de cord, angină, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă. De aceea, este important să fie urmărite simptomele cardiovasculare și să existe discuții cu medicul specialist, referitoare la orice anomalie care apare, pentru că bolile cardiovasculare pot fi uneori depistate, dacă se fac evaluări regulate.

Câteva informații despre vitamina C?

Despre vitamina C am vorbit mai multe în articolele anterioare, dar pe scurt, Vitamina C sau „vitamina imunității” este cunoscută pentru puternicele sale proprietăți antioxidante, dar este și un important agent de eliminare a radicalilor liberi, protejând celulele împotriva stresului oxidativ. Mai mult, vitamina C permite menținerea și regenerarea altor antioxidanți, inclusiv glutationul și vitamina E, fiind necesară pentru sinteza mai multor biomolecule cruciale, deoarece acționează ca un cofactor al enzimelor monooxigenază și dioxigenază. Reacțiile enzimatice dependente de vitamina C sunt implicate în biosinteza secreției de colagen și procolagen celular, L-carnitină, norepinefrină, epinefrină și pentru reglarea biosintezei altor molecule, iar aportul de vitamina C din alimente sau suplimente poate crește biodisponibilitatea fierului.

Vitamina C și bolile cardiovasculare

Convingerea că vitamina C poate contribui la sănătatea cardiovasculară se bazează pe proprietatea sa de a fi un puternic antioxidant. Vitamina C poate preveni modificările oxidative ale lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL) și poate reduce aderența monocitelor, care sunt esențiale în reducerea riscului de ateroscleroză. În plus, vitamina C îmbunătățește producția de oxid nitric a endoteliului, care la rândul său contribuie la reducerea tensiunii arteriale.

Influența vitaminei C asupra bolilor cardiovasculare este strâns legată de efectele deficitului asupra întregului organism. Nivelurile scăzute de vitamina C au fost asociate în cadrul studiilor efectuate cu o serie de afecțiuni, inclusiv cu hipertensiunea arterială, disfuncția endotelială, boli de inimă, ateroscleroză și accident vascular cerebral.

Mai multe studii au investigat rolul vitaminei C în protecția cardiacă și vasculară și în ameliorarea stărilor patologice. În anul 2003, un studiu realizat pe 85.118 de femei, asistente medicale, bazat pe un chestionar de frecvență alimentară și folosind modele multivariate pentru ajustarea în funcție de vârstă, fumat și alți factori de risc cardiovascular, a indicat faptul că aportul de suplimente de vitamina C a fost asociat cu un risc mai mic de a face o boală cardiovasculară. Aceste constatări au fost confirmate în 2004 într-un alt studiu, care a arătat că suplimentarea vitaminei C (≥700 mg/zi) a fost asociată cu scăderea riscului de boală cardiovasculară.

De unde ne luăm aportul de vitamina C și în ce cantitate?

Vitamina C poate fi obținută cu succes cu ajutorul fructelor și legumelor, precum portocale, lămâi, coacăze negre, kiwi, acerola, măceșe, cartofi, morcovi, ardei gras, broccoli etc., însă, dacă nu consumați suficiente alimente bogate, suplimentele alimentare pot substitui cu succes carența de vitamina C.

Ca doză de administrare, se pare că administrarea sau consumul a cel puțin 500 mg de vitamina C zilnic poate reduce riscul bolilor de inimă.

Surse:

https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/bolile-cardiovasculare-categorii-diagnostic-tratament-preventie

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/symptoms-causes/syc-20353118

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622714/

https://www.healthline.com/health/heart-disease#heart-disease-prevention

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-benefits#3.-May-lower-your-risk-of-heart-disease

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
colesterolinimăsănătate cardiovascularăsănătatea inimiivitamina Cvitamine
Articolul anterior
Leaky gut: Să înțelegem permeabilitatea intestinală
Articolul următor
De ce devine intestinul permeabil și cum îl vindecăm?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătateVitamine și minerale

Te-ar putea interesa și: