În articolul trecut am stabilit că tu ești împărat/regină peste o armată imensă de supuși muncitori și loiali, adică celulele tale, care fac orice pentru tine și își dau chiar și viața pentru tine, ca ție să îți fie bine. De aceea, avem cu toții o responsabilitate imensă față de toate celulele din corpul nostru, pe care trebuie să știm cum să le îngrijim și hrănim.
Hai acum însă să vedem ce înseamnă metabolismul?
Cuvântul „metabolism“ provine din grecescul „metabole“, al cărui sens poate fi interpretat ca „schimbare“ sau „proces de transformare“.
Atunci când au apărut primele forme de viață pe pământ, acestea erau organisme unicelulare, adică dintr-o singură celulă, din care ulterior, viața a evoluat de la formele primitive (bacterii arhaice) către moduri de organizare din ce în ce mai complexe, până s-a ajuns la organismele multicelulare evoluate, precum plantele, insectele și animalele din ziua de astăzi.
Evoluția aceasta fulminantă a vieții pe Pământ, care a plecat de la cele mai simple, minuscule și primitive bacterii până la balenele și elefanții din ziua de astăzi, nu s-ar fi putut realiza dacă toate acele organisme, unicelulare sau multicelulare, nu ar fi fi avut o interacțiune cu mediul lor înconjurător, din care s-au hrănit, au crescut, s-au dezvoltat, reprodus și, ulterior, evoluat către forme biologic din ce în ce mai complexe.
Catabolism și anabolism
Metabolismul se referă la toate aceste reacții chimice vitale pentru susținerea vieții în organismele vii și el reprezintă interacțiunea tuturor organismelor cu mediul din care fac parte, mediu cu care fac schimb de materie, energie și informație!
Toate reacțiile și procesele metabolice sunt absolut esențiale pentru menținerea stării de viață a celulelor și organismelor. Metabolismul poate fi împărțit în două categorii:
-
Catabolism: Acesta implică descompunerea materiei organice, de exemplu, digestia alimentelor și transformarea acestora în energie.
-
Anabolism: Este procesul opus, unde substanțe simple sunt convertite în molecule complexe, cum ar fi sinteza proteinelor din aminoacizi.
Metabolismul este un proces vital pentru toate organismele vii, deoarece ajută la generarea de energie, creșterea și repararea celulelor, precum și eliminarea deșeurilor. Rata proceselor metabolice poate varia semnificativ între organisme, fiind adesea influențată de factori precum vârsta, sexul, activitatea fizică și starea generală de sănătate.
Metabolismul și istoria omului ca specie
Din punct de vedere evolutiv, omul ca specie a apărut cu aproximativ 200.000 de ani în urmă, timp în care a evoluat având un metabolism în acord cu natura speciei lui și în condițiile unui mediu natural neafectat de către activitățile umane.
Prima mare revoluție a omenirii este considerată Revoluția Agricolă, care a apărut cu aproximativ 10.000 de ani în urmă, atunci când unii vânători-culegători s-au apucat de cultivat plante și de crescut animale și astfel nu au mai fost nevoiți să meargă zile întregi pentru a-și procura hrana. Atunci s-a întâmplat cea mai mare schimbare alimentară din istoria de 200.000 de ani a omului.
Următoarea mare schimbare din istoria omenirii a fost Revoluția Industrială, în care s-a produs un avans tehnologic extraordinar în industrie, dar și în agricultură, care a fost mecanizată, și astfel s-a trecut de la mica producție de uz casnic către marile culturi ale agriculturii industriale. Schimbările din alimentația omului au fost cele mai marcante din toată istoria omenirii, oamenii au reușit pentru prima dată să facă, la scară mondială, extracția masivă de zaharuri rafinate, producția masivă de cereale modificate genetic și să producă multe tipuri de alimente procesate și ultraprocesate. Toate aceste modificări au culminat în ultimii 40-50 de ani cu o avalanșă de pseudo-alimente, adică alimente extrem de adulterate față de starea lor naturală, contaminate cu numeroase substanțe chimice toxice fără precedent în nutriția de mii de ani a omului.
Deși toate organismele de pe pământ au capacitatea de a evolua și de a răspunde la modificările mediului extern, problema este că modificările din ultimii 50 de ani sunt atât de mari, încât omul nu are cum să își schimbe metabolismul său de mii de ani atât de rapid. Dacă socotim o generație de oameni la fiecare 25 de ani, în 200.000 de ani de evoluție umană am avut aproximativ 8.000 de generații de părinți pe pământ. În 10.000 de ani de la apariția agriculturii, am avut 400 de generații. Iar în ultimii 50 de ani, de când s-au produs cele mai mari schimbări în alimentația industrială ultraprocesată, avem doar 2 generații.
Omenirea nu are cum să își schimbe metabolismul său natural și modul în care celulele noastre interacționează cu mediul înconjurător în doar 2-3 generații. Din păcate, impactul omului asupra mediului și modului în care ne producem mâncarea se manifestă printr-o plagă uriașă de boli care se datorează perturbării severe a metabolismului nostru, dar și animalelor și plantelor pe care le creștem în moduri nenaturale.
Dantura, forma feței, osatura se modifică din cauza alimentației
Din cauza alimentației produse industrializat, oamenilor li se modifică dantura, forma feței, osatura, li se streprezesc dinții în gură într-un mod care nu se întâmplă la nicio specie din natură care consumă hrana sa naturală, potrivită danturii și fiziologiei sale. La nicio altă specie care trăiește natural nu întâlnim diabet, hipertensiune, hipercolesterolemie, boli cardiace, obezitate, boli psihiatrice și multe, multe alte boli, care sunt din păcate specifice nu numai omenirii, dar și animalelor domestice crescute în mod nenatural de către oameni.
În momentul de față am depășit însă Revoluția Industrială și am intrat într-o nouă etapă majoră a dezvoltării umane, numită Revoluția Informațională sau Era Digitală, cu provocări și mai noi și nemaiîntâlnite până acum, în special cele legate de sănătatea mintală.
Asistăm astăzi, din păcate, la o adevărată degenerare a rasei umane, cu afectări profunde ale metabolismului nostru celular, din cauza modificărilor de mediu și alimentație cu care organismele nu pot ține pasul. Însă nu este prea târziu, noi oricând putem conștientiza care este natura și biologia adevărată a ființelor umane și modul în care ar trebui să trăiască oamenii, nu ca stăpâni supremi ai naturii, ci ca participanți în ecosistemele naturale, nu distrugători ai acestora.
Bolile sunt precum minciunile, pot avea o mie de fețe și se pot exprima în cele mai diferite moduri, nu degeaba apar în fiecare an zeci sau sute de boli noi, din cauza schimbării condițiilor de viață. Dar sănătatea este una singură, ca și adevărul; dacă ne vom identifica adevărata natură și biologie a speciei noastre umane și dacă vom conștientiza starea de „meta-boală“ în care ne aflăm, vom putea lua toate măsurile necesare pentru ca noi, toți oamenii, să ajungem la starea de adevăr și de sănătate pentru care am fost creați!