Anxietatea este un răspuns normal al organismului atunci când se confruntă cu factori de stres sau situații periculoase. Ea devine problematică dacă este constantă sau apare în circumstanțe nejustificate. Printre cauzele anxietății se numără stresul cronic, disfuncțiile tiroidiene, dezechilibrele hormonale, consumul excesiv de alcool, cafea și zahăr.
Pe termen lung, anxietatea constantă poate provoca numeroase probleme de sănătate: hipertensiune arterială, insomnii, tulburări digestive, atacuri de panică. Vestea bună este că există numeroase remedii naturale pentru anxietate.
Avantajul remediilor naturale este că pot ține în frâu anxietatea, scutindu-te de efectele secundare ale medicamentelor clasice. Dar trebuie să știi că ai nevoie de o anumită perioadă până când vei simți rezultatele pozitive.
Reducerea anxietății începe în farfurie!
Alimente bogate în vitamine B – carne de vită, pește (dar nu de acvacultură), păsări (crescute în aer liber), legume cu frunze verzi sunt surse valoroase de vitamine din complexul B, foarte importante pentru sistemul nervos, ajutând la normalizarea secreției de neurotransmițători și la reglarea bunei dispoziții.
Lactate fermentate – pentru că au un conținut ridicat de probiotice și calciu, iaurturile, sana, chefirul contribuie din plin la relaxarea întregului organism.
Alimente bogate în magneziu – acest mineral ajută la calmarea sistemului nervos și mulți oameni au lipsă de magneziu. Pe lista celor mai bune surse alimentare de magneziu sunt incluse nucile, bananele, avocado, algele.
Alimente bogate în omega 3 – recunoscuți pentru capacitatea lor extraordinară de a scădea inflamația, acizii omega 3 au efecte remarcabile în îmbunătățirea funcției cerebrale și echilibrul psihic. Se găsesc în principal în peștii de apă rece: somon, ton, macrou, sardine, dar și în avocado, nuci, migdale, ulei de măsline.
Fără alimente care provoacă anxietate!
Dulciuri și băuturi carbogazoase – consumul de zahăr provoacă fluctuații mari ale glicemiei în timpul zilei, ceea ce conduce la anxietate.
Făină albă rafinată – produsele de panificație și de patiserie, alimentele de tip junk food au cam aceleași efecte ca zahărul, inducând schimbări bruște de dispoziție și anxietate.
Cafea – cofeina are efect psihostimulant, motiv pentru care este lesne de înțeles de ce în cazul anxietății se recomandată limitarea consumul de cafea sau ceai negru la o ceașcă pe zi.
Alcool – acțiunea lui este foarte înșelătoare: mulți oameni folosesc alcoolul și tutunul pentru a scăpa de stres, dar efectul este doar temporar. Foarte grav este că aceste două substanțe îi atrag în capcana dependenței de alcool sau de fumat, cu serioase consecințe asupra sănătății.
Top 5 plante și suplimente cu efect antistres
Ginseng indian – este o plantă adaptogenă, numită și ashwagandha, cu două proprietăți extraordinare: reducerea stresului și tonifierea organismului. Poate fi utilizată și pentru combaterea insomniei, oboselii cronice.
Rhodiola rosea – supranumită „rădăcina de aur”, această plantă originară din ținuturile arctice este folosită de peste 2.000 de ani pentru creșterea rezistenței generale a organismului, reducerea stresului și anxietății, susținerea stării de bine, energie și vitalitate.
Germeni din cereale ecologice – datorită conțintului ridicat de vitamine din complexul B, dar și vitamina A, clorofilă, minerale, germenii sunt ideali în combaterea stărilor de surmenaj psihic și fizic, însoțite de neliniște, irascibilitate, frică inexplicabilă.
Magneziu – contribuie la funcționarea normală a sistemului muscular, la reducerea stresului și oboselii, la funcționarea sistemului nervos și menținerea sănătății psihice.
Acizi omega 3 – persoanele care suferă atacuri de panică și stări de anxietate își pot redobândi liniștea cu ajutorul suplimentelor pe bază de ulei de pește, care conțin acizi grași omega 3.
- Surse:
- draxe.com/natural-remedies-anxiety/
- healthline.com/health/anxiety-alternative-treatments#Diet2