Imunitate, Sănătate

Alergie versus răceală. Cum le deosebim?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
alergenialergienas înfundatracealarinită alergicătuse

Tuse, strănut, nas înfundat, ochi înroșiți… Cum știm dacă aceste simptome sunt cauzate de răceală sau de alergie? De ce este esențial să facem diferența între ele? Lămurim toate acestea în continuare.

Deși se manifestă de obicei în mod asemănător, alergia și răceala au cauze complet diferite. Răceala, numită de medici viroză respiratorie, apare atunci când un virus intră în contact cu organismul. Există peste 200 de virusuri respiratorii care ne pot îmbolnăvi, cu predilecție în sezonul rece. Răceala este o boală contagioasă. Virusurile se transmit de la o persoană la alta prin strănut, tuse și chiar vorbit. Odată ce virusul pătrunde în căile respiratorii, sistemul nostru imunitar intră în alertă și declanșează atacul contra „inamicului“. Ei bine, tusea, strănuturile, secrețiile nazale și celelalte simptome ale răcelii sunt reacții ale sistemului imunitar și reprezintă armele de apărare ale organismul.

În cazul alergiilor, situația este complet diferită. Alergiile sunt cauzate de o reacție exagerată a sistemului imunitar la contactul cu factori alergeni precum polenul, acarienii, mucegaiul, părul animalelor de companie etc. Tot în încercarea de a se apăra, organismul eliberează histamină, ceea ce determină inflamarea mucoasei respiratorii. Astfel se explică obstrucția nazală, strănuturile în salve și tusea prezente în alergii. Spre deosebire de viroze, alergiile nu sunt contagioase.

Cea mai importantă diferență este că răceala durează în general o săptămână, în timp ce alergia persistă pe toată durata expunerii la alergeni. Ca atare, trebuie să mergi la medic dacă simptomele durează mai mult de două săptămâni, pentru că poate fi vorba despre alergie sau o altă manifestare.

Iată un tabel care te va ajuta să faci clar diferența între alergie și răceală.

Caracteristici Răceală Alergie
Cât durează? 3-14 zile De la câteva zile până la câteva luni, atât timp cât sunteți în contact cu factorul alergen
În ce sezon apare? Cel mai frecvent în sezonul rece, dar există și răceli de vară În orice moment al anului, dar există o sezonalitate determinată de apariția polenurilor, de exemplu
Când apar simptomele? Simptomele apar la câteva zile după contaminarea cu virusul respirator Simptomele apar imediat după contactul cu factorul alergen
Simptome Răceală Alergie
Tuse Frecvent Uneori
Dureri Uneori Niciodată
Oboseală Uneori Uneori
Febră Rar Niciodată
Conjunctivită Rar Frecvent
Durere în gât Frecvent Uneori
Nas înfundat Frecvent Frecvent
    Știați că?

  • Alergia sensibilizează mucoasa nazală făcând-o mai vulnerabilă la răceli. S-a observat că persoanele care suferă de alergii respiratorii, precum rinita alergică, prezintă o hiperreactivitate a căilor respiratorii. De aceea, pacienții cu alergii sunt predispuși la forme de răceală mai severe comparativ cu persoanele non-alergice.
  • Infecțiile respiratorii reprezintă principalele cauze de îmbolnăvire la copii. Aproape 75% dintre copii prezintă simptome de tip alergic. Din păcate, în cazul copiilor, diagnosticul de alergie poate fi întârziat cu până la 2 ani, iar mulți dintre ei sunt tratați incorect.
  • Un copil ai cărui părinți sunt alergici prezintă un risc de 70-80% să fie alergic la rândul său. Predispoziția genetică de a dezvolta alergii se numește atopie. Numărul copiilor cu atopie a crescut îngrijorător în ultimii ani din cauza expunerii la factori de mediu tot mai nocivi.

Sursa:

  • webmd.com/cold-and-flu/cold-guide/common-cold-or-allergy-symptoms

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
alergenialergienas înfundatracealarinită alergicătuse
Articolul anterior
Suferi de ficat gras? Află cum se poate regenera țesutul hepatic!
Articolul următor
Legătura dintre creier și sistemul imunitar: Descoperirea care poate schimba medicina


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
ImunitateSănătate

Te-ar putea interesa și: