Medicină funcțională, Sănătate

Cauzele ascunse ale leaky gut sau sindromul de intestin permeabil

Autor:
28 de comentarii
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
autoimunitateboli autoimuneimunitateintestin permeabilleaky gutprobiotice

Probabil ai tot auzit de leaky gut și nu știai ce înseamnă. Azi vom trece în revistă cauzele  sindromului intestinului permeabil (pe românește), dar și manifestările acestuia și ce poți face tu în legătură cu el. Sindromul intestinului permeabil este o problemă complexă, multifactorială, care constă în a avea o barieră intestinală deteriorată. Noi studii de la Harvard au găsit o legătură directă între sindromul intestinului permeabil și o creștere de 30 de ori mai mare a dezvoltării bolii autoimune! În esență, atunci când proteinele care mențin integritatea barierei (zonulină, actină, ocludină) sunt distruse, acest lucru permite alimentelor, toxinelor și microbilor să intre în contact cu sistemul imun de la nivelul intestinului, provocând inflamație și mai târziu complexe imune care pot duce la autoimunitate. Din păcate, la facultatea de medicină încă nu se învață despre acest concept relativ nou, astfel, mulți medici nu știu de existența lui. Înțelegerea rădăcinii și a cauzelor din spatele sindromului de intestin permeabil îți pot schimba viața și te pot ajuta să începi să te vindeci sau chiar să te apropii de remisiunea unei boli cronice!

Care sunt simptomele leaky gut?

  • Oboseală.
  • Ceață mentală.
  • Durere articulară.
  • Intoleranțe și alergii alimentare și chimice.
  • Malabsorbția macronutrienților (proteine) și a micronutrienților (fier, B12, vitamina D), care pot duce la pierdere musculară, pierdere în greutate neintenționată, anemie fără o cauză obiectivă.
  • Diaree, constipație, gaze/balonare (dar NU trebuie să aveți simptome intestinale pentru a avea sindromul  intestinului permeabil).
  • Eczeme.
  • Boli autoimune.
  • Alergii.
  • Anxietate.
  • Depresie.
  • Migrene.
  • Dezechilibre hormonale, inclusiv menstruații neregulate, probleme de fertilitate.

Cauzele sindromului de intestin permeabil, la care sigur nu te-ai gândit

  1. Medicamente – precum corticosteroizi, antiiflamatoare, antibiotice (mai ales înainte de vârsta de 2 ani) și inhibitori de pompă de protoni (omeprazol, esomeprazol etc.).
  2. Infecții – parazitare, fungice (candida), disbioză (dezechilibrul între bacteriile benefice și cele patogene poate juca rolul cel mai critic în permeabilitatea barierei).
  3. Xenobiotice – pesticidele, precum glifosatul și multe altele, contribuie la afectarea barierei intestinale.
  4. Stresul – starea continuă de luptă sau fugi care determină eliberarea cronică de catecolamine (cortizol și adrenalină) suprimă sistemul imunitar și distruge diversitatea bacteriană.
  5. Cauze metabolice – rezistența la insulină și hipoglicemia induc stresul metabolic care duce la afectarea barierei intestinale.
  6. Trauma – un scor ACE (îl puteți găsi mai jos) mai mare de 4 crește riscul de boli autoimune și de leaky gut.
  7. Cauze hormonale – nivelul scăzut de hormoni tiroidieni, de testosteron, estrogen sau progesteron sunt toate corelate cu acest sindrom.
  8. Dieta – alimente procesate, lactatele, glutenul, alcoolul și lipsa fibrelor din alimentație sunt corelate toate cu leaky gut.

Testul ACE – test de verificare a traumei

Testul ACE (adverse childhood experiences) – notează cu 1 punct fiecare răspuns cu „DA“ pentru întrebările de mai jos. Scrie în comentarii punctajul obținut de tine.

  1. Un părinte sau un alt adult din gospodărie te-a înjurat, te-a insultat, te-a bătut, te-a umilit sau a acționat într-un mod care te-a făcut să îți fie teamă că ai putea fi rănit fizic des sau foarte des?
  2. Un părinte sau un alt adult din gospodărie te-a împins, te-a pălmuit, a aruncat cu ceva în tine sau te-a lovit vreodată atât de tare încât să fi avut urme sau să fi fost rănit?
  3. Un adult sau o persoană cu cel puțin 5 ani mai în vârstă decât tine te-a atins corpul într-un mod sexual sau a încercat să întrețină un act sexual cu tine?
  4. Ai simțit des sau foarte des că nimeni din familia ta nu te-a iubit sau a crezut că ești important sau special?
  5. Ai simțit des sau foarte des că nu aveai suficientă mâncare, trebuia să porți haine murdare și nu aveai pe nimeni care să te protejeze?
  6. Părinții tăi au divorțat sau s-au despărțit înainte ca tu să ai 18 ani?
  7. A fost mama ta des sau foarte des împinsă, lovită, pălmuită sau a fost aruncat cu ceva în ea de față cu tine?
  8. Ai locuit cu cineva care a fost un alcoolic problematic sau care a consumat droguri?
  9. Un membru al familiei tale a fost deprimat, bolnav mintal sau a încercat să se sinucidă?
  10. Un membru al familiei tale a ajuns la închisoare?

Ce poți să faci pentru leaky gut?

  1. Lucrează cu un specialist în medicina funcțională pentru a-ți găsi cauzele-rădăcină ale problemei și pentru a-ți face un protocol personalizat.
  2. Încorporează fibrele vegetale din legume fără amidon, acizi grași cu lanț scurt pentru a ajuta bariera intestinală.
  3. Probioticele personalizate îți sunt de mare ajutor, dar până atunci poți începe cu Colobiotic.
  4. Suplimentează cu prebiotice, precum guma de guar găsită în PHGG.
  5. Ceaiul verde poate fi de ajutor.
  6. Extractul de ulm roșu, lemn dulce și aloe vera ajută la refacerea epiteliului intestinal și se pot găsi în Leaky Gut Help.
  7. Aminoacizii, precum glutamina, glicina și cisteina, ajută la refacerea barierei intestinale și îi poți găsi într-un supliment de colagen.
  8. Zinc-carnozină și enzimele digestive pot fi și ele de ajutor.
  9. Optimizează nivelul vitaminei D cu ajutorul unui supliment de vitamina D3 și K2.
  10. Echilibrul glicemic este și el foarte important. Monitorizează glicemia cu un monitor continuu de glicemie în caz de diabet sau rezistență la insulină.
  11. Consumă alimente organice, neprocesate, cu indice glicemic scăzut.

Cât poate dura reversarea simptomelor?

Acest lucru variază, dar din experiența mea cu zeci de oameni, aceștia au reușit în 3-5 luni să reîntoarcă din drum leaky gut doar dacă agenții declanșatori au fost îndepărtați. Din păcate, știu că mulți renunță sau își pierd speranța dacă după o lună nu văd rezultate. De asemenea, multe persoane revin la obiceiurile inițiale în ceea ce privește dieta și stilul de viață. Prioritizarea dietei, somnului, exercițiilor fizice și a relaxării active s-ar putea să nu fie „la modă“, dar fără o mentalitate corespunzătoare și fără asumarea responsabilității poate fi incredibil de dificil să rupi cercul vicios al obiceiurilor nefavorabile. Folosirea de instrumente precum dispozitive de monitorizare continuă a glicemiei, jurnale alimentare și recunoștință sau chiar post și rugăciune vă poate schimba literalmente viața, dar este necesar să le acordați timp. Un lucru benefic pe care îl mai puteți face este să vă înconjurați de alte persoane care au un stil de viață și care vor să se angajeze în a fi cea mai bună versiune a lor. Sper că acest articol v-a adus mai aproape de răspunsurile pe care le căutați. Multă sănătate și succes în călătoria spre cea mai bună versiunea a voastră!

Cine este dr. Gianina Farcaș?

Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.

Părerea ta contează pentru noi!

28 de comentarii. Leave new

  • Foarte interesant și adevărat! Mulțumesc mult pentru toate informațiile!

    Răspunde
  • F interesanta specializarea dvs și implicit și acest articol

    Răspunde
  • 1 punt

    Răspunde
  • Bună ziua ,
    Punctaj 4/5
    O zi frumoasă
    Cu respect

    Răspunde
  • Margareta Zebreniuc
    25 septembrie 2024 6:46

    Bună dimineața!
    Am obținut 4 puncte la testul ACE.

    Răspunde
  • Gabriela Stefanescu
    24 septembrie 2024 21:08

    Stimata doamna doctor,
    Multumesc Divinitatii ca am intrat in contact cu firma Zenyth ,ca am urmarit o pe dna doctor Julia Ferencz din Germania si am inteles rolul mitocondriilor si ca acum v am gasit si pe Dvs🙏
    Da,sufar si de aceasta boala,primita „cadou” de la mama mea cat si de la mediul in care am trait.
    As dori foarte mult sa aflu cum as putea sa va contactez in viitor…caci in acest moment sunt intr o situatie foarte,foarte critica.
    Am primit in Olanda diagnosticul Sjogren, am tiroida Haschimoto,mi-am pierdut parul si …cireasa de pe tort…ma lupt de jumatate de an si cu candida…nu mai pot manca aproape nimic…peste tot in corp….imi apare inca ceva

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      25 septembrie 2024 9:45

      Buna dimineata! Ma puteti contacta pe mail-ul de mai sus, e langa numele meu. Toate cele bune!

      Răspunde
  • Am scorul 3.
    Ce înseamnă ?

    Răspunde
  • Nicoleta Esanu
    24 septembrie 2024 19:19

    Salutari! Excepțional, ca de fiecare data! Citesc, citesc și iar le citesc, și vad ca Doamna Doctor Farcas Gianina are dreptate! Și aplic totul ! Dacă toți oamenii ar știi și ar cunoaște, ar fi perfect! Ma înclin în fata dumneavoastră, Doamna Doctor!

    Răspunde
  • Va mulțumim pentru explicații, ne sunt de un mare folos.

    Răspunde
  • Buna ziua.
    Va multumim ca ne prezentai aceste articole foarte interesante pentru noi, cei care citim si nu avem cunostinte solide de medicina.
    Uneori ma gandesc ce se mai poate imbunatati daca ai multe diagnostice si, toate se leaga intre ele. Hipertensiune care nu este pusa la punct si oscileaza, diabet tip 2, cardiopatie si insuficienta venoasa, hipertiroidie, operata de colecist si doua eventratii ca asa de bine am fost operata, si, colon iritabil. Am stari de greata si tensiune in fiecare dimineata. Si acum intreb si eu un medic specialist ce mai este de facut in aceasta situatie? Si rinicii sunt cu probleme. Unul are nisip, cel de-al doilea pietre. Totul se leaga de aceasta alimentatie care numai sanatoasa nu este si, este si tratata cu pesticide.

    Va multumesc.
    Cu respect,

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      24 septembrie 2024 17:26

      Buna ziua,

      Pot fi multe de facut, doar că cazul dvs este unul complex si nu am cum sa va recomand ceva farasa va vad.

      Multa sanatate va doresc,
      Gianina Farcaș

      Răspunde
  • Sunt interesata de acest subiect

    Răspunde
  • Mihaela Bosiica
    24 septembrie 2024 16:08

    Bună ziua!
    Va mulțumesc, pentru expunerea dv, pe înțelesul nostru. Articolele medicale abordate sunt de un real folos ptr noi. Nu toți medicii endocrinologi, îți spun ca poți întra în remisie la intestin permeabil. Voi aborda recomandările dv și pot sa va solicit ajutorul? Cu considerație!

    Răspunde
  • Fodor Anamaria
    24 septembrie 2024 14:38

    In primul rand, cu fiecare articol ma minunez cat de complex este organismul uman si cate functionalitati si organizari specifice se pot intalni. La fel si multitudinea de boli si dezechilibre existente…. Apreciez cand oferiti explicatii pe intelesul tuturor si mai ales conectivitatea aspectelor descrise. Fiindca am fost creati uimitor si sigur cu un scop, asa cum ati scris – e bine sa gasim sau sa verificam (obtinand informatii pertinente – nu credulitate) explicatii satisfacatoare mintii. Toate acestea ajuta sa avem o imagine mai de ansamblu si dvs sunteti un sprijin in acest sens. Mult succes!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
autoimunitateboli autoimuneimunitateintestin permeabilleaky gutprobiotice
Articolul anterior
Magneziul, secretul din spatele unui somn odihnitor
Articolul următor
Sănătatea glandelor suprarenale, mai importantă decât crezi


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătate

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: