Medicină funcțională

Efectul HORMESIS: „Ce nu te omoară te face mai puternic“!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute

O nouă teorie a fost acceptată ca un principiu fundamental al biomedicinei și biologiei! Se numește HORMESIS și susține că substanțele otrăvitoare pot avea un efect benefic dacă sunt administrate în doze foarte mici.

Vezi toate articolele despre:
alcoolalergiepoluarepost intermitentRadicali liberi

„Ce nu te omoară te face mai puternic!“ Se pare că afirmația filosofului Friedrich Nietzsche ar conține mai mult de un sâmbure de adevăr. A devenit o învățătură în cultura multor popoare, inclusiv în cel românesc și descrie perfect teoria hormesis – procesul prin care orice formă de viață expusă la un nivel foarte mic de toxine dezvoltă imunitate în fața viitoarelor potențiale „otrăviri”.

În 2002, Calabrese și Baldwin au publicat un articol intitulat „Definind hormesis”. De atunci s-au efectuat multe experimente ale căror rezultate au contribuit la o mai bună înțelegere a acestui fenomen. Teoria hormesis se lovește de zeci de ani de părerile sceptice și suspiciunile oamenilor de știință și abia recent biologii au reușit să pună cap la cap informațiile, astfel încât să obțină o explicație clară a modului în care funcționează. Abia în urma acestei lămuriri, teoria hormesis a fost acceptată ca un principiu fundamental al biomedicinei și biologiei.

Cum funcționează hormesis?

Termenul hormesis provine din limba greacă și înseamnă „a pune în mișcare, a impulsiona, a îndemna”. Astfel, o doză mică de toxine trezește sistemul imunitar ce pune în mișcare mecanismele de vindecare, iar aceste mecanisme sunt atât de eficiente încât nu doar că neutralizează efectele toxinei, dar vindecă zona afectată și chiar și alte probleme de sănătate existente în organism.
Spre exemplu, expunerea șoarecilor de laborator la mici doze de radiații gamma cu puțin timp înainte de a-i radia la un nivel mai înalt scade efectiv riscul subiecților de a dezvolta cancer.

Homeopatia se aseamănă foarte mult teoriei hormesis. O substanță foarte toxică, fie ea și naturală, redusă într-o asemenea măsură încât rămâne doar esența energetică, poate fi folosită pentru a declanșa răspunsuri remarcabile de vindecare în corp. Esența energetică este suficientă pentru a impulsiona vindecarea fără să afecteze organismul așa cum o doză normală din substanța respectivă ar face-o.

Exemple ale teoriei hormesis din viața de zi cu zi

Hormesis este un fenomen care descrie perfect o serie de activități și procese prin care trecem în fiecare zi, conștient sau inconștient.

Medicamentele

În cazul administrării de medicamente, în special antibiotice, efectul hormesis se produce secundar împreună cu adaptarea microorganismelor și dezvoltarea rezistenței la substanțele active. Câți dintre noi nu consumăm zilnic carne de pui, porc, vită sau pește provenită de la animale crescute în mod intensiv, la ferme? Carnea provenită din aceste surse conține de cele mai multe ori și antiobiotice. Consumând aproape zilnic antibiotice, ajungem să dezvoltăm rezistență la antibiotice, fenomen care este o reală amenințare pentru viitorul omenirii.

Alcoolul

În cazul consumului de alcool, te-ai întrebat vreodată cum de anumite persoane pot consuma zilnic un pahar de vin fără să sufere de vreo afecțiune, pe când altora li se face rău după doar câteva înghițituri? Răspunsul este simplu: hormesis! Etanolul este o substanță toxică, însă persoanele care au obiceiul de a-l consuma în cantități mici și mai des dezvoltă de cele mai multe ori un fel de imunitate. Mai mult, unora le face bine! Consumul moderat de alcool a fost asociat cu un risc scăzut de a dezvolta boli de inimă și chiar cu o speranță mai mare de viață.

Sportul

Teoria hormesis conține noțiunea conform căreia mici niveluri de stres stimulează celulele existente și le crește rezistența în fața unui stres mai mare. În timpul sportului, când corpul este supus la diverse forme de stres – termic, metabolic, hipoxic, oxidativ, mecanic – mesagerii biochimici se activează, iar aceștia la rândul lor stimulează răspunsul imun adaptativ. De aceea, dacă ar fi să supunem două persoane (una activă și una sedentară) unei alergări de 1 km, persoana activă va face față cu brio, pe când cea sedentară abia dacă va reuși să termine cursa și cel mai probabil va avea febră musculară a doua zi.

Efectele benefice ale fenomenului hormesis se observă foarte ușor în cazul exercițiilor fizice: funcțiile corpului sunt îmbunătățite, metabolismul este stimulat, sistemul imunitar funcționează optim, bolile sunt ținute la distanță, speranța medie de viață este crescută, iar rezistența la stresul oxidativ este mărită. Pe de altă parte, prea mult exercițiu fizic poate fi nociv: în loc să ai energie te simți epuizat, te îmbolnăvești ușor, ai o dispoziție proastă, ai insomnii sau senzația că nu te odihnești destul, te enervezi ușor, iar febra musculară îți trece foarte greu.

Postul sau restricția caloriilor

Personele active dezvoltă rezistență la factorii de stres din timpul exercițiilor fizice. Acesta este și motivul pentru care persoanele care obișnuiesc să facă sport îmbătrânesc mai greu. Îmbătrânirea în sine se distinge prin incapacitatea corpului de a rezista diverșilor factori de stres ce încep să îl degradeze. Postul intermitent sau restricția calorică reprezintă un alt exemplu ce arată cum funcționează hormesis. Postul poate avea efecte anti-aging și un impact profund asupra sănătății și longevității, așa cum spun oamenii de știință. De exemplu, un studiu efectuat pe șoareci și publicat în Jurnalul de Nutriție arată cum subiecții ce le-au fost reduse porțiile de mâncare cu 40% și a căror dietă a fost suplimentată cu ulei de pește au trăit cu aproape 300% mai mult decât cei care au putut mânca oricât. Hormesis funcționează prin adaptarea organismului la provocări și prin stimularea de a depăși condițiile de mediu. În cazul postului, organismul devine mai robust pentru că stresul ușor la care este supus prin lipsa alimentelor stimulează celulele să se apere de efectele stresului oxidativ. Unele studii chiar arată că persoanele ce postesc intermitent au un risc mai mic de a se îmbolnăvi de diabet și boli arteriale coronariene.

Radiațiile

Expunerea la niveluri mici de radiații ar putea fi și ea considerată un exemplu al fenomenului hormesis. Agenția pentru protecția mediului a stabilit că orice expunere la radiații ionizante, indiferent de cantitate, este dăunătoare și că limitele de expunere a publicului la radiații ar trebui să fie undeva între 15 și 100 milirem/an. Cu toate acestea, unii cercetători au descoperit că radiațiile ionizante în doze mici nu cauzează cancer, din contră, ar putea avea efecte benefice asupra sănătății. De exemplu, un studiu a scos la iveală faptul că în rândul supraviețuitorilor de la Nagasaki ce au fost expuși la niveluri de radiații între 1.000 și 19.000 milirem s-au înregistrat mai puține cazuri de cancer și chiar trăiesc mai mult decât persoanele care nu au fost expuse deloc la radiații. Tot hormesis ar putea explica și de ce populațiile din zonele cu niveluri crescute de radon (element chimic radioactiv) precum Japonia, Germania și Europa centrală au mai puțini bolnavi de cancer.

Alergiile și ipoteza igienei

Mulți dintre noi considerăm că ar trebui să stăm într-un mediu cât mai steril posibil, dar unele cercetări sugerează că expunerea la anumite lucruri pe care le putem considera „murdare” pot aduce beneficii pentru sistemul imunitar. Mai mult, există studii care arată că majoritatea copiilor care sunt ținuți în medii „foarte curate” au rate mai ridicate de rinită alergică, astm și o gamă largă de alte afecțiuni similare. Aceasta este, pe scurt, ipoteza igienei. Lipsa expunerii timpurii la agenți infecțioși, microorganisme simbiotice și paraziți crește sensibilitatea la boli alergice prin suprimarea dezvoltării naturale a sistemului imunitar. Iată un alt exemplu clar despre cum funcționează hormesis! Și cum sunt tratate alergiile? Prin desensibilizare, folosind tocmai doze mici și progresive din substanța la care pacientul este alergic pentru ca organismul să poată dezvolta imunitate.

Hormesis este un concept fascinant care scoate la lumină strategia pe care organismele vii au adoptat-o pentru a-și crește rezistența în fața amenințărilor din mediu. Cu toate acestea, este important să reținem că fiecare persoană are nevoie de tratament personalizat. Suntem cu toții diferiți, avem gene și condiții diferite de trai, așa că, dacă un prieten urmează un anumit tratament sau are un anumit obicei care îi face bine și ți-ar plăcea și ție, asta nu înseamnă neapărat că îți va fi la fel de util. Este fundamental să ne ascultăm corpul care este unic, să știm cum să avem grijă de propria sănătate și să putem evalua ce ni se potrivește în funcție de circumstanțele individuale.

Dacă stăm să ne gândim, toate suferințele pe care le înfruntăm, fie ele trupești sau sufletești, au un efect hormetic asupra noastră. Ne transformă în ființe mai inteligente și mai puternice, mai pregătite să înfruntăm viața cu bune și cu rele. Știm că ritmul de viață pe care îl avem nu ne mai permite să consumăm mereu alimente sănătoase și nutritive, dar să nu ne întristăm dacă mai mâncăm din când în când de la fast-food pentru că s-ar putea ca aceste mici „derapaje” să fie precum dozele terapeutice. Toate ființele vii se adaptează mediului, iar hormesis este un real sprijin!

Surse:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12102503

articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/08/30/when-a-little-poison-is-good-for-you.aspx

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4566758/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2477686/

fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2012/12/28/7-hidden-signs-of-overtraining.aspx

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26135345

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2651604/

www.nature.com/articles/s41514-017-0013-z

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
alcoolalergiepoluarepost intermitentRadicali liberi
Articolul anterior
Totul despre sistemul imunitar
Articolul următor
Cum îți protejezi intestinul când iei antibiotice?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Medicină funcțională

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: