Digestie, Nutriție și dietă

Ce se întâmplă în creierul tău când mănânci alimente fermentate?

Autor:
1 comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
anxietateaxa intestin-creiercreierfloră intestinalămicrobiomprobioticeProbiotice și prebiotice

Iaurtul, kefirul, smântâna sunt nelipsite din dieta ta? Îți place varza murată? Iată o veste care ar trebui să te bucure. Un studiu publicat în Psychiatry Research arată că alimentele fermentate ajută la reducerea anxietății și nevrozei, scrie pe site-ul său David Wolfe, nutriționist de top în Statele Unite ale Americii, lector la Institute of Integrative Nutrition și la Body Mind Institute.

Intestinul și sănătatea creierului

Specialiștii în sănătate mintală au în vedere doar sistemul nervos atunci când îngrijesc persoane cu tulburări de natură psihică. Însă potrivit noilor cercetări, intestinul joacă un rol crucial în sănătatea creierului. De altfel, mai nou, intestinul este numit și „cel de-al doilea creier“. Pentru a demonstra această afirmație, cercetătorii de la College of William and Mary, în colaborare cu cei de la University of Maryland, au aplicat un chestionar unui număr de 700 de studenți. Aceștia au răspuns unor întrebări detaliate privind personalitatea, obiceiurile alimentare și nivelul de anxietate socială. Astfel, autorii au ajuns la concluzia că tinerii care obișnuiau să consume mai multe alimente fermentate aveau mai puține manifestări de anxietate și nevroză.

Matthew Hilimire, profesor asociat la Departamentul de Psihologie, a oferit următoarea explicație: „Este foarte posibil ca probioticele din alimentele fermentate să favorizeze echilibrul florei intestinale, iar aceste modificări la nivelul intestinului au un impact pozitiv asupra zonelor cerebrale implicate în stările de anxietate. Cred că este absolut fascinant cum microorganismele din intestin ajung să influențeze mintea“.

O altă concluzie a studiului a fost aceea că studenții care aveau o dietă bogată în fructe și legume și practicau sport în mod frecvent prezentau de asemenea simptome reduse de anxietate, dar această informație nu este o noutate, comentează David Wolfe. Știm prea bine că alimentația sănătoasă și mișcarea sunt aliații noștri atunci când vine vorba de a ne menține trupul și mintea în bună stare de sănătate și funcționare.

Potrivit rezultatelor studiului, alimentele fermentate, adesea incluse în dietele tradiționale, au puterea de a influența sănătatea creierului datorită acțiunii benefice a microbiomului intestinal. Bacteriile „bune” din alimentele fermentate cresc nivelul unor substanțe din creier numite GABA, implicate în controlul anxietății. GABA este un neurotransmițător care poate fi imitat de multe anxiolitice (medicamente contra anxietății). Cu alte cuvinte, a mânca un iaurt sau câțiva castraveți murați poate echivala cu luarea unei pastile pentru controlul anxietății, susține David Wolfe.

Alimente fermentate și în dieta GAPS

Acesta nu este singurul terapeut care susține rolul benefic al probioticelor din alimentele fermentate în sănătatea creierului. Dr. Natasha Campbell-McBride, autoarea cărții „Sindromul GAPS – Sindromul Digestiv și Problemele Psihologice”, care este adusă, în premieră, în România de Ziarul de Sănătate, susține același lucru. De profesie medic neurolog și neurochirur, dr. Natasha Campbell-McBride a început să studieze legătura dintre sistemul digestiv și creier în momentul în care fiul ei a fost diagnosticat cu autism. După aprofundarea cunoștințelor în domeniu și cu multă determinare a reușit să îl recupereze pe fiul său cu ajutorul unei diete create chiar de ea, pe care a numit-o Dieta GAPS. De ce GAPS – Gut And Psychology Syndrome? Pentru că, spune autoarea, toți copiii cu autism, ADHD, dipraxie, dislexie sau chiar epilepsie, depresie, schizofrenie au un element comun: sistemul lor digestiv este în suferință și devine o sursă de toxicitate pentru creier. Astfel, dr. Campbell-McBride a pus la punct această dietă GAPS, în care sunt incluse alimente bogate nutrițional, inclusiv din categoria celor fermentate: iaurt, kefir, smântână, varză murată, murături, pește marinat. Toți carbohidrații ce conțin amidon și zahăr rafinat sunt eliminați din dietă, deoarece hrănesc microorganismele patogene din intestin și cresc toxicitatea din organism.

    SURSE:

  • davidwolfe.com/brain-eat-fermented-food/
  • Dr. Natasha Campbell-McBride – „Sindromul GAPS – Sindromul Digestiv și Problemele Psihologice”

Părerea ta contează pentru noi!

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
anxietateaxa intestin-creiercreierfloră intestinalămicrobiomprobioticeProbiotice și prebiotice
Articolul anterior
Nutriție personalizată, după tipul de metabolism
Articolul următor
Cinci greșeli elementare pe care le facem în bucătărie


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
DigestieNutriție și dietă

Te-ar putea interesa și: