Curiozități, Nutriție și dietă

10 lucruri pe care trebuie să le știi despre grăsimi

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
Dietă echilibratăgrăsimi sănătoasegrăsimi saturateomega 3omega 6zahăr

Toată lumea pare să vorbească despre grăsimi în ziua de astăzi, acestea fiind considerate de cele mai multe ori personajul negativ în multe dintre diete. Însă există și multe mituri despre grăsime care nu sunt adevărate. Grăsimile sănătoase, de exemplu, te pot ajuta să slăbești și să fii sănătos, acestea fiind unele dintre cărămizile de bază ale organismului. Organismul unei persoane cuprinde între 15% și 30% grăsime. Cu toate acestea, dr. Mark Hyman spune că „de zeci de ani demonizăm pe nedrept grăsimile alimentare, urmând o dietă săracă în grăsimi, care echivalează aproape întotdeauna cu o dietă bogată în zahăr și carbohidrați rafinați, ce conduc la creșterea rezistenței la insulină, obezitate, boli cardiovasculare și diabet de tip 2“.

1. Zahărul, nu grăsimea, te îngrașă

În medie, un american consumă anual peste 68 de kilograme de zahăr și peste 66 de kilograme de făină care se trasformă în zahăr. Consumul excesiv de zahăr determină o amorțire a celulelor la apelul insulinei. Organismul tău trebuie să pompeze mai multă insulină pentru a restabili nivelul optim al glicemiei. Însă ceea ce este cel mai important este că nu poți arde întreaga cantitate de zahăr pe care o consumi. În mod inevitabil, corpul tău îl stochează sub formă de grăsimi, creând rezistență la insulină și alte probleme metabolice.

2. Grăsimile alimentare sunt mai complexe decât zahărul

Există peste 257 de denumiri ale zahărului, dar în ciuda variațiilor minore, toate creează aceleași probleme. În schimb, grăsimile sunt mult mai complexe. Acestea pot fi saturate, mononesaturate, polinesaturate sau grăsimi trans, ca să nu mai vorbim despre subcategorii în cadrul fiecărui grup. Anumite grăsimi sunt bune, altele neutre și altele sunt dăunătoare.

3. Dietele sărace în grăsimi tind să fie bogate în zahăr și nesănătoase pentru inimă

Când oamenii consumă mai puțină grăsime au tendința de a mânca mai mult amidon sau zahăr în loc, iar acest lucru crește cu puțin nivelul și densitatea colesterolului, ceea ce poate provoca atacuri de cord. De fapt, studiile arată că 75% dintre persoanele care ajung în camera de urgență cu un atac de cord au niveluri normale de colesterol general. Însă ceea ce ei mai au este prediabet sau diabet de tip 2.

4. Grăsimile saturate nu sunt dușmanul tău

O trecere în revistă a tuturor cercetărilor asupra grăsimilor saturate publicată în American Journal of Clinical Nutrition nu a arătat nicio corelație între grăsimile saturate și bolile de inimă. Ca în cazul tuturor grăsimilor, calitatea devine cheia. Grăsimile din bacon sau din cheeseburgeri vor avea un efect cu totul diferit față de cel oferit de grăsimile saturate din uleiul de nucă de cocos.

5. Unele grăsimi sunt nesănătoase

Acestea includ grăsimile trans și uleiurile vegetale cu proprietăți inflamatorii. Din păcate, aportul acestor grăsimi a crescut în dieta noastră, făcându-ne să creștem în greutate și contribuind la sporirea inflamației, care joacă un rol important în aproape orice boală cronică de pe planetă.

6. Toată lumea are beneficii de la grăsimile omega 3

Aproximativ 99% dintre americani, de exemplu, sunt deficitari în aceste grăsimi esențiale. Mijlocul de obținere include consumul de pește sălbatic de apă rece (cel puțin două porții pe săptămână), consumul de ouă sau prin utilizarea unui supliment alimentar care să conțină 500-1000 de miligrame de omega 3, de 2 ori pe zi.

7. Consumul anumitor grăsimi te poate face să scazi în greutate

Pereții celulelor sănătoase realizate din grăsimi de înaltă calitate sunt mai capabile de a metaboliza insulina, care păstrează nivelul de zahăr în limite normale. Grăsimile bune sporesc arderea grăsimilor, taie foamea și reduc nivelul de stocare a grăsimii în organism. Consumul grăsimilor potrivite te poate face să pierzi în greutate, în timp ce consumul excesiv de zahăr și grăsimi rele te poate face obez.

8. Grăsimile bune pot vindeca

Există mulți pacienți cu diabet zaharat a căror sănătate se îmbunătățește atunci când consumă o dietă bogată în grăsimi sănătoase. Așa cum am mai spus, grăsimile bune pot regla colesterolul și te pot ajuta să pierzi în greutate.

9. Creierul tău este 60% grăsime

Din acest proces, cea mai mare parte provine de la grăsimile omega 3 numite acid docosahexaenoic (DHA). Creierul tău are nevoie de DHA pentru a realiza comunicarea dintre celule. Accesul facil la grăsime de înaltă calitate stimulează cunoașterea, fericirea, învățarea și memoria. În contrast, studiile leagă deficitul de acizi grași omega 3 cu depresia, anxietatea, tulburarea bipolară și schizofrenia.

10. Corpul tău îți dă semne dacă nu ai suficiente grăsimi de calitate

Cu cât grăsimile sunt mai de calitate, cu atât corpul tău va funcționa mai bine. Asta deoarece organismul folosește grăsimea pe care o consumi pentru a construi pereții celulelor. Ai peste 10 trilioane de celule în corp și fiecare dintre ele are o nevoie unică de grăsimi de înaltă calitate. Corpul tău îți oferă anumite semnale de avertizare atunci când nu are suficiente grăsimi de calitate, cum ar fi: exfoliere și mâncărime a pielii, unghii casante sau fisurate, redoare și durere articulară etc. Printre cele mai bune surse de grăsimi de calitate sunt avocado, migdalele, semințele de dovleac, susan, chia și cânepă, uleiul de măsline extra virgin, peștele gras și untul extra virgin de nucă de cocos.

    Sursa:

  • foodmatters.tv/content/10-fat-facts-you-need-to-know
  • ajcn.nutrition.org/content/91/3/535.abstract
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17194275

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
Dietă echilibratăgrăsimi sănătoasegrăsimi saturateomega 3omega 6zahăr
Articolul anterior
Kilograme în plus din cauza antibioticelor?
Articolul următor
Pro și contra Dieta Dukan


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
CuriozitățiNutriție și dietă

Te-ar putea interesa și: