Curiozități, Stres și echilibru emoțional

Animalele de companie ne fac mai sănătoși!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute

Poate că mulți dintre dumneavoastră aveți deja unul sau mai multe animale de companie acasă. Fie că vorbim despre cățel, pisică, papagal sau porcușor de Guineea, se pare că necuvântătoarele ne aduc o mulțime de beneficii și ne ajută să ne menținem sănătoși.

Vezi toate articolele despre:
cortizoldopaminăoxitocinăserotoninăstresterapii naturiste

Aceia dintre dumneavoastră care au un cățel sau o pisică știu că nimic nu se compară cu primirea prietenoasă pe care ne-o oferă animăluțele. Ne bucurăm de dragostea pe care ne-o oferă necondiționat și de fericirea pe care ne fac să o simțim. Oricât de obosiți am fi după o zi lungă la birou, nu rezistăm drăgălășeniei lor și, vrem nu vrem, ne fură minim un zâmbet. Și știți ce? Studiile spun că animalele de companie nu ne fac doar să zâmbim, ci au și capacitatea de a ne vindeca.

Ce beneficii au animalele de companie asupra sănătății noastre?

De ce e bine să avem animale de companie? Ne fac mai sociabili, asta e sigur! Cel puțin dacă avem un cățel, suntem nevoiți să ieșim din casă cel puțin de două ori pe zi. Ne întâlnim cu alți oameni, copiii zâmbesc la vederea cățelului, intri în vorbă cu vecina de la scara vecină care își plimbă și ea bișonul. Într-un cuvânt: socializezi! Apoi, mai este și impactul pozitiv pe care animăluțele îl au asupra noastră. Imediat după ce am mângâiat un cățel sau o pisică nivelurile de dopamină, serotonină și oxitocină cresc, dându-ne un sentiment euforic.

În cadrul unui studiu realizat la Centrul Medical al Veteranilor din Statele Unite, pacienții s-au împărțit în două grupuri și au fost rugați să stea fie în prezența, fie în absența unui cățel. Rezultatul? Persoanele ce au stat în prezența cățelului au fost mult mai sociabile imediat după, au interacționat mai mult și mai ușor, ceea ce a dus la o stare de bine și emoții pozitive.

Interacțiunea cu un animal de companie, fie ea fizică sau doar vizuală, ne poate face mai pozitivi și mai calmi. Contactul fizic cu un animăluț activează receptorii de la nivelul pielii ce stimulează anumite părți ale creierului precum ”centrul de recompensă”, determină eliberarea unor neurotransmițători precum oxitocina (hormonul dragostei), ne scapă de anxietate, scade tensiunea arterială și nivelul de cortizol (hormonul stresului). Iată, așadar, și un remediu natural împotriva stresului, ce știm prea bine că ne poate îmbolnăvi!

Un studiu efectuat în cadrul Universității din Minnesota a concluzionat că persoanele ce se bucură de prezența unui animal de companie au cu 30% mai puține șanse de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Cum? Interacțiunea cu necuvântătoarele determină scăderea nivelului de colesterol și pe cel de trigliceride. Scăderea cortizolului, colesterolului și trigliceridelor împreună cu nivelul crescut de oxitocină contribuie la menținerea sănătății sistemului cardiovascular.

Alte studii au concluzionat că animalele de companie ne fac mai puțin anxioși și ne ajută să dormim mai bine. 230 de pacienți ce au participat la sesiuni terapeutice cu animăluțe au manifestat un nivel mai mic de anxietate imediat după finalizarea sesiunilor, iar un studiu realizat în cadrul Clinicii Mayo a scos la iveală faptul că prezența animalelor de companie în pat ne poate ajuta să dormim mai bine. 41% dintre participanți au spus că au avut un somn mai odihnitor datorită prezenței animalelor de companie în pat și doar 20% au spus că le-a fost tulburat somnul. E bine de știut că un somn mai odihnitor ne poate ajuta să prevenim îmbolnăvirile, ne stimulează memoria, ne destresează și ne îmbunătățește starea de spirit.

Animalele de companie pot ameliora simptomele adulților ce suferă de boli mintale. In cadrul studiilor realizate, pacienții cu tulburări cognitive și mentale au prezentat mai puține tulburări de comportament și au fost mai sociabili atunci când au stat în preajma animalelor de companie.

Torsul pisicilor are efecte terapeutice!

Efectele pe care pisicile și cățeii le au asupra noastră sunt similare, însă pisicile au un avantaj: pot să toarcă. Vibrațiile emise de torsul pisicilor sunt ritmice, au o frecvență între 25 și 150 de hertzi și se pare că au puteri terapeutice pentru oameni.  Aceeași intensitate este folosită în unele terapii de vindecare, iar studiile au demonstrat că acest tip de vibrații contribuie la vindecarea fracturilor osoase, la dezvoltarea oaselor, calmarea durerii și a tumefierilor, vindecarea rănilor, dezvoltarea și repararea musculaturii și la creșterea mobilității articulațiilor. Pe lângă vindecarea și ameliorarea acestor leziuni și afecțiuni, torsul pisicilor determină și schimbări în activitatea creierului. Cu ajutorul unei encefalograme s-a observat o creștere a activității neuronale în lobul occipital (centrul de procesare vizuală) și a fluxului la nivelul trunchiului cerebral (regiune a creierului crucială pentru reglarea sistemului nervos central, funcțiilor cardiace, respirației și a talamusului stâng.

Torsul pisicilor este asociat și cu melodiile ritmice folosite în anumite culturi pentru a vindeca sau pur și simplu pentru a crea o atmosferă calmă și relaxantă.

Pe de altă parte, cățeii ne ajută să fim mai activi, să ne menținem în formă. Știm foarte bine că mișcarea înseamnă sănătate, iar cu un cățeluș ieșim la plimbare de cel puțin două ori pe zi, chiar și pe timpul iernii când suntem predispuși la îngrășare. Odată cu mișcarea vin și alte beneficii: suntem mai bine dispuși, avem mai puține șanse de a suferi de boli de inimă, dormim mai bine, avem rezistență fizică și flexibilitate mai mare, avem mai multă energie, o imunitate mai puternică, stăm mai bine cu memoria și ne prelungim viața cu câțiva ani buni!

Și încă o veste bună pentru iubitorii de căței: copiii care cresc în preajma cățeilor au șanse mai mici de a dezvolta astm! Așa spun studiile! Cum se explică? La bază se află ipoteza igienei – cu cât un copil este ferit mai mult de microbi și germeni cu atât e mai probabil să dezvolte alergii sau probleme ale sistemului respirator ca adult.

Zooterapia oferă rezultate!

Ați auzit de zooterapie? Este o formă de terapie asistată de animale de companie: căței, pisici, delfini, cai, iepuri, porcușori de Guineea și lista poate continua. Cățeii sunt însă folosiți cel mai des în scopuri terapeutice, cu precădere în clinicile și spitalele din străinătate. În București îi puteți contacta pe cei de la Dog Assist, o asociație neguvernamentală înființată în anul 2013, ce oferă servicii de terapie asistată de animale (TAA).

În general, o ședință de zooterapie poate dura undeva între 10 și 45 de minute, timp în care pacientul se joacă cu animăluțul sau doar îl mângâie. În urma acestor ședințe, majoritatea pacienților prezintă ameliorări ale simptomelor, sunt mai puțini stresați și anxioși, au o stare de spirit mai bună și o capacitatea mai mare de a face față problemelor cu care se confruntă.

În cadrul unui azil de bătrâni s-a efectuat un studiu cu ajutorul a 65 de pacienți ce sufereau de demență. Studiul a durat două luni și jumătate, timp în care participanții au beneficiat zilnic de 45 de minute de terapie cu un cățel. Rezultatele au fost destul de evidente: pacienților ce au beneficiat de zooterapie li s-au stabilizat simptomele de depresie și agitație. La polul opus, pacienții ce au urmat tratamentul obișnuit au prezentat agravări ale simptomelor.

Pentru copiii cu autism, cățeii pot fi o adevărată comoară! În 2014, Jurnalul de Asistență Medicală Pediatrică a efectuat un studiu ce a subliniat beneficiile pe care un copil cu autism le poate avea dacă are acasă un câine antrenat special. 94% dintre părinți au afirmat că între cățel și copil s-a format o legătură puternică, copilul a devenit mai sociabil și mai calm.

Dacă voi, ca adulți, nu doriți să aveți un animal de companie, dar vreți totuși să vă bucurați din când în când de prezența unuia, să știți că există cafenele unde clienții sunt invitați să savureze o băutură printre pisici. Le mângâiați, le lăsați să vă toarcă în brațe și dacă vă îndrăgostiți iremediabil de una dintre necuvântătoare, o puteți adopta!

Așadar, animalele de companie sunt bune pentru minte și pentru corp! Și, cu toate că uneori îngrijirea lor ne poate da bătăi de cap, trebuie să recunoaștem că ne fac mai fericiți. Voi ce animale de companie aveți acasă?

Surse:

draxe.com/health-benefits-of-owning-a-pet/
time.com/4096795/dog-asthma-risk-children/
health.harvard.edu/staying-healthy/the-health-benefits-and-risks-of-pet-ownership
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4500685/
rover.com/blog/service-dogs-benefit-autistic-community/
dogassist.ro/

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
cortizoldopaminăoxitocinăserotoninăstresterapii naturiste
Articolul anterior
Stresul și depresia, depășite cu ajutorul probioticelor!
Articolul următor
De ce ar trebui să faci o detoxifiere digitală?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
CuriozitățiStres și echilibru emoțional

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: