Despre melatonină și contribuția acesteia în întărirea sistemului imunitar, am mai scris în cadrul articolelor destinate virusului SARS-Cov-2, dar haideți să aflăm împreună mai multe informații cu privire la „hormonul întunericului”.
Ce este melatonina și cu ce ne poate ajuta?
Melatonina este un hormon produs în mod natural de către corp, mai exact, este produs de glanda pineală din creier, dar se găsește și în alte zone, cum ar fi ochii, măduva osoasă și intestinul. Principala sarcină a melatoninei în organism este de a regla ciclurile de noapte și de zi sau ciclurile de somn-veghe. De aceea, procesul se desfășoară în felul următor: atunci când se face întuneric, corpul semnalează acest lucru, fapt pentru care începe să producă melatonină. În cazul în care apare vreo sursă de lumină, precum cea emanată de către telefon, televizor etc., producția de melatonină începe să scadă și corpul primește semnalul că trebuie să se trezească.
Având în vedere principala funcție a melatoninei, adică aceea de a contribui la un somn de calitate, participanții studiilor desfășurate în acest sens au semnalat că suplimentul cu melatonină i-a ajutat în reducerea timpului necesar adormirii cu o medie de 7 minute. În plus, unele persoane s-au bucurat și de un somn de calitate, simțindu-se mult mai odihnite decât înainte de a testa melatonina. Această afecțiune apare atunci când ceasul intern al corpului nu este sincronizat cu noul fus orar și se pare că melatonina poate contribui la reducerea acestui sentiment de „jet lag”.
Melatonina este, de asemenea, un puternic antioxidant, care poate oferi o varietate de alte beneficii, prezente prin acțiunile sale directe de eliminare a radicalilor liberi.
În urma a numeroase studii desfășurate pe melatonină, s-a dovedit faptul că acest hormon, în afară de faptul că ajută în problemele de somn, poate contribui la bunăstarea organismului, pentru că:
- Asigură funcționarea eficientă a sistemului endocrin.
- Încetinește procesul de îmbătrânire a corpului.
- Ajută corpul să se adapteze la schimbările de fus orar.
- Stimulează funcțiile de protecție ale sistemului imunitar al organismului.
- Are un efect antioxidant.
- Ajută organismul să lupte împotriva stresului asociat cu manifestarea depresiei sezoniere.
- Reglează sistemul cardiovascular și tensiunea arterială.
- Participă la activitatea sistemului digestiv al organismului.
- Are un efect pozitiv asupra celulelor creierului uman.
- Susține sănătatea ochilor.
- Ușurează simptomele tinitusului.
Cum funcționează melatonina?
La nivel general, melatonina, împreună cu ritmul circadian al corpului, adică ceasul nostru intern, funcționează ca o alarmă care ne vestește când este timpul să:
- Dormim.
- Ne trezim.
- Mâncăm.
Mai mult decât atât, melatonina ajută la reglarea temperaturii corpului, tensiunii arteriale și nivelurilor unor hormoni, dar poate contribui la relaxarea corpului, întrucât acționează asupra receptorilor din corp, dar și asupra receptorilor din creier, care determină reducerea activității nervoase.
Printre factorii care pot cauza niveluri scăzute de melatonină pe timp de noapte se numără:
- Stresul.
- Fumatul.
- Expunerea la prea multă lumină noaptea (inclusiv lumina albastră).
- Lipsa luminii naturale în timpul zilei.
- Munca în mai multe schimburi.
- Îmbătrânirea.
Poate provoca melatonina reacții adverse?
În general, melatonina nu aduce prea multe efecte secundare, față de anumite medicamente pentru somn. Cu toate acestea, este bine ca înainte de administrarea oricărui supliment și înainte de a încerca melatonina să ne interesăm de ingredientele pe care le conține un supliment și de gradul în care corpul nostru le tolerează.
Printre posibilele reacții se află:
- Somnolență în timpul zilei.
- Durere de cap.
- Ameţeală.
- Disconfort la nivelul stomacului.
- Anxietate.
- Un sentiment de „cap greu“.
Mai mult, suplimentele cu melatonină pot provoca probleme dacă în unele cazuri în care sunt administrate împreună cu unele medicamente, precum:
- Medicamente anticoagulante.
- Medicamente care suprimă sistemul imunitar (imunosupresoare).
- Medicamente pentru diabet.
- Pilule anticoncepționale.
Cum se utilizează melatonina sub formă de suplimente alimentare?
Dacă vă confruntați cu probleme ușoare de somn, fie că adormiți greu sau nu reușiți să vă odihniți, se recomandă să începeți cu o doză de 3 mg, însă dacă este vorba despre tulburări de somn și probleme mai serioase, recomandată este o doză de 10 mg.
Surse:
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17351668/
webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-940/melatonin
healthline.com/nutrition/melatonin-and-sleep#effect-on-sleep
webmd.com/sleep-disorders/what-is-melatonin