Sănătate

5 semne că ai arterele înfundate

Autor:
1 comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
Afecțiuni cardiovasculareaterosclerozăinimăsănătate cardiovascularăsănătatea inimiivase de sânge

Cu toții știm că arterele sunt vitale pentru sănătatea noastră. Arterele sunt vase sanguine care transportă sânge bogat în oxigen de la inimă către țesuturile organismului. Fiecare arteră este un fel de tub muscular căptușit de țesut neted și are trei straturi. Fără un sistem complet funcțional al vaselor arteriale, sângele din corpul nostru nu poate fi transportat în mod eficient către organele noastre. Ca atare, este important ca modul nostru de viață să fie favorabil pentru sănătatea acestor vase de sânge.

Blocarea arterelor poate poate provoca o multitudine de afecțiuni, unele dintre ele punându-ne serios viața în pericol. Printre aceste probleme se numără infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și alte afecțiuni cardiovasculare. Mai mult decât atât, o serie de probleme de sănătate pot fi favorizate de înfundarea arterelor, cum ar fi pierderea vederii, artită și durere cronică. Cu toate că detectarea arterelor înfundate este mai dificilă decât stabilirea altor diagnostice, acestea pot fi identificate pe baza simptomelor. Dacă te confrunți cu oricare dintre următoarele simptome prezentate, ar trebui să soliciți asistență medicală pentru a preveni apariția unor probleme grave de sănătate.

1. Dureri în zona inferioară a spatelui

Arterele din zona inferioară a spatelui sunt printre primele zone care acumulează placa ce poate determina blocarea acestora. Ca urmare, durerile din această zonă sunt un prim simptom al blocării arterelor. Aceste dureri pot apărea atunci când reducerea fluxului sanguin din zona spatelui slăbește discurile care amortizează vertebrele, conducând la hernii ale discurilor și dureri cauzate de terminațiile nervoase. O problemă arterială la nivelul spatelui este o condiție destul de comună, peste 10% din populație experimentând astfel de probleme după vârsta de 20 de ani. Conform unui studiu efectuat de European Journal of Vascular and Endovascular Surgery, persoanele care suferă de dureri cronice de spate au un risc ridicat de a avea arterele lombare înfundate.

2. Crampe dureroase la nivelul gambelor

Ateroscleroza sau îngroșarea și rigidizarea pereților arteriali pot bloca livrarea sângelui la nivelul picioarelor. Atunci când se întâmplă acest lucru, poți experimenta dureri la una sau ambele gambe, o afecțiune cunoscută sub numele de claudicație. Cei care fumează se află într-o clasă de risc mai ridicată decât cei care nu au acest obicei. Însă atunci când este identificat acest simptom, se impune evaluarea urgentă de către un medic. Din fericire, această afecțiune este destul de reversibilă, o dietă adecvată (preponderent vegetală) poate rezolva claudicația relativ repede. De fapt, crampele dureroase ale gambelor pot fi înlăturate în câteva săptămâni, putând să nu mai apară niciodată în viață dacă realizezi schimbările corespunzătoare.

3. Disconfortul picioarelor și tălpilor

Boala arterială periferică este o acumulare de colesterol și placă ce poate apărea în extremități. De multe ori, această afecțiune duce la un disconfort la nivelul tălpilor și picioarelor, putând chiar limita capacitatea de a merge. În cazurile extreme, boala arterială periferică poate declanșa chiar pierderea unui membru. Testele simple, precum verificarea pulsului picioarelor sau un screening ce determină cantitatea fluxului sanguin la gleznă, pot identifica problema. Cei care au dureri frecvente sau se plâng de oboseala picioarelor, fumătorii și cei cu antecentente cardiovasculare în familie sunt mai expuși bolii arteriale periferice.

4. Ridurile diagonale de pe lobul urechii

Unul dintre semnele cele mai ciudate ale arterelor înfundate este apariția unui rid pe lobul urechii. Rapoartele medicale au menționat aceste cute ale urechilor ca un semn tăcut al bolii cardiace coronariene. Mai precis, este vorba despre un rid apărut pe diagonală din canalul urechii către marginea lobului urechii. Acesta este un semn destul de controversat al arterelor înfundate, deși ar putea fi util pentru a te determina să programezi un control medical. Desigur, uneori aceste cute ale lobului urechii pot fi și un semn al îmbătrânirii.

5. Disfuncțiile erectile

Așa cum am spus deja, efectele arterelor înfundate se referă în mod direct la scăderea fluxului sangvin. Anatomia spune clar că menținerea unei erecții cere ca sângele să aibă cale liberă spre această zonă. Conform specialiștilor, disfuncțiile erectile indică faptul că vasele de sânge nu se află în starea optimă de funcționare. Ca măsură de precauție, ar fi recomandată programarea unei vizite la medic pentru a discuta aceste simptome.

În concluzie, oricare dintre aceste semne pot fi un indiciu al arterelor înfundate. De aceea, chiar dacă pot părea neînsemnate sau fără legătură cu arterele, aceste simptome te pot ajuta să ajungi la medic în timp util și, uneori, chiar să îți salveze viața!

Surse:

  • webmd.com/heart-disease/clogged-arteries-arterial-plaque#1
  • pcrm.org/nbBlog/index.php/the-warning-signs-of-clogged-arteries
  • powerofpositivity.com/clogged-arteries-signs/?c=viralcontent

Părerea ta contează pentru noi!

1 comentariu. Lasă un comentariu

  • Vasile Daniliuc
    22 aprilie 2024 20:28

    Ce mai pot face,am făcut coronografie și miau depistat 3 artere ale inimii înfundate, inimă mai funcționează 10%,la montare stend șansele sunt 50-50%să reușească, operația de baypas la fel ,nu știu ce să mai fac

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
Afecțiuni cardiovasculareaterosclerozăinimăsănătate cardiovascularăsănătatea inimiivase de sânge
Articolul anterior
Top 10 descoperiri medicale care au schimbat lumea
Articolul următor
Remedii naturale pentru anxietate


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: