Gândul zilei, Medicină funcțională, Sănătate, Tiroidita Hashimoto

Gândul zilei #04: Gena MTHFR și cercul vicios al bolilor autoimune

Autor:
10 comentarii
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
afecțiuni autoimunegândul zileimedicină funcționalăsănătate

Legătura dintre gena MTHFR și afecțiunile autoimune

În ultima vreme, o mulțime de oameni cu boli autoimune mi s-au adresat, spunându-mi că nu mai știu ce să facă pentru a se simți mai bine. Majoritatea dintre ei aveau un factor comun de care nici măcar nu erau conștienți: defectul genei MTHFR. Care este, de fapt, legătura dintre această genă și bolile autoimune? Iată mai jos!

Creșterea nivelului de homocisteină, un catalizator pentru inflamație

Mutațiile genei MTHFR, în special C677T, pot duce la niveluri crescute de homocisteină în sânge. Aceste niveluri ridicate sunt strâns asociate cu inflamația și stresul oxidativ, factori care contribuie la dezvoltarea și agravarea bolilor autoimune. Inflamația cronică stă la baza multor boli autoimune, precum lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoidă și boala celiacă.

Deficitul de folat și metilarea defectuoasă influențează răspunsul imun

Activitatea redusă a enzimei MTHFR afectează ciclul de metilare, un proces esențial pentru repararea ADN-ului, sinteza neurotransmițătorilor și reglementarea expresiei genelor. Un ciclu de metilare defectuos poate predispune la bolile autoimune prin influențarea modului în care sunt exprimate anumite gene implicate în răspunsul imun. Suplimentarea cu B6, B12 și folat metilat devine crucială în aceste cazuri.

Interacțiunea cu alți factori genetici și de mediu: un puzzle complex

Deși mutațiile MTHFR contribuie la un risc crescut de boli autoimune, ele nu sunt singura cauză. Factori de mediu, alți factori genetici și stilul de viață (dieta, expunerea la toxine, stresul) interacționează cu aceste mutații și pot influența semnificativ probabilitatea dezvoltării unei boli autoimune. De exemplu, eliminarea metalelor grele din organism este mult încetinită în prezența acestei gene.

Cine este dr. Gianina Farcaș?

Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.

Părerea ta contează pentru noi!

10 comentarii. Leave new

  • Colesniuc Raluca Mihaela
    13 septembrie 2024 15:46

    Succint si la obiect ! Mi-a placut!
    Felicitari

    Răspunde
  • Există o analiză specifică pentru determinarea genei despre care vorbiți? S-ar putea sa ma regăsesc și eu în articolul prezentat, fiind cu astm bronsic alergic de muuulți ani și de 3 ani s-a declanșat și o disfuncție de tiroidă, ba este hiper, ba hipo.. Oare se decontează de către Casa de Asigurări o astfel de analiză, e scumpă?
    Și dacă ar fi aceasta mutație de vină, cu ce compensam, să rămânem în echibru?
    Subt o mulțime de întrebări, știu, dar subiectul este vast.
    Eu iau zilnic în afară de alopatele obligatorii, pentru astm, tiroidă, depresie, colesterol și glicemie mărite, urmatoarele suplimente, și va rog sa îmi spuneți dacă și unde greșesc și ce corecturi să mai fac:
    Magnosun
    Vitamina D3 4000+vit K
    Seleniu 200 mg
    Molekin imuno (câteodată)
    NAC
    COLOSTRUM în cure alternative cu Shilajit
    Mai iau bacopa monieri sa-mi păstrez mințile și toate sunt cam după ureche, doar din ce citesc…
    Majoritatea sunt de la Zenith.
    Mulțumesc mult pentru răspuns.

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      17 septembrie 2024 9:57

      Buna ziua,

      Nu stiu in ce masura problemele dvs sunt asociate cu aceasta gena. Exista panele la anumite laboratoare care includ aceasta gena, dar recomandarea mea este sa faceti analiza la un cabinet de genetica. Toate cele bune!

      Răspunde
  • Moldovanu Gelu
    13 septembrie 2024 12:31

    Foarte bun articolul prezentat. Afirm acest lucru pentru că mă regăsesc în parcursul lui cu boala celiacă. Acest diagnostic mi-a fost pus acum douăzeci de ani.Aș dori să dezvolt această temă,dacă se poate,în sensul că dacă au mai apărut alte noutăți ori proceduri noi de tratament pentru această boală..!!Mulțumesc frumos!

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      13 septembrie 2024 13:08

      Buna ziua,

      Da, au aparut. Ati facut vreodata testarea microbiomului din scaun? Toate cele bune!

      Răspunde
  • Dna doctor as dori sa stiu ce remedii exista pentru mutațiile MTHFR despre care ati scris in articol? Am 67 ani si ma confrunt de 1 an de zile cu o urticarie cronica cu angioedem recurent. Am ajuns sa fie dependenta de Medrol ( cca 100 mg/ luna in prize de 3zile cand incep crizele : oboseala , fierbintelei cu inflamarea tesutului adipos, paloare , stare de rau generalizata , angioedem recurent la buze, raguseala, nas infundat, privire incețoșată) Analizele specifice bune . Iau si Xyzal in functie de gravitatea crizei. 3 zile cu Medrol ajuta la depasirea crizei si tine cca 15,20,25 zile. Nu stiu ce sa mai fac deoarece medrolul duce la cresterea tensiunii arteriale. Din aceasta cauza o recomandare din partea dvs m-ar ajuta. Multumesc.

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      13 septembrie 2024 12:28

      Buna ziua,

      Situatia este mult mai complicata de atat, aceasta gene nu a declansat aparitia problemelor dvs. Este necesar sa abordati problema in mod integrativ, nu am cum sa va recomand ceva prin comentarii, dar imi puteti trimite un mail si vedem acolo ce e de facut in continuare. Multa sanatate!

      Răspunde
  • Buna ziua.Despre mutatia A1298c homozigot ce puteti spune?

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      13 septembrie 2024 12:25

      Buna ziua! Dacă aveți această genă, este necesar să luați folat. Există studii care arată că această gene este corelată cu o rată mai mare de apariție a schizofreniei. Multa sanatate!

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
afecțiuni autoimunegândul zileimedicină funcționalăsănătate
Articolul anterior
Cei 4 P ai unei utilizări optime a medicației tiroidiene
Articolul următor
De ce bolile autoimune sunt în creștere alarmantă?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Gândul zileiMedicină funcționalăSănătateTiroidita Hashimoto

Te-ar putea interesa și: