Azi vreau să aduc în discuție un subiect de mare interes pentru mulți dintre voi, și anume bolile autoimune și creșterea alarmantă a acestora. Prin acest articol aș vrea să aduc speranță tuturor oamenilor care se confruntă cu aceste probleme și cărora li s-a spus că nu se poate face mai mult decât un tratament imunosupresor. Mulți dintre voi se prezintă la începutul apariției simptomelor la diferite consulturi în speranța de a găsi un răspuns. Mulți dintre voi procedează corect când se prezintă la cele mai mici disconforturi, dar se trezesc în inabilitatea de a avea un diagnostic pentru că simptomele nu sunt destul de grave și markerii nu sunt intens pozitivi. Azi vreau să vă transmit că nu e necesar să așteptați până în momentul în care simptomele sunt foarte grave și îndepliniți condițiile pentru anumite tratamente conform ghidurilor. Vă puteți lua sănătatea în propriile mâini începând de azi, puteți să începeți să faceți ceva pentru simptomele voastre începând de azi, chiar dacă nu aveți un diagnostic.
Dacă îl auzi pe doctorul tău spunând acele cuvinte: artrită reumatoidă, scleroză multiplă sau lupus eritematos, poate te întrebi dacă viața ta va mai fi vreodată la fel. Poate că nu ești complet sigur ce înseamnă, dar ai văzut oameni care au o boală autoimună, măcar în filme. Oameni care puteau fi în scaune cu rotile, oameni care par să nu-și amintească lucruri, cărora le este greu chiar și să-și folosească mâinile. Poate că ești afectat și de obezitate sau alergii severe, intoleranțe alimentare sau boala celiacă, diabet sau o afecțiune cardiacă. Poate că trebuie să înduri și depresia, anxietatea sau tulburări de personalitate. Tot ce știi cu adevărat este că zilele în care te simți bine par de domeniul trecutului.
Importanța abordării funcționale
Imaginează-ți că în casa ta s-a spart o conductă cu apă, iar ca și consecință, casa ta e acum inundată. Același lucru se întâmplă în corpul tău când ai o boală autoimună, el este „inundat“ de inflamație. Acum haide să ne gândim la soluții. Ce ai prefera să faci? Ai prefera să pui un petic pe țeava spartă și să speri că problema se va rezolva sau ai prefera să chemi o echipă profesională care poate să îți evalueze tot sistemul, să repare conducta spartă și să îți „curețe“ și daunele deja produse? Cred că răspunsul aici este evident. Același lucru se întâmplă atunci când „tratezi“ o boală autoimună cu corticoterapie vs terapie funcțională, integrativă, whole-istic. Am scris whole-istic (și nu holistic pentru a nu se înțelege greșit, medicina funcțională nu este o medicină alternativă, ci este bazată pe dovezi științifice) pentru a sublinia necesitatea abordării persoanei ca pe un întreg. Tu nu ești doar sistemul tău imun sau doar sistemul tău digestiv, tu ești toate sistemele tale, conectate, în același timp. Este de domeniul trecutului să „peticim“ corpul tău cu diferite medicamente care doar bagă simptomele sub preș. Consider că deja a venit momentul să ne trezim cu toții și să căutăm cauza reală a bolilor autoimune și să le abordăm 360 grade.
La scurt timp după prima boală autoimună apar și a doua, și a treia…
Sigur pe parcursul anilor ați observat o creștere marcată a acestor boli, eu personal am văzut chiar multe cazuri de pacienți care după ce dezvoltau prima lor boală autoimună, la scurt timp apărea și a doua, chiar și a treia. Acești pacienți aveau un lucru în comun, nivelul lor de inflamație în corp era unul foarte crescut, iar disbioza intestinală și intestinul permeabil erau prezente. În ziua de astăzi, din păcate, există o gravă problemă de sănătate, iar nivelul de inflamație ajunge să fie unul atât de mare încât sistemul imun, care ar trebui să ne apere de bacterii și virusuri patogene, o ia razna și începe să atace propriul corp. Principalii factori care provoacă această inflamație sunt:
- Alimentația: produsele procesate și semiprocesate au un scop clar, să fie cât mai adictive pentru a se vinde cât mai mult. Nu ai cum să devii dependent de salată iceberg, nu?! Acest lucru determină ca aceste alimente să conțină diferite substanțe care sunt toxice pentru corpul nostru, provocând inflamație cronică. Corpul va transmite diferite semnale de alarmă, iar dacă acestea sunt ignorate, se va ajunge la o boală autoimună într-un final.
- Factorii de mediu: Mediul nostru, care este din ce în ce mai steril, determină ca microbiomul nou-născutului să nu mai intre în contact cu bacteriile și virusurile patogene, făcând ca acesta să nu mai fie antrenat pentru recunoașterea pericolului adevărat. Acest lucru face ca structurile patogene ale microorganismelor să fie confundate cu structurile self (proprii) și astfel atacate de către sistemul imun. Mediul steril a fost și este de un real ajutor în spitale, dar în ziua de azi, există atât de multe substanțe dezinfectante disponibile publicului larg, încât și casele noastre au devenit aproape sterile. Acum mulți ani, când eram încă în facultate, țin minte că profesorul de imunologie ne-a spus că ceea ce ne lipsește în zilele de azi este bălegarul de vacă. Toată lumea a început să râdă. Mai târziu ne-a explicat că există studii mari care au comparat incidența bolilor alergice și bolilor autoimune la copii crescuți în medii curate vs la cei expuși la bălegarul de vacă. Aparent, cei expuși la acesta au fost mult mai protejați mai târziu în viață împotriva bolilor menționate mai sus.
- Genetica: Există persoane care au diferite gene modificate, ceea ce le face mai sensibile la substanțele chimice din alimente și mediu și le predispune și mai mult la boli autoimune, în special dacă nu au special grijă de ele. Poți citi despre acestea
Semnale de alarmă
Corpul nostru este foarte inteligent, iar dacă învățăm să îl ascultăm, ne putem da seama de informația pe care vrea să ne-o transmită. Nu lăsa pe mâine ce poți face astăzi, uită-te cu atenție la această listă, scanează-ți corpul și bifează dacă prezinți una dintre aceste simptome sau boli de mai jos:
- Reflux gastroesofagian
- Acnee
- ADD/ADHD
- Alergii
- Alzheimer
- Anxietate
- Artrită
- Astm
- Deficit de B12
- Trombi la orice nivel din corp
- Ceață mentală (dificultate de concentrare)
- Boli cardiovasculare
- Depresie
- Probleme digestive (balonare, indigestie, constipație, diaree)
- Ochi uscați
- Eczemă
- Oboseală
- Litiază biliară
- Căderea părului
- Dureri de cap cronice
- Infertilitate
- Dureri articulare
- Dureri musculare
- Obezitate sau grăsime abdominală
- Probleme de somn
- Articulații umflate, înroșite sau dureroase
- Fibrom uterin
Cu toții avem timp limitat, dar vă rog să încercați timp de 10 minute să faceți o listă cu aceste simptome/boli și să vă uitați la ea; cu cât conștientizați mai rapid dacă există o posibilitate de a dezvolta o boală autoimună, cu atât veți putea lua din timp o decizie corectă și puteți stabili împreună cu medicul dvs. de medicină funcțională un plan de acțiune eficient și personalizat pentru a opri acest proces.
Durata mare de diagnostic a bolilor autoimune
Problema bolilor autoimune este că, fiind cronice, ele dau semne de avertizare pe care le ignorăm adesea din cauza rezilienței corpului și a stilului de viață agitat. De obicei, pacienții trăiesc cu o boală autoimună activă timp de câțiva ani înainte de a merge la medic. După aceea, sunt necesare teste de laborator pentru a confirma dacă este vorba despre o boală autoimună sau altceva. În cele mai multe cazuri, testele nu ies pozitive sau intens pozitive din prima, nu sunt îndeplinite toate condițiile de diagnostic, iar diagnosticul devine mult întârziat.
Chiar și după ce diagnosticul este pus și medicamentele sunt prescrise, pacienții nu știu cum să prevină apariția altor boli autoimune. Medicamentele nu tratează boala, ci doar reduc unele simptome. Cu cât eliminăm mai mult simptomele, ele se pot transforma, iar situația poate deveni mai gravă.
În articolele viitoare, vom vorbi și despre aceste aspecte. Până atunci, aștept cu drag poveștile voastre în comentarii.
Cine este dr. Gianina Farcaș?
Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.
29 de comentarii. Leave new
Bună.un tratament pentru vitiligo va rog dacă există.astept un RSP.multumesc.
Bună ziua!
Am fost diagnosticata cu Lupus Eritematos Sistemic în 2005 iar apoi cu Sindrom antifosfolipidic.
Tratamentul a fost corticosteroizi și plachenil.A apărut osteoporoza , anemia și un prediabet. În 2018 LES a întrat în remise dar am rămas cu anemia pentru care fac transfuzii de sânge foarte des (insuficienta medulara).
Au apărut și probleme digestive(intestin iritabil, gastrita,constipație).
Îmi puteți recomanda ceva?
Buna ziua,
Este nevoie de un plan personalizat de medicina functionala pentru cazul dvs complex. Multumesc de intelegere!
O zi frumoasa,
dr. Gianina Farcas
Ma regăsesc cu hipotiroidism,intoleranta la gluten ,lactoza,boala lyme doresc sa iau legătura cu dv ,va rog adresa unde va pot contacta multumesc cu recunostinta și iubire.
Buna ziua,
Va multumesc frumos pentru interes. Îmi puteți trimite un mesaj la adresa de mail de langa numele meu, iar eu voi reveni acolo cu un raspuns catre dvs. Toate cele bune!
Bună seara, Mă numesc Felicia și am probleme cu balonarea.
Imi pare rau ca treci prin aceste lucruri, Felicia! Multa sanatate iti doresc!
Buna ziua. Eu am artrita ce îmi recomandati?
Buna ziua,
Este nevoie de un plan personalizat de medicina functionala pentru cazul dvs. Multumesc de intelegere!
O zi frumoasa,
Gianina Farcas
Bună ziua!
Sunt diagnosticata cu Neuromielita Optica din 2014 și fac tratament cu cell cept!
Cum as putea sa îmi îmbunătățesc starea de sănătate!Va mulțumesc!
Buna ziua,
Este nevoie de un plan personalizat de medicina functionala pentru cazul dvs complex. Multumesc de intelegere!
O zi frumoasa,
Gianina Farcas
Buna ziua,
aveti si cazuri cu vitiligo cu remisie, sau orice rezultat bun?
Multumesc!
Buna ziua,
Da, am mai multe cazuri in remisie si chiar lucrez in aceasta perioada cu un caz de vitiligo.
Bună ziua,
Sunt Claudia și am fost diagnosticată cu rinită alergică, astm alergic, hipertiroidie autoimună și sindromul Churg-Strauss. Pentru acest ultim diagnostic am așteptat 5 ani, iar doar medicii din Ungaria au reușit să îl stabilească. Tratamentul meu constă în administrarea de cortizon în doze mari la anumite intervale de timp și imunosupresoare zilnic.
Acest articol mi-a dat o rază de speranță că există și alte opțiuni de tratament. Vă mulțumesc pentru articol și aștept cu nerăbdare următoarele.
Buna Claudia,
Imi pare rau ca treci prin aceste lucruri. Ma bucur ca ti-a placut articolul. Multa sanatate!
Bună ziua și mulțumim pentru tot ce faceți .
Bolile autoimune pot avea legătură cu un virus rău numit Epstein-Barr (EBV) ,Human herpesvirus 4 (HHV-4, Human gammaherpesvirus 4) activat în urmă unor factori externi de stress , suferințe , etc etc .
Dacă da .. ce putem integra ca și alimentația pentru eliminarea ( aproape) a lui ?
Mulțumesc cu drag din Italia
Despre ceea ce scrieți dumneavoastră am citit în cartea „Medium medical” de Antony William. Acolo găsiți și recomandări despre ce hrana sa consumați.
Buna, Oana,
Din pacate am vazut multi oameni care au fost mai rau in urma acelui protocol, nu zic ca nu poate functiona, dar nu este dovedit stiintific si nu are un substrat pe care se bazeaza.
Buna ziua Tatiana,
Prin cresterea imunitatii, sunt multi pasi care pot fi facuti. Da, acestia pot fi atat triggeri care declanseaza boala cat si factori care o intretin. Multa sanatate!
Buna ziua!
Se pare ca deja sufar de 3 boli autoimune, depistate de-a lungul timpului, dar destul de tarziu fata de primul diagnostic al bolii … adica:
1. initial am fost diagnosticata cu hipotiroidism, acum 27 de ani, iar in urma cu 6 ani, in urma unor analize mi s-a spus ca este vorba despre tiroidita autoimun (Hashimoto)
2. in urma cu 25 de ani mi s-a pus diagnosticul de diabet de tip II, iar in urma cu 6 ani, mi s-a spus ca este vorba de diabet de tip LADA (diabetul autoimun la adult), care la noi nu prea este „bagat in seama”
3. in 2021, in urma a nenumarate investigatii, am primit diagnosticul de colangita sclerozanta primara … alta afectiune autoimuna …
Ce ma sfatuiti sa fac?
Va multumesc anticipat!
Buna ziua,
Este nevoie de un plan personalizat de medicina functionala pentru cazul dvs complex. Multumesc de intelegere!
O zi frumoasa,
Gianina Farcas
Buna ziua!
Va multumesc pentru raspuns.
Cum pot obtine acest plan personalizat?
Cu stima,
Monica
Bună ziua Monica,
Îmi puteți lăsa un mesaj la adresa de mail de lângă numele meu iar eu voi reveni acolo cu mai multe detalii. Va multumesc frumos pentru intelegere!
O zi frumoasa va doresc
Bună ziua. Eu am poliartrita reumatoida de la 27 ani și acum am 67. Sunt în tratament cu metrothrexat injecții,de care m am saturat! Oare pot face ceva? De 3 luni iau Berberina,vitamina d3 și k2. Mai pot lua altceva,sa scap de injecțiile săptămânale? Mulțumesc anticipat pentru răspuns
Buna ziua,
Este nevoie de un plan personalizat de medicina functionala pentru cazul dvs complex. Multumesc de intelegere!
O zi frumoasa,
Gianina Farcas
Buna ziua, mulțumesc mult pentru toate articolele – sunt de mare ajutor!
Eu m confrunt cu boala graves din 2016 in urma unei perioade de stress, o sarcina si cel mai probabil o dieta necorespunzătoare.
Cu timpul am devenit intoleranta la lactoza, mai mult pe la spital decat pe acasa..
In 2022 am inceput o dieta fara gluten fara lactoza si fara zahar si a facut minuni. Pe atunci mergeam mai incet ca o băbuță din cauza palpitatiilor. Doctorii aici ziceau sa ma opereze sa imi scoata glanda tiroida. La 3 zile de la inceperea dietei zburdam prin casa si radeam.
Iau suplimente pentru imunitate, insa se poate vindeca aceasta boala autoimună Graves sau este pe viață?
Ar trebui sa fac si eu niște exerciții imi placea sa alerg inainte, dar imi este frica atjnci când creștere pulsul ca poate tecin palpitatiile?
Ce ma sfătuiți?
Mulțumesc,
Andreea
Buna Andreea,
Din pacate cazul este complex si nu am cum sa iti dau sfaturi fara sa te vad. Boala Graves poate intra in remisiune cu un protocol de medicina functionala bine pus la punct. In legatura cu sportul, in mod normal poti face sport pana la o frecventa cardiaca egala cu 220-varsta (in ani). In caz ca ai un diagnostic de aritmie care nu iti permite sa faci. sport, atunci cu siguranta nu ar trebui sa faci.
Multa sanatate!
Buna ziua, ma confrunt cu o boala denumita mycozis fungoides, ceea ce este un limfom cutanat cu celule T, o boala foarte rara la care incep sa caut raspunsuri si eventuale vindecari. Am si hipotitoidie(Hashimoto) si rinichiul drept extirpat ca urmare a unor chisturi( nu a fost cancer).
Sunt obeza, am 100 kg, am perioade cu mult stress si nu am un program corect de viata si miscare.
Cum ma puteti ajuta sa pot imbunatati starea mea actuala si sa stipez cat mai mult aceasta boala? Va multumesc anticipat!
Buna ziua,
Din pacate nu lucrez cu acest tip de patologie (mycosis fungoides). Multumesc pentru intelegere!
Multa sanatate si toate cele bune!