Sănătatea copilului

Microbii – duşmani sau prieteni?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
copiiimunitate copii

De mici copii, suntem educați în spiritual curățeniei şi spaimei de microbi. Suntem învățați să fim curați, să avem unghiile tăiate şi curate, să nu mâncăm cu mâinile nespălate, să îndepărtăm murdăria şi să fim preocupați de distrugerea microbilor, utilizând un întreg arsenal de produse de curățenie (săpunuri diferite, şervețele şi agenți antibacterieni) pentru a ne crea condiții de viață cât se poate de sterile. În mod ironic, în epoca modernă a ştiinței, ne-am dat seama că în multe cazuri, unii microbi, care ne înspăimântau copilăria, pot avea însă atât de mari beneficii pentru corpul uman încât mulți plătesc bani serioși pentru a beneficia de acțiunea lor. Un exemplu este nămolul, a cărui activitate enzimatică este în principal de origine microbiană. În multe cazuri chiar şi banalul noroi sau argila pot aduce reale servicii stării noastre de sănătate.

Joaca în noroi

Joaca în noroi consolidează sistemul imunitar

Expunerea la microbi poate stimula sistemul imunitar să producă anticorpi față de diverşi agenți dăunători, mai ales în cazul copiilor (care nu au flora intestinală perturbată şi al căror sistem imunitar încă reacționează normal, nefiind afectat de toxicele şi chimicalele din alimente şi din mediu). Oamenii care trăiesc într-un mediu steril sunt mai puțin capabili să combată bacteriile dăunătoare atunci când vin în contact cu ele, fiind astfel predispuşi unui risc mai mare de a dezvolta alergii, astm şi alte boli autoimune.

Joaca în noroi stimulează fericirea

Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au descoperit că o bacterie care trăieşte în sol, Mycobacterium vaccae, creşte producția de serotonină la nivelul creierului la fel de mult ca exercițiul fizic şi antidepresivele.

Argila detoxifică organismul

Este cunoscută acțiunea benefică a anumitor pământuri (argile), care datorită încărcării ionice negative, atunci când sunt ingerate sau applicate pe piele, pot atrage şi capta metale grele sau chimicale toxice, încărcate pozitiv, favorizând totodată şi eliminarea lor din organism. În tradițiile multor triburi din Africa şi America de Sud sunt cunoscute ritualuri de „îngropare“ a bolnavilor în pământuri argiloase sau nisipoase, în scopul vindecărilor.

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
copiiimunitate copii
Articolul anterior
Totul despre intoleranțele alimentare
Articolul următor
Constipația la copii


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătatea copilului

Te-ar putea interesa și: