Medicină funcțională, Nutriție și dietă

Cum te ajută micul dejun să îți păstrezi sănătatea inimii?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
aterosclerozăDietă echilibratăfibre alimentareinimăNutrițiesedentarism

Începi ziua fără să iei micul dejun ori mănânci pe fugă un covrig? Acest obicei este extrem de dăunător pentru sănătatea inimii. A nu mânca sănătos dimineața dublează riscul de ateroscleroză, o boală manifestată prin îngroșarea arterelor, care poate fi fatală atunci când se soldează cu infarct, semnalează un studiu publicat la începutul lunii octombrie în Journal of the American College of Cardiology.

Bolile cardiovasculare, în topul cauzelor de mortalitate

Autorii studiului au descoperit leziuni la nivelul peretelui arterial cu mult înainte de apariția simptomelor sau de instalarea aterosclerozei. Potrivit cercetătorilor, această descoperire ar putea reprezenta un pas important în lupta contra bolilor cardiovasculare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că, în țările dezvoltate, bolile cardiovasculare se află la originea majorității deceselor. În 2015, peste 17,7 milioane de persoane au decedat din cauza bolilor cardiovasculare.

„Oamenii care au obiceiul de a sări peste micul dejun este foarte probabil să aibă și un stil de viață nesănătos, în ansamblu”, a subliniat Valentin Fuster, directorul spitalului Mount Sinai Heart și redactor- șef al Journal of the American College of Cardiology. „Studiul dovedește că luarea micului dejun este un obicei pe care oamenii îl pot adopta foarte ușor și, astfel, pot să-și reducă riscul de a dezvolta o boală cardiacă”, a mai precizat specialistul.

Stilul de viață al celor care lucrează la birou

Oamenii de știință au analizat, pe durata a 6 ani, stilul de viață a circa 4.000 de angajați cu muncă de birou, din Spania. Rezultatele au arătat că doar 25% dintre angajați aveau un mic dejun complet, prima masă a zilei reprezentând 20% din totalul caloriilor zilnice. Dar majoritatea (70%) consumau între 5% și 20% din calorii la micul dejun, iar 3% nu mâncau deloc. De altfel, persoanele din ultimul grup aveau și alte obiceiuri alimentare nesănătoase și o prevalență mai mare a factorilor de risc cardiovascular, se arată în studiu.

Aceste persoane prezentau, de asemenea, circumferința taliei mai mare (obezitate abdominală), indice de masă corporală peste normal, hipertensiune arterială, nivelul grăsimilor în sânge și al glucozei a jeun peste valorile normale. Or, aceste probleme reprezintă principalii factori de risc cardiovascular.

Depuneri de grăsimi pe artere

Autorii studiului au folosit investigațiile cu ultrasunete pentru a descoperi eventualele depuneri de grăsime pe artere sau leziuni precursoare ale aterosclerozei. Cercetătorii au remarcat că persoanele care neglijau micul dejun prezentau de două ori mai multe acumulări de grăsime pe artere, comparativ cu persoanele care luau un mic dejun complet.

Persoanele care încep ziua fără micul dejun fac acest lucru crezând că vor pierde în greutate. Numai că, în cursul zilei, aceste persoane au tendința de a mânca mai mult din punct de vedere cantitativ, precum și mai dezechilibrat, cu aport crescut de grăsimi, zahăr, alimente rafinate.

„A sări peste micul dejun poate provoca dezechilibre hormonale și perturbarea ritmului circadian”, avertizează Prakash Deedwania, profesor de medicină la Universitatea din California.

Ce spun alte studii despre legătura din micul dejun și sănătatea inimii

Numeroase studii arată că lipsa micului dejun se asociază cu o stare precară a sănătății cardiovasculare. Un studiu de referință este cel publicat în revista de specialitate Circulation, din iulie 2013. La studiu au participat peste 26.000 de bărbați, profesioniști în domeniul medical, care nu prezentau boli cardiovasculare sau cancer în momentul înrolării. Ei au fost monitorizați timp de 16 ani și le-au fost analizate obiceiurile alimentare, inclusiv dacă iau sau nu micul dejun. În timpul studiului au fost diagnosticate 1.572 de cazuri de evenimente cardiace primare (infarcte). Autorii au ajuns la concluzia că bărbații care nu luau micul dejun au avut un risc cu 27% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare.

„În rândul adulților, nerespectarea programului zilnic de masă este asociat cu exces ponderal, hipertensiune arterială, rezistență la insulină, valori crescute ale lipidelor”, se arată în studiul menționat.

Un alt studiu, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, relevă faptul că obiceiul de a sări peste micul dejun crește riscul de diabet în cazul femeilor. Femeile care consumau rareori micul dejun prezentau un risc semnificativ mai mare de a dezvolta diabet decât cele care mâncau în fiecare dimineață.

Masa de dimineață, cel mai bun moment pentru consumul de fibre

Micul dejun este important, dar contează foarte mult și ceea ce mănânci. Un mic dejun ideal ar trebui să fie bogat în fibre, proteine și grăsimi de calitate. În schimb, pe masa de dimineață nu ar trebui să se găsească produse de patiserie, mezeluri, dulciuri.

„Micul dejun este cel mai bun moment al zilei pentru un aport de fibre sănătoase pentru inimă, care pot contribui la reducerea colesterolului”, afirmă Lisa Moskovitz, nutriționistă, fondatoarea New York Nutrition Group.

Tu cum alegi să îți începi ziua?

Surse:

www.huffingtonpost.fr/2017/10/03/pour-le-bien-de-vos-arteres-ne-sautez-pas-le-petit-dejeuner_a_23230675/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3797523/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15699226/

www.nynutritiongroup.com/index-html/

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
aterosclerozăDietă echilibratăfibre alimentareinimăNutrițiesedentarism
Articolul anterior
Nervul vag, cel care face conexiunea dintre minte și corp
Articolul următor
Cum te pot ajuta prebioticele să dormi mai bine?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăNutriție și dietă

Te-ar putea interesa și: