Microbiom, Sănătate

Respirația urât mirositoare: de ce apare și cum o tratăm?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute

Respirația urât mirositoare este o problemă extrem de jenantă, de care multe persoane se feresc să vorbească. Ar fi bine, totuși, să lăsăm rușinea deoparte și să încercăm să îi aflăm cauzele pentru a o putea trata. Halena poate fi un semnal de alarmă care ne arată că sistemul digestiv este bolnav!

Vezi toate articolele despre:
floră intestinalăfumatigienă oralămicrobiomprobiotice

Respirația urât mirositoare este o problemă de sănătate ce afectează aproximativ 50% din populația adultă. Cu toate acestea, este un subiect extrem de sensibil despre care se discută foarte rar, dacă nu deloc. Unii trăiesc cu această problemă ani la rând fără să realizeze că o au și fără ca cineva să le spună, de rușine. Dacă și dumneavoastră sau cineva apropiat suferiți de halenă (halitoză), veți afla din articol care sunt cauzele și cum puteți scăpa de această problemă extrem de neplăcută.

De ce apare halena?

De cele mai multe ori, respirația urât mirositoare este cauzată de bacterii ce se formează în urma blocării resturilor de mâncare între dinți, pe limbă și pe gingii. Acestea, în timp, formează carii, iar 90% dintre adulți suferă de halenă tocmai din cauza acestor carii. De asemenea, bacteria ce cauzează halitoză poate fi prezentă în cavitatea bucală și din cauza unei infecții sau boli gingivale, precum gingivita sau parodontoza. Aceste boli duc la o sângerare mai abundentă a gingiilor, iar sângele ce se descompune în cavitatea bucală poate cauza o respirație nu tocmai plăcută. Aproximativ 10% din populația adultă suferă de o boală severă a gingiilor cu halitoză asociată. Așadar, este foarte important să avem o igienă orală corectă: să periem dinții, limba și interiorul obrajilor de cel puțin două ori pe zi și să mergem la un control stomatologic de două ori pe an pentru a ține sub control cariile, tartrul și pentru a evita instalarea unei boli gingivale.

Pe lângă igiena orală precară, respirația urât mirositoare poate apărea și din cauza unor vicii sau obiceiuri. De exemplu, dacă respirați pe gură sau dacă sforăiți, gura vi se poate usca. Gura uscată poate fi efectul advers și al anumitor medicamente pe care le luați zilnic, precum diureticele, aspirina sau antidepresivele. Experții susțin că xerostomia (sindromul de gură uscată) este cauzată, de obicei, de funcționarea necorespunzătoare a glandelor salivare. Saliva umezește și curăță gura, ajută la procesarea alimentelor și previne infecția prin controlul bacteriilor și ciupercilor în cavitatea bucală. Xerostomia poate duce la dificultăți de vorbire, creșterea problemelor dentare, apariția infecțiilor la nivelul cavității bucale, cum ar fi aftele, boli gingivale frecvente, probleme de înghițire și mestecare, dureri de gât sau infecții ale glandei salivare.

Consumul de alcool poate cauza și el halenă și poate usca gura dacă este consumat regulat. Fumatul este unul dintre principalii factori ce duc la apariția halenei pentru că țigările conțin mai multe substanțe chimice care produc un miros puternic și chiar pătează dinții. Aceste substanțe toxice nu doar că ne fac să mirosim urât, ci ne și fură ani frumoși din viață.

Sistemul digestiv și halena

Pe lângă factorii pe care i-am enumerat deja, există o cauză a respirației urât mirositoare despre care nu se vorbește în mod obișnuit: un sistem digestiv bolnav.

Bacteriile nocive din intestin sunt vinovate de oboseala cronică, de apariția migrenelor, cearcănelor, acneei, de starea noastră de spirit, de sănătatea oaselor și a întregului organism, de fapt. 80% din sistemul imunitar se află în intestin, motiv pentru care, dacă stomacul nu funcționează optim, vom începe să avem diverse probleme de sănătate. Halena poate apărea și ca urmare a unui dezechilibru al florei intestinale. În intestin ar trebui să avem bacterii benefice în procent de 85%, însă atunci când consumăm multe alimente procesate, cu aditivi, îndulcitori sau cantități mari de zahăr, bacteriile nocive se pot înmulți. Intestinul devine astfel permeabil, mucoasa intestinală este deteriorată, iar o parte din substanțele provenite din alimente, dar și bacterii și toxine ajung să treacă dincolo de bariera intestinală și să se infiltreze în fluxul de sânge. Intestinul permeabil („leaky gut”) este implicat în apariția bolilor autoimune, alergiilor, inflamațiilor cronice, depresiei sau chiar în unele forme de cancer. Prin comparație, respirația urât mirositoare este o problemă minoră cauzată de bacteriile din intestin.

Cum scăpăm de halenă?

Așa cum am menționat anterior, ceea ce mâncăm are un impact foarte mare asupra florei din intestin, floră care atunci când se află în dezechilibru poate cauza halenă. De aceea, ar trebui să renunțăm sau să limităm considerabil consumul de alimente procesate ce conțin zaharuri sau cereale bogate în gluten, băuturi carbogazoase, sucuri de fructe din comerț. În același timp, ar trebui să nu luăm antibiotice după ureche pentru că acestea ucid și bacteriile bune, să bem apă fără clor, să consumăm carne provenită de la animale crescute ecologic și fructe și legume cât mai curate. Iaurtul preparat în casă și murăturile ne pot ajuta să ne reechilibrăm flora intestinală întrucât sunt bogate în probiotice. Probioticele au un rol important în sinteza unor vitamine esenţiale cum sunt cele din complexul B şi vitamina K, au proprietăţi antiinflamatoare și efect anticancerigen. Suplimentele cu probiotice de calitate sunt o modalitate foarte bună de a menține flora intestinală sănătoasă, dacă nu reușiți să consumați zilnic legume sau dacă trebuie să urmați un tratament cu antibiotice.

Să nu uităm de igienă!

Cavitatea orală este fereastra către sistemul gastro-intestinal. La nivelul cavității orale este prezentă flora bacteriană, compusă din diverse celule și microorganisme care se regăsesc și la nivelul tractului gastro-intestinal. Dacă flora intestinală este dezechilibrată, sunt mari șanse ca și microbiomul de la nivelul gurii să fie afectat. Periatul dinților de două ori pe zi și folosirea aței dentare sunt foarte importante pentru a scăpa de bacteriile nocive, pentru a ne menține dinții sănătoși și respirația proaspătă. Dr. Mercola ne recomandă să evităm totuși pastele de dinți ce conțin fluor. Teoretic, fluorul face oasele mai puternice, previne cariile și este esențial pentru dinții noștri. Dar forma și cantitatea la care suntem expuși este de o importanță majoră pentru sănătatea noastră. Suntem expuși la fluor în mediul nostru prin poluarea aerului, pasta de dinți și apa de gură. Fluorul din pasta de dinți și fluorura adăugată în apa noastră reprezintă elemente foarte toxice, mai ales atunci când se acumulează. Ar fi bine, deci, măcar din când în când, să găsim alternative sănătoase pentru pasta de dinți obișnuită! Cu ce ne mai putem curăța dinții? Cu ulei de cocos, bicarbonat de sodiu sau cărbune activat.

Secretul pentru a scăpa de respirația urât mirositoare este în primul rând să descoperim cauza și apoi să o tratăm. Restabilirea echilibrului florei intestinale este o modalitate excelentă de a preveni apariția halenei, dar și de a întări sistemul imunitar și de ține la distanță boli destul de serioase. Nu spun că halena nu este o problemă de sănătate serioasă. Din contră! Atunci când avem o respirație urât mirositoare riscăm să avem o viață socială nu tocmai activă, să ne izolăm și chiar să cădem în depresie. Așadar, faceți alegeri sănătoase, aveți grijă de întregul vostru organism și încercați să tratați cauzele, nu efectele! Pe scurt, nu încercați să mascați respirația urât mirositoare cu gumă de mestecat, ci căutați să o tratați!

Surse:

articles.mercola.com/bad-breath.aspx

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3633265/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
floră intestinalăfumatigienă oralămicrobiomprobiotice
Articolul anterior
Markerii detoxifierii
Articolul următor
Cauze neașteptate ale cancerului


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
MicrobiomSănătate

Te-ar putea interesa și: