Curiozități, Medicină funcțională, Sănătate

Mucegaiul, inamicul ascuns al sănătății tale

Autor:
18 comentarii
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
alergiedetoxifiereinflamațieparticule toxicesănătate

Astăzi am ales să vorbesc despre o temă foarte la modă în medicina funcțională, dar mai puțin cunoscută în România, și anume toxicitatea dată de mucegai.

Ce este toxicitatea cauzată de mucegai și cum te poate afecta?

Mucegaiul este mai mult decât o problemă estetică – poate deveni un pericol serios pentru sănătate, mai ales dacă produce micotoxine.

Există multe tipuri de mucegai, unele “prietenoase” și altele care pot da simptome severe, mai ales pe un teren atopic. Tipurile de mucegai periculoase pentru organism sunt cele care produc micotoxine, acestea fiind: Aspergillus flavus, Aspergillus versicolor, Stachybotrys chartarum și Alternaria spp. Dacă faci totul corect și încă te confrunți cu probleme precum oboseală constantă, eczeme sau anxietate, e momentul să te uiți și la alte cauze ascunse.

Aceste tipuri de mucegaiuri pot da două categorii mari de simptome:

  1. Simptome alergice. Recunoscute oficial de lumea medicală; în mod uzual, reacțiile alergice sunt date de Aspergillus și Alternaria.
  2. Simptome date de toxicitatea directă a micotoxinelor. Nu sunt specifice și pot fi ușor confundate cu alte probleme. În plus, simptomele variază și nu urmează un tipar clar, ceea ce înseamnă că pot fi ușor confundate cu alte probleme de sănătate.

Când ar trebui să te gândești că mucegaiul este vinovat?

Dacă trăiești într-un mediu umed, iar casa ta este afectată de mucegai, ar trebui să îți pui semne de întrebare. Totuși, poate casa ta nu este afectată, dar mediul în care lucrezi este umed și cu mucegai.

Unele alimente pot fi contaminate și ele, cel mai frecvent cafeaua, nucile, cacao și porumbul pot dezvolta mucegai în procesul de producție și stocare.

Alergiile sezoniere la mucegai pot provoca simptome precum rinită alergică, astm alergic, conjunctivită alergică, însă expunerea la mucegai toxic poate duce la simptome cronice mai complexe și mai severe.

Dacă ești expus în mod regulat la mucegai, este posibil să dezvolți ceea ce se numește toxicitate dată de mucegai. Aceasta reprezintă orice afecțiune cauzată de expunerea la micotoxine.

Simptomele frecvente ale toxicității date de mucegai includ:

  • Schimbări de dispoziție.
  • Amorțeală și furnicături în corp.
  • Vertij.
  • Probleme cognitive (ceață mentală, anxietate).
  • Durere (dureri abdominale sau dureri musculare asemănătoare fibromialgiei).
  • Tinitus (zgomote sau țiuit în urechi).
  • Probleme digestive (balonare, intoleranțe alimentare).
  • Oboseală semnificativă care interferează cu activitățile zilnice.
  • Gust metalic în gură.
  • Sete excesivă și deshidratare, enurezis la copii.
  • Simptome similare dezechilibrelor hormonale (căderea părului, erupții cutanate).

Toxicitatea dată de mucegai este adesea trecută cu vederea în medicina convențională, deoarece simptomele pot semăna cu alte afecțiuni și este dificil de determinat dacă este o problemă izolată sau parte a unei afecțiuni mai complexe.

Este important de reținut că nu toate mucegaiurile produc micotoxine. Diferența principală constă, de obicei, în gravitatea simptomelor. Dacă te simți brusc foarte rău și îți dai seama că ai fost expus la mucegai negru, este posibil să te confrunți cu toxicitatea dată de mucegai. În plus, dacă pleci în concediu și brusc te simți mai bine, poate ar trebui să iei în considerare toxicitatea dată de mucegai.

Dacă vreodată ți-a fost ridicată suspiciunea de boala Lyme, dar aceasta nu a fost confirmată prin analize, ia în considerare toxicitatea dată de mucegai. Ambele declanșează inflamație în corp și dau simptome precum oboseală, ceață mentală, dureri articulare, dureri de cap, anxietate.

În SUA există laboratoare specifice care testează micotoxinele din urină, dar aceste teste nu sunt disponibile în România, ceea ce face ca metodele diagnostice în România să fie foarte limitate. “Testul de eliminare” rămâne decisiv. Dacă stai mai mult de 2 săptămâni departe de locul în care ai descoperit mucegai (fie acasă, fie la serviciu) și simptomele tale se îmbunătățesc semnificativ, atunci te poți gândi la toxicitatea dată de mucegai.

Ce poți face împotriva toxicității date de mucegai?

Dacă ai depistat mucegaiul în casa ta, asigură-te că iei o echipă profesionistă care să îți repare locurile pe unde se infiltrează apă și după caz, să curețe mucegaiul. Ia în considerare că mucegaiul formează spori, iar dacă problema nu e rezolvată de la rădăcină, mucegaiul va reveni. Dacă cureți tu mucegaiul, s-ar putea ca simptomele să se înrăutățească. În plus, folosește un filtru HEPA pentru a te asigura că sporii nu mai zboară prin casă, chiar dacă ai eliminat mucegaiul.

Ce alte soluții ai la îndemână?

Glutationul este un compus produs de corpul nostru și este un antioxidant puternic care susține funcția sistemului imunitar și promovează detoxifierea. Expunerea la mucegai epuizează nivelurile de glutation și este unul dintre cei mai eficienți compuși în îndepărtarea micotoxinelor.

Glutationul poate fi administrat intravenos sau oral, într-o doză uzuală de 450 mg, de una până la două ori pe zi. Pe lângă glutation, mai există câteva suplimente care sprijină funcția imunitară a organismului și ajută în scăderea inflamației dată de micotoxine precum: N-acetil-cisteina, berberina, resveratrolul si curcumina,

Știu că poate fi descurajator să te confrunți cu mucegai chiar în propria casă, dar nu renunța, sunt sigură că te vei simți mai bine după aplicarea acestor schimbări. Mă bucur că ai citit acest articol până la sfârșit, aștept părerea ta în comentarii.

Cine este dr. Gianina Farcaș?

Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.

Disclaimer

Informațiile prezentate în acest articol sunt destinate exclusiv scopurilor educative și informative. Acestea nu constituie un diagnostic medical, un tratament sau o recomandare terapeutică personalizată. Consultați întotdeauna un medic sau un specialist calificat înainte de a începe orice formă de tratament, dietă, supliment sau modificare a stilului de viață. Fiecare persoană este diferită, iar abordările care funcționează pentru un individ pot să nu fie potrivite pentru altul. Evaluarea și supravegherea profesională sunt esențiale.

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

18 comentarii. Leave new

  • Voicu Alexandru
    15 ianuarie 2025 13:23

    Mulțumesc mult.
    Un an cu multa sănătate ptr toți cititorii dumneavoastră

    Răspunde
  • Liana lianatudorache@yahoo.com
    15 ianuarie 2025 11:06

    Mulțumim, pt. articolul, util sănătății noastre!
    Rog, comunicați-ne:Dintre legumele din comerț, care sunt , cele mai afectate de mucegai și dăunătoare sănătății noastre?
    Mulțumim anticipat!

    Răspunde
  • FOARTE BUNE ARTICOLELE , CONTIN MULTA INFORMATIE !
    VA ROG CONTINUATI.
    MULTUMIM!

    Răspunde
  • foarte util.din pacate mucegaiul e prezent in locuinte, alimente si in mediu.cum gasim specialistii pentru eliminarea lui acasa? e posibil sa fie costuri mari si putem doar spera ca suplimentele rezolva, in contextul acesta.felicitari pentru tematica

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      15 ianuarie 2025 15:56

      E necesar sa gasiti o firma de constructii buna care sa va izoleze locuinta si sa repare infiltratiile de apa.

      Răspunde
  • Vintila Mihaela
    15 ianuarie 2025 10:35

    Buna ziua,sunt extrem de utile informatiile dvs.Bine de stiut si de aplicat corectii!Multumim pt.sfaturi!

    Răspunde
  • Mulțumesc in numele multor români,pentru informarea acestora pe diferite teme medicale,deoarece în Ro prevenția este inexistenta.

    Răspunde
  • Felicitari pentru abordarea acestui subiect care inca este tabu in Romania, dar care din pacate este atat de prezent in vietile multor oameni, cauzand probleme cronice!
    Testarea micotoxinelor este dificila in Romania, deoarece nu exista inca practicieni care sa colaboreze cu Vibrant Wellness, cel mai bun laborator din lume in ceea ce priveste analizarea speciilor de micotoxine periculoase pentru om. Poate deveniti dumneavoastra primul practician din Romania care va colabora cu Vibrant. 🙂
    La ei se poate face si ERMI test pentru a verifica micotoxinele din mediul ambiant (casa/apartament etc), precum si test de micotoxine din urina, precum bine ati mentionat in articol.
    De asemenea, pe langa glutation, este nevoie de mai multi pasi in eliminarea micotoxinelor din organism: pregatit ficatul pentru a face fata la ce urmeaza, deschise caile de drenaj limfatic, apoi stimulata eliminarea micotoxinelor si desigur intervenit cu bindere specifice fiecarei micotoxine pentru a impiedica reabsorbtia acestora.

    Răspunde
  • Tudoroiu Liliana
    15 ianuarie 2025 9:31

    Bună ziua. FOARTE UTIL.
    De urmat cu suplimente
    în cazul simptomelor similare.

    Răspunde
  • Buna ziua!
    Articolul este interesant si util.
    Multumesc!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
alergiedetoxifiereinflamațieparticule toxicesănătate
Articolul anterior
Sănătatea ficatului stă în mâinile tale


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
CuriozitățiMedicină funcționalăSănătate

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: