Accidentul vascular cerebral (AVC) este o cauză principală de deces și invaliditate. Potrivit statisticilor, aproximativ 1 milion de accidente vasculare cerebrale se înregistrează anual în Europa. 2 din 3 pacienți cu AVC provin din țările mediu și slab-dezvoltate. Într-un raport al Comisiei Europene, România se situează în primele trei țări europene în ceea ce privește incidența crescută a bolilor cerebrovasculare și mortalitatea din această cauză.
„România se află printre țările cu cel mai mare risc de accidente vasculare cerebrale. În plus, îmbătrânirea populației aduce cu sine un risc crescut pentru tulburările neurocognitive, ce au drept consecință finală demența”, atrage atenția prof. dr. Dafin Mureșanu, președintele Societății Române de Neurologie.
90% din accidente vasculare pot fi prevenite
În ciuda progreselor medicale și a creșterii nivelului educațional, prevalența factorilor de risc pentru atacuri cerebrovasculare este în continuă creștere. Acești factori de risc nu sunt un mister pentru nimeni. Nu aceasta este problema, ci faptul că oamenii nu conștientizează riscurile și nu fac nimic pentru a le evita. Pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la aceste aspecte, cercetătorii au realizat recent un top al celor mai importanți factori de risc pentru accidentele vasculare cerebrale. Atenție! Sunt factori de risc modificabili. Dacă ar fi reduși sau limitați, 90% din cazurile de AVC ar putea fi prevenite.
Hipertensiunea, pericolul nr. 1
„Studiul confirmă faptul că hipertensiunea arterială este cel mai important factor de risc modificabil în toate regiunile lumii și ar trebui să fie obiectivul-cheie în reducerea poverii reprezentate de AVC la nivel global”, a declarat co-autorul studiului dr. Martin O’Donnell, profesor asociat la Universitatea McMaster din Hamilton (Canada) și la Institutul de Cercetare Clinică din Galway (Irlanda).
Studiul „InterStroke” a fost publicat pe 15 iulie, în prestigioasa revista britanică The Lancet, și a implicat aproape 27.000 de oameni de pe toate continentele.
Tensiunea arterială este considerată mare dacă atinge sau depășește valoarea de 140/90 mm coloană de mercurs (mmHg). În cazul pacienților cu diabet sau boală cronică de rinichi, hipertensiunea se instalează de la 130/80 mmHg.
Gradul de risc – clasament
- Autorii studiului au stabilit principalele 10 cauze responsabile de AVC și au calculat gradul de risc pentru fiecare factor în parte:
- 47,9% pentru hipertensiunea arterială
- 35,8% pentru sedentarism
- 26,8% pentru dislipidemie
- 23,2% pentru alimentație nesănătoasă
- 18,6% pentru obezitate
- 12,4% pentru fumat
- 9,1% pentru cauze cardiace
- 5,8% pentru consumul de alcool
- 5,8% pentru stres
- 3,9% pentru hiperglicemie
Dar cercetătorii reamintesc că acești factori de risc se pot cumula, pentru că de obicei acționează în asociere unii cu alții.
Potrivit celuilalt autor al studiului, dr. Salim Yusuf, de la Universitatea McMaster, aceste rezultate „vor ajuta la dezvoltarea intervențiilor globale la nivel de populație, pentru a reduce incidența accidentului vascular cerebral, precum și la dezvoltarea unor programe regionale în funcție de factorii de risc specifici fiecărui stat”.
Sfaturile specialiștilor
Toți acești factori de risc pot fi preveniți printr-un stil de viață echilibrat și prin sport, ne asigură prof. dr. Dafin Mureșanu. „Scăderea incidenței accidentului vascular cerebral și reducerea impactului socio-economic se poate realiza doar prin modificarea modului în care această patologie este privită și tratată”, susține specialistul.
Medicii recomandă punerea în aplicare a următoarelor măsuri pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale:
- Ţineți sub control hipertensiunea arterială! Este factorul metabolic cel mai sever. Tensiunea trebuie să fie sub valoarea de 130/80 mmHg. Hipertensiunea arterială trebuie depistată precoce şi ținută sub control toată viața. Scăderea tensiunii cu un punct reduce riscul de AVC cu 25%.
- Limitați grăsimile şi zahărul! Alimentația de tip fast-food dublează riscul de AVC. Este demonstrat ştiințific de o echipă de la Harvard School of Public Health. Nici băuturile carbogazoase nu au ce să caute într-un stil de viață sănătos, din cauza cantităților uriaşe de zahăr pe care le conțin. Regula de a mânca cinci fructe şi legume pe zi este esențială pentru sănătatea vaselor de sânge.
- Fugiți de sedentarism! A rămâne înțepenit pe un scaun ore în şir, cinci zile pe săptămână, şi a lâncezi pe canapea în weekend reprezintă o cale sigură de îmbolnăvire. Mersul pe jos, măcar de două ori pe săptămână, cel puțin 30 de minute trebuie să devină obişnuință.
- Stop fumatului! Tinerii fumează din ce în ce mai mult, iar aceasta este una dintre cauzele exploziei de atacuri cerebrale la vârste de 40-50 de ani.
- Îngrijiți-vă inima! În cazul în care suferiți de fibrilație atrială sau tulburări de ritm cardiac, tratați cu atenție aceste suferințe ale inimii. Bătăile neregulate ale inimii pot duce la migrarea unui cheag de sânge către creier şi determinarea unui AVC.
- Mai puțină sare! Diminuarea consumului de sare ajută la prevenirea hipertensiunii arteriale. Mare atenție la sarea ascunsă în produsele din comerț, mezeluri, semipreparate, congelate, brânzeturi, sosuri, snacksuri, conserve.
- Fiți atenți la colesterol! În acest sens, limitați pe cât posibil consumul de grăsimi animale, brânzeturi fermentate, maioneze, sosuri.
- Monitorizați glicemia! După vârsta de 50 de ani, persoanele predispuse la diabet și cele care au probleme cu greutatea corporală trebuie să efectueze periodic analize de sânge pentru determinarea riscului de diabet.
- Aveți grijă la calitatea somnului! Sindromul de apnee în somn afectează tot mai multe persoane. Caracterizat prin sforăit şi opriri repetate ale respirației în timpul somnului, acest fenomen favorizează pe termen lung riscul de AVC, deoarece creierul suferă din cauza lipsei de oxigen în timpul somnului.
- Alcool, cu moderație! Persoanele care consumă excesiv alcool, în special cele care au frecvent intoxicații acute cu alcool (beții), prezintă un risc major de atac cerebral.
Tu cum te protejezi de riscul unui accident vascular cerebral? Te confrunți cu riscuri cardiovasculare? Ești gata să pui în practică sfaturile de mai sus?
- Surse:
- webmd.com/stroke/news/20160715/9-out-of-10-strokes-could-be-prevented-study-finds
- topsante.com/medecine/troubles-cardiovasculaires/avc/prevenir/avc-10-facteurs-de-risque-evitables-612369#xtor=RSS-38
- nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/stroke/atrisk
- Comunicat de presă – Societatea pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității – 1 iunie 2016
1 comentariu. Leave new
FORTE INSTRUCTIV,CONCIS SI UTIL,NU NUMAI SENIORILOR CI SI TINERILOR CARE VOR SA AIBA O BATRANETE „TANARA „.