Medicină funcțională, Remedii naturale

Remedii naturale în lupta contra bolii Parkinson

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
coenzima Q10glutationL-carnitinăL-cisteinăomega 3ParkinsonRemedii naturalesuperalimenteturmeric

Papa Ioan Paul al II-a, Salvador Dali, Adolf Hitler, Mao Zedong. Ce au în comun, la o privire mai amănunțită, toate aceste personalități? E simplu: toți au suferit de maladia Parkinson. Boala Parkinson este a doua cea mai frecventă tulburare neurodegenerativă în întreaga lume, după Alzheimer. Diagnosticul se stabilește pe baza istoricului medical și a unei evaluări neurologice amănunțite, întrucât nu există un test de sânge sau o analiză specifică pentru diagnosticare. Boala este numită după James Parkinson, un medic britanic care a publicat prima descriere detaliată a afecțiunii în 1817.

Boala Parkinson: Cauze și simptome

Boala Parkinson este o tulburare degenerativă a sistemului nervos central, care rezultă din moartea celulelor care conțin dopamină. Se consideră că această boală ar fi cauzată de o combinație de factori genetici și de mediu. Boala Parkinson afectează mișcările naturale ale corpului și poate fi însoțită de schimbări bruște ale dispoziției și depresie, cauzate de lipsa dopaminei. Această tulburare neurologică, degenerativă și cronică afectează în special persoanele în vârstă și mai mulți bărbați decât femei.

Rigiditatea musculară, echilibrul precar, slăbiciunea sau tremurul specific bolii Parkinson îți pot afecta activitățile zilnice, mai ales pe măsură ce boala progresează. Deși nu există niciun tratament, există anumite medicamente disponibile pentru a stimula dopamina în creier și pentru a ajuta la ținerea sub control a simptomelor. Însă pe măsură ce timpul trece, simptomele nu vor mai răspunde la medicamentele tradiționale, fiind necesar să iei măsuri suplimentare pentru a încetini progresia bolii. Evită cofeina și alcoolul pentru a reduce tremuratul mâinilor. Exercițiile fizice pot fi elemente esențiale în gestionarea simptomelor bolii Parkinson, însă este nevoie de asocierea acestora cu alte terapii pentru a constata îmbunătățiri semnificative ale vieții. De asemenea, dieta poate avea un impact extrem de important în managementul bolii Parkinson. Aerobicul în apă sau acupunctura sunt printre cele mai recomandate terapii alternative în boala Parkinson, alături de completarea dietei cu o serie de nutrienți benefici. Alternativele naturale sunt eficiente mai ales în stadiile incipiente ale bolii, atunci când apar primele simptome, dar medicamentele nu sunt încă recomandate. În plus, majoritatea suplimentelor alimentare naturale sunt bine tolerate și nu au efecte secundare. Iată, în continuare, câteva metode de a ajuta la controlarea simptomelor în boala Parkinson în mod natural.

Alternative naturale pentru lupta împotriva bolii Parkinson

Coenzima Q10 (1200 mg pe zi) este un antioxidant puternic ce poate ajuta la încetinirea progresiei bolii Parkinson. Studiile au constatat niveluri foarte scăzute de coenzima Q10 în creierul și sângele pacienților cu Parkinson, motiv pentru care un astfel de supliment ar putea fi de ajutor. Mitocondriile sunt responsabile pentru producerea de energie în celulele noastre, dar în timpul producerii, este creat un produs secundar de electroni. Atunci când acești electroni scapă de celulă, ei sunt cunoscuți drept radicali liberi, care sunt responsabili pentru daunele oxidative de la nivelul creierului, fiind legați și de probleme cognitive. Pentru a combate deteriorarea, fiecare celulă a corpului conține un antioxidant puternic (coenzima Q10), dar persoanele cu un nivel ridicat de daune oxidative pot consuma chiar mai mult.

De un interes deosebit în boala Parkinson este rolul glutationului, un metabolit al aminoacidului esențial metionină. De fapt, glutationul este conținut în celulele tuturor organismelor vii, fiind de ajutor în transportul aminoacizilor prin membranele celulare. Glutationul nu este foarte ușor de obținut din surse alimentare, dar este disponibil în suplimente, nivelurile adecvate din organism depinzând de cisteină, glicină și acid glutamic. Pentru a ridica nivelul de glutation din organism se pot consuma alimente bogate în sulf (gălbenușuri de ou, ardei, ceapă) sau se poate apela la suplimente de N-acetyl L-cysteină.

Acidul alfa lipoic, un puternic antioxidant ce ajută la generarea de glutation, poate fi utilizat în combinație cu N-acetyl L-carnitină ca un tratament pentru boala Parkinson. Dozarea adecvată a combinației este încă studiată, însă se poate începe cu o doză redusă de 30 mg de acid alfa lipoic și 300 mg de N-acetyl L-carnitină, după care dozele pot fi crescute progresiv, conform recomandării specialistului. Această combinație asigură efectele preventive la nivel celular în boala Parkinson.

Turmericul se află, de asemenea, printre alternativele naturale pentru boala Parkinson. Cercetătorii de la Michigan State University au descoperit că substanța activă din turmeric (curcumina) poate ajuta în lupta împotriva bolii Parkinson prin perturbarea proteinelor responsabile pentru afecțiune și prevenirea agregării respectivelor proteine.

Vitamina C (750 mg de 4 ori/zi) poate fi utilizată ca antioxidant pentru prevenirea daunelor cauzate de stresul oxidativ. De asemenea, sprijină un sistem imunitar puternic.

Vitamina E este un important antioxidant care susține creierul. Tocoferolii naturali ajută la protejarea împotriva bolii Parkinson.

Superalimentele verzi, care includ spirulina, chlorella, germeni și lăstari, furnizează minerale importante și ajută la detoxifiere, fiind de folos în managerierea simptomelor bolii Parkinson.

Omega 3 din uleiul de pește (500-1000 mg EPA/DHA pe zi) ajută la reducerea inflamației și sprijinirea sănătății neurologice. Întrucât un simptom comun al pacienților cu Parkinson este depresia, uleiul de pește este recomandat datorită efectelor antidepresive independente de orice medicamente cu prescripție.

Din păcate, tratamentele menționate nu pot garanta mereu controlul simptomelor în cazul tuturor pacienților. Pentru prevenire de recomandă o dietă antiinflamatoare, evitarea toxinelor sub orice formă și sprijinirea unui sistem imunitar sănătos.

Surse:

  • everydayhealth.com/parkinsons-disease/home-remedies-for-parkinsons-symptoms.aspx
  • draxe.com/8-natural-ways-to-manage-parkinsons-disease/
  • elitedaily.com/life/natural-remedies-for-parkinsons-disease/999278/
  • drweil.com/health-wellness/body-mind-spirit/disease-disorders/parkinsons-disease/
  • draxe.com/parkinsons-disease-natural-treatment-remedies/
  • lifeextension.com/magazine/2004/6/report_parkinsons/Page-01
  • pdf.org/en/fall03_Nutritional
  • globalhealingcenter.com/natural-health/5-herbs-and-spices-for-parkinsons-disease/
  • parkinsons.org/parkinsons-alternative-medicine.html
  • raysahelian.com/parkinson.html
  • parkinson.org/understanding-parkinsons/treatment/complementary-treatment

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
coenzima Q10glutationL-carnitinăL-cisteinăomega 3ParkinsonRemedii naturalesuperalimenteturmeric
Articolul anterior
Este depresia o afecțiune sau doar un simptom al inflamației din corp?
Articolul următor
Suferi de bilă leneșă? Poți avea intoleranță la gluten!


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăRemedii naturale

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: