Știai că dintr-un punct de vedere ești cel mai mare împărat sau împărăteasă de pe pământ? Regatul tău numără peste 50 de trilioane de supuși, a căror viață depinde de tine și de modul în care îi gestionezi tu? Iar fiecare individ din poporul tău imens este gata să își dea viața pentru tine, dacă el nu poate să îți producă lucruri de calitate sau dacă sănătatea lui îi afectează pe ceilalți?
Fiecare celulă a noastră este un individ în miniatură
Da, este posibil să nu te fi gândit așa când e vorba de cele 50 de trilioane de celule umane care intră în alcătuirea corpului tău. Și totuși, fiecare celulă este un adevărat individ în miniatură, care se alimentează cu ce îl alimentezi tu, respiră oxigenul pe care i-l respiri, are propriul sistem digestiv, excretoriu și multe organe mai mici, numite organele celulare, care sunt izbitor de asemănătoare ca și funcții cu organele mari din orice individ?
Și, deși celulele sunt unitățile funcționale cele mai mici din corpul uman, ele au o complexitate biologică aproape infinită, incapabil de cuprins de către creierul uman. Practic, în fiecare celulă din corpul tău se produc peste 10 miliarde de reacții biochimice, în fiecare secundă! Și asta într-o manieră extrem de coordonată și într-un mod care nu poate fi reprodus nici de cele mai mari și complexe uzine de pe pământ. Acesta este celula umană…
(Dacă nu știi cât este de mare numărul de 10 miliarde de reacții pe secundă, să ne gândim doar că un miliard de secunde înseamnă 31 de ani, iar 10 miliarde de secunde reprezintă nu mai puțin de 310 ani… Acesta este numărul de reacții pe secundă al fiecărui individ celular).
Deci fiecare om, cu creierul său și cu conștiența sa, este cel mai mare șef posibil peste trilioanele lui de supuși celulari, care muncesc din greu și sincronizat, în cel mai loial și jertfelnic mod posibil pentru ca individul om să trăiască și să funcționeze cât mai bine corespunzător.
Ce este metabolismul celular?
Însă de ce au nevoie toți acești indivizi celulari de la tine, în primul rând, este hrana de calitate cât mai bună, pe care celulele să o poată descompune corespunzător, să elibereze energia stocată în alimente și totodată să aibă acces la toți nutrienții și micronutrienții necesari pentru procesele lor de reparație și creștere celulară. Toate aceste procese celulare esențiale vieții fiecărei celule, dar și organismului ca întreg poartă denumirea de metabolism celular.
Deși fiecare om este șef peste împărăția lui cu mii de trilioane de indivizi și deși aceștia își dau zilnic viața și în număr mare pentru ca șefului să îi fie cât mai bine, nu toată lumea este bună de împărat. În ziua de astăzi, din cauza stilului de viață haotic și a unei alimentații dezechilibrate în proporțiile diverșilor nutrienți, majoritatea supușilor din astfel de împărății prost gestionate suferă foarte mult.
Ce este starea de „meta-boală“?
Excesul de hrană ultraprocesată, deficitul de minerale, vitamine, fibre și acizi grași, toate acestea duc la o stare de starvare celulară. Astfel se dezvoltă niște condiții morbide în interiorul împărăției pe care o stăpânim, iar populația noastră de celule suferă foarte mult, intrând într-o stare de sărăcie și starvare, care produce în final multiple dezechilibre și disfuncții metabolice. Deși toate celulele se luptă din greu ca să păstreze homeostazia sistemului (echilibrul sistemului), să îl țină deci în viață, ele se luptă cu mari greutăți, fiind într-o stare specială, pe care noi, cei de la Zenyth, o vom denumi starea de „meta-boală“.
Am ales termenul de „meta-boală“ pentru a denumi această stare specială în care se află organismele noastre atunci când nu sunt sănătoase, dar nici de tot bolnave. Cu toții am auzit poate de sindromul metabolic, care este starea premergătoare majorității bolilor cardiovasculare, a diabetului, hipertensiunii, infertilității, anumitor cancere și multor altora. Deși starea de meta-boală poate dura chiar și 10-20 de ani de când se instalează în organism și până se produc acele afecțiuni incurabile și ireversibile, majoritatea cercetărilor medicale se focusează pe găsirea unor pilule-minune pentru managementul simptomelor finale, și nu pe repararea stilului de viață.
Sindromul metabolic: ucigașul nr. 1
Ignorarea stării de meta-boală care se întâlnește la peste 70-80 dintre adulții trecuți de 40 de ani, dar în procente mai mici și la tineri și chiar și la copii, face nu doar să avem o populație de celule bolnave, ci însăși populația întregului pământ să fie bolnavă. Ucigașul tăcut nr. 1 din toate țările dezvoltate sunt bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul, hipertensiunea, bolile de rinichi, iar acest ucigaș nu este nimic altceva decât umilul sindrom metabolic, ignorat ani și ani la rând atât de către pacienți, cât și de o mare parte din comunitatea medicală.
Să învățăm deci să recunoaștem de timpuriu simptomele acestei stări de meta-boală, care a cuprins pământul și care produce efecte directe, dar și indirecte, de o magnitudine de neimaginat. Să ne gândim doar că în pandemie, mortalitatea principală nu a fost cauzată exclusiv de virusul în sine, ci în primul rând de comorbiditățile asociate, precum diabetul și obezitatea, adică de dezechilibrele metabolice ale pacienților respectivi. Cine avea un metabolism sănătos supraviețuia fără mari probleme chiar și la un virus periculos, cine avea boli sau disfuncții metabolice, adică starea de boală sau meta-boală, atunci lupta cu virusul devenea una pe viață și moarte.
S-a vorbit încă de atunci că nu avem doar o pandemie cu un virus, ci o pandemie de obezitate și de diabet, și că aceasta este marea problemă a omenirii. Dacă este să învățăm deci din lecțiile acestei pandemii, medicina ar trebui rescrisă astfel încât să pună tot efortul și toată atenția pe reparararea disfuncțiilor metabolice și prevenirea bolilor asociate.
Așa cum spuneam, între starea de sănătate și cea de boală avem o fereastră de 10-20 de ani, în care am putea face prevenție și am putea interveni eficient pentru a salva omenirea nu doar de un virus ucigaș, ci de toate bolile cu componentă metabolică, acele boli care sunt principala cauză de suferință și de mortalitate în toate țările dezvoltate.
Iar din punct de vedere personal, nu trebuie să uităm niciodată că suntem regi și împărați cu responsabilitate foarte mare, aceea de a avea grijă de o populație loială și supusă de indivizi celulari, care acționează cu noblețe și altruism, gata să își dea viața oricând pentru noi, dar care au nevoie totuși de ajutorul nostru! Să trimitem astăzi un gând de recunoștință pentru toate aceste minunate făpturi, care sunt celulele din care corpul nostru este alcătuit, și să le facem o promisiune, că vom învăța și vom pune și în practică cât mai bine tot ce ține de noi pentru a avea grijă de ele!
1 comentariu. Leave new
Foarte interesant și instructiv articolul.