Medicină funcțională, Sănătate

Cum te simți când ai endometrioză? #01

Autor:
11 comentarii
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
dureri abdominaleendometriozăfertilitateInfertilitateSănătatea femeii

Azi vom trece la următorul subiect, mai exact, endometrioza. Mulți dintre voi ați sugerat că vă doriți un articol complex despre endometrioză, așa că aici este. Are mai multe părți, care vor fi publicate în mai multe săptămâni. Aștept cu nerăbdare sugestiile voastre pentru următoarele subiecte.

Endometrioza este o boală inflamatorie, caracterizată prin prezența de țesut endometrial în afara uterului. Localizările pot fi multiple, însă cele mai comune sunt colon, vezica urinară sau în pereții pelvini. Importanța acestei boli nu vine din definiția ei, pe care sunt sigură că mulți o cunoașteți deja, ci din simptomatologia ei cruntă și complexă. Ceea ce este și mai dureros este durata în a pune diagnosticul, care la multe femei ajunge să fie de 8 ani, timp în care ele merg de la medic la medic, până să obțină un diagnostic. Poate și mai dureros este că mulți medici nu le cred pe femei când spun prin ce trec, femeilor li se spune că totul e doar în capul lor, mulți medici le minimizează trăirile și le „manipulează“ în a crede că aceasta este normalitatea de a fi femeie. Unul dintre mesajele pe care vreau să vi le transmit prin acest articol este să nu vă pierdeți speranța, există un răspuns și pentru problema voastră, nu este normal ca femeile să treacă prin aceste dureri la menstruație, chiar dacă acest lucru e normalizat de către societate.

Poate te gândești în acest moment că endometrioza este doar o afecțiune rară cu care femeile se confruntă. Ei bine, statisticile spun altceva. La nivel mondial, 1 din 10 femei trăiește cu această boală, iar din femeile care prezintă infertilitate, 5 din 10 prezintă endometrioză, deci această patologie este mult mai des întâlnită decât te-ai fi gandit. Te invit chiar acum în secțiunea de comentarii să ne zici dacă ai endometrioză sau cunoști pe cineva care are și cum se simte ea în zilele cele mai rele.

Cum se formează endometrioza?

Înainte de a trece la explicații medicale complicate despre cum anume se formează endometrioza, dă-mi voie să îți explic câteva noțiuni de bază pentru a întelege acest proces:

  • Fiecare femeie are un uter cu un endometru (țesutul care căptușește cavitatea uterină). Când această căptușeală se implantează în afara uterului, acest lucru se numește endometrioză.
  • Endometrioza constă din țesut endometrial (bucăți de endometru) care conține glande (la fel ca glandele sudoripare și glandele salivare) și stromă (țesut de susținere), care cresc acolo unde nu le este locul – oriunde în afara cavității endometriale. Sună destul de clar până acum, nu?
  • Cu toate acestea, endometrioza nu este chiar atât de simplă. Crezi că începi să înțelegi endometrioza, ca mai apoi să te suprindă. Acum s-ar putea să te întrebi cum anume ajung bucățile de endometru în locuri care nu le aparțin. La urma urmei, părți ale nasului sau urechilor tale nu se deplasează în alte locuri din corpul tău, așa că de ce părți ale uterului călătoresc în jur pentru a se adăposti în plămâni, intestine, vezică urinară, ovare sau chiar creier? Din păcate, răspunsul simplu este următorul: medicii și cercetătorii încă nu știu întru totul mecanismul de formare. În rândurile următoare, vom aprofunda misterele endometriozei și vom vedea câteva teorii despre motivul pentru care aceasta călătorește în locuri nefiziologice.
  • Fiecare femeie cu uter are celule endometriale. Studiile au arătat că majoritatea femeilor, dacă nu toate, au și menstruație retrogradă.
  • Ce este mai exact menstruația retrogradă? Cea mai mare parte a mucoasei endometriale, în timpul menstruației urmează calea gravitației; curge prin colul uterin, în vagin și apoi ajunge în exterior.
  • Crampele pe care le simți în timpul menstruației sunt contracții mici ale mușchilor netezi de la nivelul uterului care încearcă să împingă sângele în afară. Cu toate acestea, un anumit flux menstrual poate lua o întorsătură greșită, astfel încât ajunge în trompele uterine și se revarsă pe ovare și în peritoneu. Acest proces se numește menstruație retrogradă.
  • Menstruația retrogradă este una dintre cele mai vechi teorii care descriu posibila dezvoltare a endometriozei. În 1920, Dr. John Sampson a identificat pentru prima dată menstruația retrogradă ca o posibilă explicație a endometriozei. Dar această teorie nu poate fi singura explicație a modului în care se dezvoltă endometrioza, deoarece s-a demonstrat că aproximativ 90% din femei au menstruație retrogradă și totuși nu au endometrioză.
  • Nici până în prezent, patogenia specifică a endometriozei nu a fost clarificată, dar pare a fi strâns legată de un dezechilibru al hormonilor sexuali și de hiperplazia ectopică stimulată de inflamația imună. Microbiota intestinală este asociată cu multe boli inflamatorii. Studiile au arătat că există o asociere între microbiota intestinală și endometrioză. Prin urmare, echilibrarea microbiotei intestinale poate ajuta în tratamentul pacientelor cu endometrioză.
  • Dezechilibrele în compoziția microbiotei intestinale și ale tractului reproducător, cunoscute sub numele de disbioză, perturbă funcția imună normală, ducând la creșterea citokinelor proinflamatorii și funcția imunitară compromisă, toate acestea putând contribui la patogeneza endometriozei. De-a lungul timpului, această dereglare imunitară poate progresa într-o stare cronică de inflamație, creând un mediu propice pentru creșterea aderenței și angiogenezei, care poate determina cercul vicios al debutului și progresiei endometriozei.

Cum se simte o persoană care are endometrioză?

Aceasta posibil este partea cea mai importantă din articolul acesta. Dacă nu a fost așa de interesant pentru tine să afli cum anume se formează endometrioza, probabil este mult mai interesant si  important să știi cum se simt femeile care au această boală. Deci care sunt simptomele?

În general, lumea consideră că o femeie cu endometrioză are o menstruație puțin mai dureroasă, din păcate, lucrurile nu stau chiar așa. Există un spectru larg de simptome, iar durerea pe care o resimte o persoană nu este aceeași cu cea resimțită de o altă persoană. Există multe alte simptome supărătoare despre care lumea nu știe, iar acestea sunt:

  1. Durere la golirea vezicii urinare: La nivelul vezicii urinare, endometrioza cauzează inflamație care contractă vezica urinară și hiperexcită nervii de la acest nivel. Practic, femeile pot simți că au mulți litri de urină în vezică, când de fapt au doar câțiva stropi, iar urinatul este foarte dureros.
  2. Durere în timpul actului sexual: Posibil simptomul cel mai supărător atunci când vine vorba de viața cuplu.
  3. Fatigabilitate: Sistemul nostru imun depune o mare cantitate de energie pentru a îndepărta orice corp străin, acest lucru fiind valabil și pentru țesutul endometrial care se află în afara cavității uterine. Acest simptom este de multe ori ignorat, dar fatigabilitatea nu este doar o oboseală normală. Atunci când experimentezi fatigabilitatea, vei fi mereu fără energie și nici măcar un somn perfect nu o poate rezolva.
  4. Durere abdominală: Endometrioza se poate implanta în orice parte a intestinului atât în exterior, cât și interior. În zonele unde se implantează, poate afecta și terminațiile nervoase, provocând tensiuni musculare dureroase, mișcări intestinale dureroase, diaree, constipație și greață.
  5. Distensie abdominală: Una dintre problemele țesutului endometrial este că creează aderențe între organele abdominale, provocând întârzieri în golirea gastrică. Mai mult decât atât, atunci când femeia e la faza ovulatorie, endometrioza se poate activa și provoaca o senzație continuă de balonare.
  6. Infertilitate: Atât prin adeziunile și cicatricile care se generează de-a lungul timpului la nivelul trompelor uterine, dar și prin inflamația cronică, creând astfel un mediu neadecvat pentru fertilizarea ovocitelor.

(va urma)

Cine este dr. Gianina Farcaș?

Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

11 comentarii. Leave new

  • Ungureanu Stefana
    6 august 2024 14:08

    Buna ziua,
    Si eu urmaresc cu interes tot ceea ce primesc pe e-mail din partea Zenyth.
    Referitor la intrebarea dvs.: cred ca mai intai a aparut dispioza intestinala.
    Va multumesc mult pentru informatiile primite.

    Răspunde
  • Neagoe Anișoara
    2 august 2024 14:58

    Bună ziua! În 2023 m am operat de chisturi edometriozice, acum la un an și trei luni durerile au apărut. Menționez că nu am urmat tratament hormonal și nici suplimente nu am luat. Din păcate medicii ginecologi la care am fost nu au vrut să mă opereze și am fost nevoită să merg la un chirurg. Acum mă gândesc să merg la București sau Timișoara, am înțeles că ar fi dor doi medici ginecologi specializați în endometrioză și costurile sunt destul de mari , dar voi face tot posibilul pentru că nu mai suport aceste dureri. De nouă ani mă chinui cu aceste dureri groaznice și mai grav că mulți ginecologi mi au spus că așa este normal.

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - Medicină Funcțională
      2 august 2024 15:01

      Imi pare rau ca treceti prin aceste lucruri. In partea 2 si 3 a acestui articol vorbesc si despre tratamentul endometriozei din punctul de vedere al medicinei functionale, sper sa va gasiti acolo raspunsul. Multa sanatate!

      Răspunde
  • Lucaci Cecilia
    30 iulie 2024 11:55

    Sunt medic si urmaresc cu mare interes atat prezentarile dvs. legate de diferite afectiuni dar si propunerile dumneavoastra de tratament. Descopar informatii foarte utile in abordarea holisitica pe care o abordati si folosesc produsele Zenyth cu mare incredere. Multumesc.

    Răspunde
  • Carmen Laurențiu
    30 iulie 2024 10:28

    Bună ziua. Toată viata am suferit de edometrioza, care a fost depistată doar la aproape 40 de ani. Acum am ajuns la menopauză. Pot apărea alte complicații acum?

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - Medicină Funcțională
      30 iulie 2024 11:21

      Buna ziua! Evoluția bolii poate fi imprevizibila. Din păcate, dacă nu s-a tratat inflamația și dominanta estrogenica, tot mai pot apărea complicații, chiar și la menopauza. Multă sănătate!

      Răspunde
  • Rainhorn Cristina Aura
    30 iulie 2024 9:27

    Sunt medic și sufăr și eu sigur de această afecțiune. Cum pot lua legătura cu dv?

    Răspunde
    • Daniela Bucur
      30 iulie 2024 9:34

      Am endometrioza, operare o data în urma cu 4 ani, dar nu la medic specialist pe endometrioza.
      Dacă țin regim alimentar(fără gluten, lactoza și zahar), nu mai am asa dureri.
      Și suplimente de vit d3, mg, calciu, zinc, fier.
      Sport zilnic cel puțin 30 de minute, cu toate durerile ce le am simțit, am continuat.
      Dar în timpul menstruației, durerile, starea și sângerarea, s-au redus semnificativ.
      Plus gândirea pozitiva și rugăciunea.

      ASTEA FAC TOTUL.

      MULȚUMESC PENTRU INFORMATII, am sa urmăresc în continuare subiectul.

      Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - medicină funcțională
      30 iulie 2024 10:51

      Buna ziua! Ma puteți contacta pe mail, pagina de Facebook sau Instagram. Din păcate, nu știu de ce dar nu pot lasa adresa de mail aici, îmi da eroare la postarea comentariului. O zi frumoasa!

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
dureri abdominaleendometriozăfertilitateInfertilitateSănătatea femeii
Articolul anterior
Infertilitatea masculină, o realitate care afectează mii de cupluri
Articolul următor
Leaky Gut, sindromul misterios – poarta către autoimunitate şi multiple afecţiuni în organism


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătate

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: