Tiroidita Hashimoto este considerată a fi cea mai frecventă boală autoimună. În prezent este acceptat că susceptibilitatea genetică, factorii de mediu și tulburările imunitare contribuie la dezvoltarea sa. În ceea ce privește factorii nutriționali, dovezile implică un aport ridicat de iod și deficiențe de seleniu și fier cu o potențială relevanță a statusului de vitamina D.
Cum influențează Hashimoto metabolismul nutrienților?
Absorbția sănătoasă a nutrienților este necesară pentru a trăi o viață sănătoasă, dar adesea pot apărea afecțiuni cronice din cauza modului în care corpul nostru absoarbe acești nutrienți. Acest lucru ar putea însemna că, indiferent de câte alimente integrale și biodisponibile consumați și câte suplimente luați, dacă există o afecțiune de bază care afectează absorbția nutrienților, este probabil să nu observați niciun beneficiu.
Din cauza necesarului nutrițional ridicat al tiroidei, afecțiuni precum tiroidita Hashimoto pot apărea ca urmare a deficiențelor nutriționale. Există o serie de moduri în care afecțiunea poate duce la deficiențe de nutrienți, inclusiv dezechilibre în producția de hormoni și o multitudine de alte semne în întregul corp. Pentru a preveni dezvoltarea acestora în complicații, este important să identificați dacă aveți unele dintre cele mai frecvente deficiențe întâlnite la persoanele cu Hashimoto. Deficiențele de nutrienți pot apărea ca urmare a consumului de alimente sărace în nutrienți sau de alimente cu nutrienți mai puțin biodisponibili, după o dietă cu restricții calorice, atunci când în corp sunt inflamații cauzate de infecții sau sensibilități alimentare, din cauza medicamentelor administrate sau atunci când există un dezechilibru al bacteriilor intestinale.
Un nivel scăzut de hormoni tiroidieni poate duce, de asemenea, la deficiențe de nutrienți, deoarece extracția nutrienților din alimente este mai dificilă și mai puțin eficientă. În plus, aceste deficiențe de nutrienți pot contribui la dezvoltarea Hashimoto, care, la rândul său, face mai dificilă extragerea nutrienților și creează un cerc vicios care poate fi dificil de întrerupt.
Dr. Farm. Izabella Wentz susține că restabilirea nivelurilor de nutrienți, prin alimentație și suplimente, împreună cu optimizarea digestiei sunt unele dintre cele mai rapide moduri de a te simți mai bine atunci când suferi de tiroidită autoimună.
7 cele mai frecvente deficiențe de nutrienți în tiroidita Hashimoto
Din cercetările și experiența personală, Dr. Farm. Wentz a ajuns la concluzia că cele mai frecvente deficiențe de nutrienți la persoanele cu Hashimoto sunt:
- Seleniu
- Vitamina D
- Vitamina B12
- Fier/feritină (proteina de depozitare a fierului)
- Tiamină
- Zinc
- Magneziu
De asemenea, ea a împărțit suplimentele în două grupe: cele care pot fi suplimentate în siguranță fără a se efectua teste înainte de administrare și cele care necesită testare înainte de consum.
4 suplimente care pot fi administrare fără testare
Cele patru suplimente care pot da foarte puține efecte secundare și pot fi administrate fără analize sunt tiamina, magneziul, seleniul și zincul. Deficiențele pot fi de obicei corectate prin suplimentarea acestor nutrienți în dozele recomandate mai jos.
- Tiamina (vitamina B1) este responsabilă pentru transformarea carbohidraților în energie. De asemenea, ajută la digestia proteinelor și grăsimilor. Tiamina este necesară pentru eliberarea corectă a acidului clorhidric în stomac, care este necesar pentru digestia corectă a proteinelor. S-a descoperit că este adesea deficitară la persoanele cu Hashimoto și boala Crohn.
Tiamina ajută la combaterea oboselii și reglează tensiunea arterială. Cercetările sugerează că o doză de 600 mg de tiamină pe zi poate alunga oboseala în 3 până la 5 zile. Semnele deficienței de tiamină pot include: boala Hashimoto sau alte afecțiuni autoimune, sindromul intestinului iritabil, oboseală, tensiune arterială scăzută, aciditate scăzută în stomac, ceață mentală și/sau probleme cu suprarenale și nivel ridicat de zahăr în sânge.
Precauții: Tiamina este în general sigură dacă este luată în dozele recomandate. O excepție de la aceasta este pentru persoanele cu cancer, deoarece tiamina poate influența creșterea celulelor tumorale.
2.Deficiența de seleniu a fost recunoscută ca fiind factor declanșator pentru Hashimoto, iar cele mai multe persoane cu Hashimoto sunt expuse riscului de a avea această deficiență, care se poate manifesta prin creșterea anxietății, oboselii și depresiei.
Seleniul reduce anxietatea, ajută la activarea sau inactivarea T4, are efecte antioxidante și antiinflamatorii, oferă mai multă energie, reduce căderea părului și palpitațiile. S-a descoperit că o doză de 200 mcg pe zi poate reduce anticorpii TPO cu aproximativ 50% în decurs de trei luni.
Seleniul poate fi combinat cu inositol, acesta din urmă ajută la protectia celulelor tiroidiene, are efect imunomodulator, scade TSH-ul la valori normale la pacientii cu hipotiroidism.
Precauții: Seleniul poate provoca reacții adverse dacă aveți o deficiență de iod.
3.Magneziul participă la multe reacții enzimatice, la sinteza melatoninei, are efecte antiinflamatoare, iar deficitul duce la tulburări imunitare. De asemenea, magneziul scade proteina C-reactivă și anticorpii împotriva tiroglobulinei (TG).
Deficiența de magneziu poate provoca migrene, dureri de cap, insomnie, crampe menstruale, anxietate, dureri articulare și o mulțime de alte simptome (inclusiv intoleranța la zgomote puternice), dar suplimentarea le poate rezolva.
În plus, studiile arată că utilizarea pe termen lung poate ajuta la normalizarea aspectului glandei tiroide și poate ajuta, de asemenea, la reducerea nodulilor tiroidieni și mamari.
Precauții: Când este luat în doza recomandată, magneziul este în general considerat sigur, însă pot exista interacțiuni moderate cu alte medicamente, așa că verificați cu medicul dvs.
- Zincul este foarte important pentru sănătatea intestinului, funcția imunitară, vindecarea țesuturilor, conversia T4 în T3 și producerea de TSH. Tot zincul poate ajuta la strângerea joncțiunilor intestinale în cazul celor cu permeabilitate intestinală.
Deficitul de Zn duce la tulburări ale nivelurilor T3 și T4 și crește titrurile de anticorpi împotriva antigenelor tiroidiene. Simptomele deficienței de zinc includ vindecarea slabă a rănilor, gust și miros afectate și unghii subțiri, fragile, decojite sau cu pete albe. Persoanele cu un nivel scăzut de zinc pot avea, de asemenea, un sistem imunitar slăbit și pot suferi de alergii, răceli frecvente sau infecții respiratorii. Fosfataza alcalină scăzută în sânge poate oferi o indicație indirectă a deficienței de zinc (intervalul optim pentru fosfatază alcalină este de 70-90 UI/L).
Precauții: Dozele nu trebuie să depășească 30 mg pe zi fără supravegherea unui medic. Dozele de peste 40 mg pot provoca o depleție a nivelurilor de cupru și/sau fier. Suplimentarea cu zinc poate să nu fie potrivită pentru cei cu HIV/SIDA, cei care iau antibiotice sau cei cu disfuncție renală.
3 suplimente sigure de consumat doar după testare
Dr. Farm. Wentz recomandă testare pentru următorii nutrienți înainte de a începe administarea de suplimente pentru a asigura niveluri optime: vitaminele D și B12 și fier.
1.Deficiența de vitamina D se întâlnește mai frecvent la persoanele cu Hashimoto și a fost corelată cu prezența anticorpilor antitiroidieni. Deficiența în sinteza vitaminei D a fost legată de tulburări autoimune asociate cu diferențe semnificative de sex datorate factorilor genetici, epigenetici, hormonali și de mediu. Nivelurile de vitamina D ar trebui să fie între 60 și 80 ng/ml pentru funcționarea optimă a receptorilor tiroidieni și a sistemului imunitar.
Precauții: Asigurați-vă că vă monitorizați contant nivelurile dacă utilizați mai mult de 2.000 UI de vitamina D pe zi, deoarece dozele mari pot provoca hipercalcemie (semnele includ dureri de cap, slăbiciune, greață, vărsături și constipație). Persoanele cu hiperparatiroidism sau boli de rinichi sunt expuse unui risc deosebit.
De asemenea, vă recomand să petreceți cât mai mult timp la soare pentru a obține mai multă vitamina D dacă aveți Hashimoto.
- Vitamina B12 ne ajută la producerea de energie. Nivelurile scăzute sunt asociate în mod obișnuit cu Hashimoto și pot duce la oboseală, depresie, probleme neurologice, digestie afectată, ceață mentală, furnicături la extremități, leziuni ale nervilor, convulsii și anemie.
Veganii și vegetarienii sunt expuși celui mai mare risc de nivel scăzut de B12 din cauza faptului că B12 se găsește doar în alimentele de origine animală și nu poate fi sintetizată de corpul uman. Cei cu anemie pernicioasă (afecțiune autoimună), H. pylori și SIBO pot fi, de asemenea, susceptibili.
Precauții: Acest produs este în general sigur, fără interacțiuni medicamentoase cunoscute. Cu toate acestea, vă rog să discutați cu medicul dvs. dacă luați alte medicamente.
Dr. Farm. Wentz atrage atenția asupra anemiei pernicioasă, care este adesea declanșată de H. pylori, care poate declanșa atât anemie Hashimoto, cât și anemie pernicioasă. Tratamentul poate inversa ambele afecțiuni!
- Feritina este proteina noastră de depozitare a fierului. Nivelurile scăzute sunt asociate de obicei cu Hashimoto și pot duce la oboseală, dificultăți de respirație și căderea părului.
Femeile care au menstruație și/sau sunt în perioada postpartum pot prezenta un risc crescut din cauza pierderii de sânge. Condițiile de sănătate care ne afectează microbiota intestinală, inclusiv SIBO, H. pylori și aciditatea gastrică scăzută, pot provoca, de asemenea, un deficit de feritină. Dietele vegane/vegetariene, diferitele deficiențe de co-factori și intoxicația cu metale grele sunt, de asemenea, cauze ale nivelului scăzut de feritină.
Precauții: Un nivel crescut de feritină în organism poate fi toxic. Vă recomand să vă retestați nivelul de feritină pentru a vă asigura că organismul nu este supraîncărcat cu fier, caz în care donațiile de sânge vă pot ajuta.
Monitorizarea hormonilor tiroidieni în timpul suplimentării
Ori de câte ori faceți schimbări în stilul de viață sau începeți o intervenție complementară pentru a trata Hashimoto, este important să lucrați cu medicul dvs. pentru a vă monitoriza simptomele tiroidiene, hormonii și anticorpii tiroidieni. Seleniul, vitamina D, zincul și magneziul vă pot afecta nivelul hormonilor tiroidieni. Acest lucru ar putea reduce nevoia de medicamente pentru tiroidă.
De asemenea, este foarte important să urmăriți dacă apar simptome specifice unei supradoze de suplimente: bătăi rapide sau neregulate ale inimii, nervozitate, iritabilitate sau modificări ale dispoziției, slăbiciune sau tremurături musculare, diaree, intoleranță la căldură, dereglări menstruale, căderea părului, pierderea în greutate, insomnie, durere în piept și/sau transpirație excesivă.
Dr. Farm. Wentz recomandă testarea nivelului hormonilor tiroidieni la fiecare 6 – 12 săptămâni atunci când luați suplimente, pentru a vă asigura că doza de medicamente tiroidiene este optimizată, sau mai devreme, dacă prezentați oricare dintre simptomele de mai sus. Este foarte important ca medicamentele tiroidiene să fie utilizate în doza potrivită pentru a furniza beneficii maxime.
Testarea TSH, T4, T3 și a celor doi anticorpi (anticorpi TPO și TG) este importantă pentru a vă asigura că schimbările pe care le faceți sunt sigure și dau rezultatele dorite.
Concluzii
Pe scurt, cele mai importante deficiențe nutriționale care trebuie abordate la cei cu Hashimoto includ tiamina, seleniul, magneziul (citrat sau glicinat), fier, vitamina B12, vitamina D și zinc.
Tiamina, seleniul, zincul și magneziul sunt sigure și utile pentru majoritatea persoanelor cu Hashimoto și pot fi administrate chiar și fără o testare în prealabil.
Vitamina D, vitamina B12 și feritina necesită testare înainte de suplimentare, dar merită efortul pentru că dau rezultate excelente.
Ca în cazul tuturor suplimentelor, asigurați-vă că vă consultați cu medicul dvs. pentru a determina doza și durata potrivite și pentru a vă asigura că nu interacționează cu alte suplimente sau medicamente pe care le luați deja.
Resurse:
https://thyroidpharmacist.com/articles/most-common-nutrient-deficiencies-hashimotos/