Exerciții fizice și sport, Medicină funcțională

Dureri și mobilitate redusă? Colagenul pune în mișcare articulațiile

Autor:
2 comentarii
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
articulațiiartritaartrozăcolagendureri articulareSport și mișcare fizică

Mișcările corpului uman nu ar fi posibile fără articulații. Oasele se unesc la nivelul articulațiilor, acolo unde se realizează o gamă variată de mișcări care fac din schelet un sistem extraordinar de mobil. Cele mai mari și mai solicitate articulații sunt șoldurile și genunchii, care trebuie să suporte cea mai mare parte a greutății corporale și să reziste mișcărilor repetitive de zi cu zi, pas cu pas. Este adevărat că articulațiile mari duc cea mai grea muncă, însă nici cele mici nu trebuie neglijate. Mâna și articulația pumnului reprezintă cel mai complex segment al scheletului uman. Fără motricitatea fină a articulațiilor mici nu ne-am putea folosi mâinile pentru a ne hrăni, a ne îngriji sau a ne desfășura munca de zi cu zi, ca să nu mai vorbim despre activități superioare, cum ar fi arta, scrisul sau chirurgia.
Articulațiile sănătoase, tinere își îndeplinesc misiunea fără ca măcar să ne dăm seama de importanța lor. Dar pe măsură ce înaintăm în vârstă, funcția articulară se deteriorează treptat și atunci încep problemele: dureri, trosnituri în articulații, rigiditate articulară sau chiar imposibilitatea de a face anumite mișcări, inflamație, deformări osoase. De ce apar aceste probleme în contextul procesului de îmbătrânire? Cauza lor este în principal legată de reducerea producției de colagen. Fără o cantitate suficientă de colagen, structurile articulare intră într-un proces degenerativ, își pierd din flexibilitate, mișcările devin limitate, uneori forțate „os pe os”, ceea ce cauzează dureri chinuitoare și inflamație.

Colagenul asigură mișcarea și flexibilitatea articulațiilor

Articulațiile umane sunt concepute pentru a permite mișcarea lină a oaselor pe ambele părți ale spațiului articular. Pentru a face acest lucru, articulațiile sunt căptușite cu o suprafață netedă, strălucitoare, numită cartilaj, care acționează atât ca lubrifiant, cât și ca amortizor al șocurilor. Cartilajul este compus în mare parte din proteine, apă și biomolecule mici, care împreună mențin lubrifierea și mobilitatea suprafețelor articulare. Una dintre aceste proteine este colagenul, care formează cea mai mare parte a cartilajului din articulații.
De altfel, colagenul este cea mai abundentă proteină din organism și o componentă esențială a pielii, mușchilor, oaselor, cartilajelor, vaselor de sânge și a țesutului conjunctiv. Colagenul de tip 2 este cea mai frecventă formă de colagen din organism, fiind prezent în mod special în cartilajele articulare. Numai că, pe măsura înaintării în vârstă, producția internă de colagen scade în mod natural, având drept consecințe modificarea texturii pielii, apariția ridurilor, slăbirea musculaturii, subțierea cartilajelor articulare și instalarea artrozei, demineralizarea osoasă și apariția osteoporozei.

Cum putem compensa deficitul de colagen?

Pentru a menține un anumit nivel de colagen în țesuturi, este esențial să avem o dietă echilibrată, care să includă atât alimente de origine animală, cât și vegetale bogate în vitamina C și alți antioxidanți. Străvechea supă de oase rămâne una dintre cele mai bune surse naturale de colagen și minerale (calciu, magneziu, fosfor, siliciu) esențiale pentru sănătatea sistemului osos și articular. Din păcate, în societatea modernă, supa de oase este considerată pe nedrept un aliment de categorie inferioară. Mâncăm multă carne, dar înlăturăm oasele. În aceste condiții nu ar trebui să ne mire că o bună parte a populației suferă din cauza deficitului de colagen.
Un alt aspect important privind asigurarea aportului de colagen se referă la consumul crescut de alimente bogate în vitamina C. Aceasta stimulează, pe de o parte, sinteza de colagen nou în organism, iar pe de altă parte, îmbunătățește asimilarea celui provenit din alimentație. Astfel, este bine să mâncați citrice, kiwi, căpșuni, roșii, ardei, broccoli, varză roșie, struguri, fructe de pădure, papaya. Acestea din urmă sunt recomandate și pentru cantitatea de antioxidanți polifenolici și enzime, care combat procesul inflamator.
Alimentația echilibrată și diversificată nu este tocmai punctul forte al populației actuale. În acest context, o soluție eficientă și la îndemână pentru asigurarea aportului de colagen este reprezentată de suplimentele pe bază de colagen hidrolizat.

Ce fel de colagen este bun pentru articulații?

Există peste 20 de tipuri de colagen. Însă nu toate tipurile de colagen au efect asupra articulațiilor. Articulațiile sunt alcătuite în principal din colagen de tip 2, care este cel mai important, dar cartilajele cuprind, de asemenea, tipurile 9, 10 și 11. Pentru a te asigura că obții colagenul necesar pentru articulații sănătoase, verifică dacă suplimentul pe care îl alegi conține colagen de tip 2 hidrolizat.
De ce este important să alegi un colagen hidrolizat? Hidrolizarea reprezintă procedura prin care colagenul este spart în molecule mici, numite peptide, care ajută la creșterea absorbției lui în organism. Colagenul hidrolizat conține 20 de aminoacizi în stare intactă, inclusiv 8 din cei 9 aminoacizi esențiali. Aminoacizii esențiali nu pot fi creați de organismul uman, ceea ce înseamnă că singura modalitate prin care îi putem dobândi este din alimentație. În plus, una dintre cele mai importante măsuri recomandate pentru menținerea sănătății articulațiilor este administrarea unui supliment pe bază de colagen hidrolizat de tip 1 și 2, cu biodisponibilitate ridicată.

Ce spun studiile despre eficiența colagenului hidrolizat?

Un studiu de referință privind utilizarea colagenului hidrolizat pentru atenuarea durerilor de articulații este cel în care au fost implicați 147 de subiecți (75 de femei și 72 de bărbați), care practicau diverse sporturi și acuzau probleme articulare cu impact negativ asupra performanțelor fizice. Participanții au fost repartizați în două grupuri: timp de 24 de săptămâni, cei din primul grup au primit 10 g de colagen, iar ceilalți un placebo. Acest studiu randomizat, dublu-orb, controlat-placebo a analizat date referitoare la gradul de durere articulară, mobilitate și inflamație. Rezultatele sugerează că sportivii care au consumat colagen hidrolizat și-au îmbunătățit starea articulațiilor, cu reducerea inflamației și durerii.
Un alt studiu clinic, publicat în International Journal of Food Sciences and Nutrition, a evaluat eficiența colagenului hidrolizat în cazul a 250 de persoane cu osteoartrită primară a genunchilor. Subiecții au primit 10 grame de colagen în fiecare zi. După 6 luni de tratament, participanții au raportat o îmbunătățire semnificativă a confortului la nivelul genunchilor, reducerea durerii și creșterea mobilității. Cele mai mari beneficii le-au avut subiecții cu deteriorări semnificative la nivelul genunchilor.

Surse:
www.lifeextension.com/magazine/2011/ss/rebuild-aging-joints/page-01
www.livestrong.com/article/478694-the-best-sources-of-collagen-for-joints/
www.betternutrition.com/features-dept/collagen-supplements
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18416885
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19212858

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

2 comentarii. Leave new

  • Aceste informații sunt foarte importante și utile. Apreciez recomandările profesioniste pe care le faceți! Personal sunt foarte interesată de subiect. Vă mulțumesc!

    Răspunde
  • Foarte interesant. Nu stiam multe din aceste informatii. Imi sunt de mare ajutor. Multumesc!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
articulațiiartritaartrozăcolagendureri articulareSport și mișcare fizică
Articolul anterior
Nervul vag, cel care face conexiunea dintre minte și corp
Articolul următor
Cum te pot ajuta prebioticele să dormi mai bine?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Exerciții fizice și sportMedicină funcțională

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: