Te afli într-un impas: ai rămas fără loc de muncă sau treci printr-o despărțire? Ai senzația că pierzi controlul asupra propriei vieți? Sau, în orice caz, că nu ești pe calea cea bună? Este timpul să reacționezi! Un astfel de moment de cumpănă indică faptul că te afli într-o perioadă a vieții când ai nevoie de o schimbare, spun psihologii. Important este să nu îți fie teamă de schimbare. „Noi, oamenii, suntem dotați cu o fabuloasă capacitate de adaptare“, afirmă psihologul francez Denis Doucet. Trebuie doar să ai încredere în propriile forțe și să aplici „gândirea pozitivă” sau „vizualizarea pozitivă”.
Și nu uita că schimbarea este, înainte de toate, un demers personal și interior, care nu poate fi influențat de cei din jur, dar va fi remarcat cu siguranță de anturaj. Înainte de a face pasul decisiv, este necesar să răspunzi sincer la câteva întrebări. Ce a devenit inacceptabil? Ce poți schimba? Ce se va modifica în comportamentul tău? Ce obstacole poți întâmpina în noul drum? Ce beneficii vei obține?
Așadar, dacă ești în căutarea unor soluții care să te ajute să îți îmbunătățești viața, iată o listă cu 20 de sfaturi ușor de implementat în rutina de zi cu zi.
1. Trezește-te de dimineață!
Ziua bună se cunoaște de dimineață. Și cu cât începe mai devreme, cu atât este mai benefică. Într-adevăr, poate că nu toată lumea apreciază trezitul de dimineață, dar mulți oameni, în special cei cu bioritm predominant diurn, preferă să înceapă ziua devreme ca să aibă timp pentru diverse activități.
2. Fă ce poți!
Mulți dintre noi au un ritm alert de viață, sunt mai tot timpul pe fugă, încearcă să obțină cât mai multe lucruri. Ce-ar fi dacă te-ai opri puțin din această goană și ai încerca să faci doar ceea ce îți stă în putere? Vei fi mai puțin stresat și mult mai atent la tine. Poate vei duce la îndeplinire mai puține sarcini, dar cu siguranță vei fi mai eficient și mai mulțumit de rezultate.
3. Încetinește ritmul!
Renunță la grabă! Reînvață să mergi încet pe stradă, să reduci viteza când conduci, să mănânci în tihnă. Te vei bucura de o floare pe lângă care treci, vei observa oamenii din jurul tău, vei simți altfel gustul alimentelor cu care te hrănești.
4. Exersează răbdarea!
Răbdarea este cu adevărat o virtute. Când observi că îți pierzi cumpătul, nu te ajută cu nimic să bați din picior ca să obții ceea ce-ți dorești. Amintește-ți că, uneori, orice ai face, lucrurile se rezolvă într-un anumit interval de timp. Important este să aștepți în liniște desfășurarea evenimentelor. Răbdarea se exersează. Când vrei neapărat ceva, învață să amâni puțin momentul împlinirii. Uneori poți constata că nici măcar nu ai nevoie de acel lucru.
5. Manifestă-ți compasiunea!
Potrivit lui Dalai Lama, o viață care merită trăită este aceea în care îi poți ajuta pe alții. Atunci când compasiunea față de cei din jur devine o prioritate pentru tine, vei uita de propriile probleme și îi vei ajuta pe cei care chiar au nevoie de acest lucru.
6. Găsește-ți un hobby!
Ideal ar fi ca hobby-ul să devină o ocupație din care îți poți câștiga existența. Dacă nu este cazul, atunci găsește-ți o activitate care îți place cu adevărat și rezervă-ți timp pentru aceasta.
7. Fixează-ți obiective pe termen lung!
Cu toții avem de îndeplinit sarcini în viața de zi cu zi, dar nu vom ajunge nicăieri fără scopuri esențiale. Alege-ți un obiectiv pe care dorești să-l realizezi în decurs de câteva luni, un an și respectă-l. Spre exemplu, dacă vrei să înveți o limbă străină, încearcă să memorezi 10 cuvinte sau 10 informații pe zi. Până la sfârșitul anului, vei învăța 3.650 de cuvinte.
8. Practică meditația!
În ciuda a ceea ce am fi tentați să credem, meditația nu este o practică rezervată doar anumitor categorii de oameni, ci poate fi experimentată de oricine. Un moment de contemplație pe o bancă în parc, o plimbare liniștită în mijlocul naturii și, în general, orice prilej de introspecție reprezintă o formă de meditație. Aceasta este o modalitate excelentă de detensionare, de limpezire a minții și de regăsire a sinelui.
9. Organizează-ți timpul!
Uneori poate fi greu să-ți dai seama ce vrei să faci cu viața ta când ești dezordonat și dezorganizat. Așadar, pune-ți ordine în gânduri, în viață, în programul zilnic, în casă, la locul de muncă.
10. Simplifică-ți viața!
Scapă de lucrurile de care nu ai nevoie. Păstrează doar ceea ce este esențial… inclusiv în dulapul de haine. Simplifică tot ceea ce ai de făcut, ușurează-ți munca și viața.
11. Apreciază ceea ce ai acum!
Unul dintre principalele motive pentru care nu suntem fericiți este acela că nu apreciem ceea ce avem în momentul de față. În realitate, există întotdeauna ceva pentru care să fim recunoscători. În creier se produc modificări fantastice atunci când învățăm să nu ne mai plângem, ci să acceptăm și să ne bucurăm de ceea ce ne oferă viața.
12. Gestionează-ți veniturile eficient!
Revizuiește-ți facturile și abonamentele pe care le plătești constant, caută oferte mai bune, limitează sau chiar elimină cardurile de credit, învață să cheltuiești mai puțin.
13. Înțelege-ți misiunea vieții!
Din când în când este bine să îți faci un fel de bilanț, să răspunzi sincer la întrebări de genul: „Am realizat ceea ce mi-am propus în viață? Ce îmi doresc în continuare? De ce am nevoie? Care este cel mai important lucru pe care doresc să îl realizez? Cum pot face asta?”.
14. Menține-ți atenția trează!
Un pas important pentru a ajunge în viață acolo unde îți dorești este menținerea atenției. Este greu să trăiești tot timpul cu capul în nori în această lume foarte pragmatică.
15. Bucură-te de momentul prezent!
Obiectivele sunt importante pentru a avea o viață împlinită, dar până acolo trebuie să te bucuri de fiecare moment al „călătoriei”. Savurează din când în când desertul preferat, privește un apus de soare, citește, joacă-te cot la cot cu copilul… Sunt momente care îți fac viața mai frumoasă.
16. Petrece timp cu cei din jur!
Relațiile sociale sunt esențiale atunci când vine vorba de fericire. Ai grijă să cultivi relații frumoase cu familia, prietenii, colegii, încearcă să te pui în locul lor uneori și să înțelegi prin ce trec.
17. Scapă de datorii!
Eliminarea datoriilor contribuie în mod covârșitor la reducerea stresului. Fă-ți un plan pentru a scăpa de datorii și ține-te de el chiar dacă durează câțiva ani. Te vei simți mult mai în siguranță după aceea.
18. Ține un jurnal!
Ai putea scrie despre cum ți-ai petrecut o anumită zi, despre sentimentele tale, despre dorințele tale. Nu este obligatoriu să scrii în fiecare zi. Dar este o modalitate excelentă de a-ți limpezi mintea și a-ți pune ordine în gânduri.
19. Fii tu însuți/însăți!
Trăim într-o societate guvernată de standarde de frumusețe, succes, tipare de comportament, moduri în care să gândim sau să vorbim, ce este la modă, ce nu este la modă… Nu putem face abstracție de societate, dar toate acestea trebuie trecute prin filtrul personal. Viața trăită după norme impuse din afară nu te face fericit(ă). Important este să te simți confortabil cu tine însuți/însăți și să trăiești conform propriilor principii.
20. Nu te mai compara cu alții!
Obiceiul de a te compara cu alții nu face decât să îți provoace stres și te împiedică să te manifești liber și creativ. Când te compari cu altă persoană nu te mai concentrezi pe tine și ai tendința de a cădea în capcana îndoielii de sine. Fiecare persoană are propriul drum în viață și este o personalitate unică. Dacă te compari cu alții, nu vei mai avea timp să te bucuri de propriile experiențe pe care le primești urmându-ți drumul.
Surse:
hackspirit.com/25-small-ways-improve-life-next-100-days/
www.doctissimo.fr/psychologie/bien-dans-sa-peau/bonheur/donner-du-sens-a-sa-vie
www.huffingtonpost.com/daniela-tempesta-lcsw/comparing-yourself_b_4441288.html