Medicină funcțională, Vitamine și minerale

De ce este benefică vitamina D pentru inimă?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute

Sănătatea inimii depinde și de vitamina D. Numeroase studii au demonstrat că există o strânsă legătură între deficiența de vitamina D și riscul de boli cardiace. Aflați în continuare de ce este benefică vitamina D pentru inimă.

Vezi toate articolele despre:
aterosclerozăcolesterolinimăsănătate cardiovascularăsănătatea inimiivitamina D

Când vine vorba despre bolile de inimă, suntem tentați să dăm vina pe colesterol. Ceea ce știm mai puțin este faptul că un nivel scăzut de vitamina D în organism este de asemenea responsabil de boli cardiace.

În ultimii ani, bolile de inimă au ajuns să provoace atât de multe îmbolnăviri în rândul populației încât au devenit principala cauză de deces la nivel mondial, inclusiv în România. Concomitent, deficiența de vitamina D a atins proporții epidemice. Se estimează că peste 75% din populație suferă de deficiență de vitamina D. Din păcate, în cea mai mare parte, deficiența de vitamina D rămâne nediagnosticată și continuă să submineze sănătatea celor afectați.

Pe lângă riscul de osteoporoză, oboseală cronică, predispoziție la infecții, boli autoimune, există dovezi clare care arată că nivelul scăzut al vitaminei D este un factor important în declanșarea bolilor de inimă.

Legătura dintre deficiența vitaminei D și bolile de inimă

Într-un studiu publicat în Circulation, publicația oficială a Asociației Americane a Inimii, cercetătorii de la Framingham Heart Study au monitorizat 1.739 de pacienți cu boli de inimă, pe o perioadă de peste 5 ani. Astfel s-a stabilit un risc dublu de infarct în cazul persoanelor cu un nivel scăzut de vitamina D.

Un alt studiu, realizat de o echipă de la Harvard și publicat în Archives of Internal Medicine, a analizat nivelul de vitamina D la 18.225 de bărbați. La începutul studiului, aceștia nu sufereau de boli de inimă. În perioada de monitorizare, care a durat 10 ani, 454 de bărbați au suferit un atac de cord. Rezultatele au fost uimitoare: cu cât nivelul de vitamina D era mai scăzut, cu atât creștea riscul de a suferi un infarct.

Un studiu remarcabil a fost publicat în anul 2012 în American Journal of Cardiology. Autorii, cercetători la Universitatea din Kansas, au testat nivelul vitaminei D în cazul a aproape 11.000 de pacienți. Doar o treime dintre aceștia aveau valori care se încadrau în intervalul normal (peste 30 ng/mL), în timp ce 70% aveau o deficiență. Deficiența de vitamina D a fost asociată cu boli cardiovasculare, inclusiv cu hipertensiune, boli ale arterelor, cardiomiopatie și diabet.

Rolul protector al vitaminei D asupra inimii

Dacă doriți să preveniți bolile de inimă, pe lângă dietă și mișcare, ar trebui să luați în considerare și suplimente cu vitamina D. Iată care sunt argumentele.

În studiul citat, de la Universitatea din Kansas, participanții care au primit suplimente cu vitamina D au beneficiat de o creștere a ratei de supraviețuire cu 61%.

Într-un alt studiu, publicat în anul 2012 în European Journal of Heart Failure, cercetătorii de la Spitalul Universitar din Ierusalim au afirmat că suplimentarea cu vitamina D în cazul pacienților cu insuficiență cardiacă poate reduce riscul de deces cu 32%.

Recent, s-a demonstrat că, în doar 4 luni, administrarea unei doze mari de vitamina D (4.000 UI/zi) a dus la îmbunănățirea flexibilității arterelor în cazul unor tineri afro-americani (cu vârste între 13 și 45 de ani), aparent sănătoși, dar supraponderali sau obezi și cu deficit de vitamina D. Rigiditatea arterelor reprezintă o fază incipientă a bolilor cardiovasculare, iar deficitul de vitamina D pare să fie un factor de risc, susține dr. Yanbin Dong, genetician și cardiolog la Institutul de Prevenție din Georgia, profesor la Universitatea Augusta.

Acesta este primul studiu randomizat care demonstrează, în mod direct, că flexibilitatea arterială poate fi îmbunătățită prin suplimentarea cu vitamina D, informează revista Plos One.

Trebuie precizat că populațiile afro-americane și, în plus, cu obezitate sunt predispuse la deficiență de vitamina D, deoarece pielea închisă la culoare absoarbe mai puțină lumină solară, iar grăsimea tinde să stocheze vitamina D, aceasta fiind o vitamină liposolubilă (se dizolvă în grăsimi).

Cum acționează vitamina D în favoarea inimii și a vaselor de sânge?

Ateroscleroza, adică rigiditatea și îngustarea arterelor, apare atunci când macrofagele (celule imunitare prezente și la nivelul peretelui arterial) se umplu cu grăsimi nocive și colesterol „rău” (LDL). Astfel se formează plăcile de aterom pe pereții arterelor. Cercetătorii de la Universitatea Washington au descoperit că vitamina D a putut preveni absorbția LDL colesterolului de către macrofage.

În plus, s-a demonstrat că vitamina D scade inflamația și rezistența la insulină, alte două mecanisme importante implicate în instalarea bolilor de inimă.

De unde poate fi luată vitamina D?

Rețineți că vitamina D sau hormonul D este singura vitamină care poate fi sintetizată în piele sub acțiunea razelor soarelui. Cum în sezonul rece nu beneficiem de suficientă lumină solară, multe persoane se confruntă cu un nivel scăzut al vitaminei D. În România, soarele permite formarea naturală a vitaminei D în organism doar în intervalul 15 mai-15 septembrie. De aceea, în lunile cu „r” ale anului se recomandă administrarea unui supliment cu vitamina D3 sau vitamina D2.

Și din alimentație poate fi luată vitamina D, însă în doze foarte mici. Vitamina D3 (colecalciferol) se găsește în alimente de origine animală: pește gras sau ulei de pește, ficat, ouă, diverse lactate. Vitamina D2 (ergocalciferol) este de origine vegetală și se obține cu destul de multă dificultate din alge și ciuperci expuse la soare după recoltare.

Vitamina D nu costă mult și are multiple beneficii, inclusiv în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară. Așadar, nu ar fi bine să vă asigurați un nivel corespunzător de vitamina D? Dacă aveți nevoie de argumente suplimentare vă propunem să citiți cartea „Puterea Vitaminei D”, scrisă de Sarfraz Zaidi, lider mondial în domeniul endocrinologiei.

Surse:

jagwire.augusta.edu/archives/50142

www.planetesante.ch/Magazine/Cardiovasculaire/Maladies-cardiovasculaires/Les-relations-entre-vitamine-D-et-maladies-cardiovasculaires

Dr. Sarfraz Zaidi – Puterea Vitaminei D, Editura Benefica, 2015

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
aterosclerozăcolesterolinimăsănătate cardiovascularăsănătatea inimiivitamina D
Articolul anterior
Sănătatea creierului: noutăți privind protejarea sistemului nervos
Articolul următor
Nervul vag, cel care face conexiunea dintre minte și corp


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăVitamine și minerale

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: