Sănătate, Sănătatea copilului

Nu vă curățați urechile cu bețișoare!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute

Obișnuiți să vă curățați urechile cu bețișoare pentru că doar așa aveți impresia că scăpați de ceara din urechi? Dar dacă v-am spune că nu este nevoie să eliminați ceara din urechi și că de fapt bețișoarele cu vată sunt foarte nocive? Le-ați mai folosi?

Vezi toate articolele despre:
bacteriiciupercisănătate

Nu folosiți bețișoarele cu vată pentru a vă curăța interiorul urechii! Acest lucru vă poate deteriora timpanul, vă poate afecta pielea și chiar oscioarele urechii (ciocan, nicovală și scăriță) cu ajutorul cărora putem auzi.

În primul rând, ar trebui să știți că ceara este produsă în prima parte a canalului auditiv și nu ar trebui îndepărtată pentru că se află acolo cu un motiv! Ceara sau cerumenul are efect lubrifiant, oferă protecție împotriva eventualelor impurități de dimensiuni mai mari pe care le blochează și nu le permite să circule spre urechea internă, conține lizozimă și alte enzime antibacteriene ce țin la distanță bacteriile și ciupercile. Deci de ce să îndepărtăm ceara dacă ea este benefică?

Ceara din ureche se elimină de una singură, în mod natural, iar acest proces este susținut și de mișcările maxilarului (mestecat, vorbit). Așa că nu este nevoie să folosiți bețișoare cu vată pentru a le curăța. Cu toate acestea, sunt persoane ce le folosesc zilnic.

De ce nu trebuie să folosim bețișoare cu vată pentru a ne curăța urechile?

  • Bețișoarele pot împinge ceara adânc în canalul auditiv. Deci în loc să curățați, de fapt contribuiți la formarea unui dop în canalul auditiv, aproape de timpan.
  • Vă puteți sparge timpanul dacă împingeți bețișorul prea adânc, încercând să curățați cât mai bine și vă puteți pierde auzul din cauza dopului de ceară format.

  • Eventualele bacterii și ciuperci ”prinse” în ceară sunt împinse spre urechea internă, crescând astfel riscul apariției unei infecții.
  • Scărița, nicovala și ciocanul, aceste oase foarte mici și fine ce intră în componența urechii medii, pot fi foarte ușor deterioare de folosirea bețișoarelor de urechi și vă puteți pierde auzul definitiv.
  • Vata din vârful bețișoarelor se poate desprinde și rămâne blocată în canalul urechii și s-ar putea să aveți nevoie de un medic pentru a o îndepărta în siguranță și în totalitate. Plus că riscați să se infecteze!
  • Curățatul urechilor cu bețișoare în mod frecvent poate deveni o dependență. E ca un cerc vicios. Cu cât folosiți mai des aceste bețișoare cu atât este produsă mai multă histamină – această substanță chimică prezentă la nivelul pielii ce este esențială în procesul de apărare a organismului împotriva unor agenți producători de boli precum bacteriile, virusurile sau organisme străine. Astfel, pielea se va irita și inflama.
  • Dacă introduceți bețișoare cu vată în ureche când pielea este deja iritată, nu veți face decât să uscați și să iritați și mai tare urechea.

Cum ne curățăm corect urechile?

Cum spuneam și mai sus, ceara din ureche se elimină în mod natural, deci iese singură în afara canalului auditiv. Odată ceara ajunsă în exteriorul urechii, o curățăm cu apă și săpun la duș și folosim un prosop din bumbac pentru a usca urechea, dar nu îl introducem în canalul auditiv. Dacă ne intră apă în ureche, înclinăm capul și folosim prosopul pentru a o absorbi, dar nu introducem capătul prosopului sau vârful unui șervețel direct în ureche. Deci, nu trebuie decât să ne curățăm exteriorul urechii, nu și canalul auditiv!

Unele persoane obișnuiesc din când în când să își curețe urechile cu apă și cu ajutorul unei seringi. Acest obicei poate fi mai puțin nociv, dacă ne uscăm cum trebuie urechile și nu lăsăm apă în interior! Apa care intră în ureche și rămâne acolo poate răspândi bacterii sau ciuperci și vă puteți trezi că aveți otită sau urechea inotătorului – condiție dureroasă însoțită de inflamație, iritație sau infecție. Dr. Mercola spune însă că nici această procedură nu este în general necesară.

De ce există bețișoarele de urechi?

Bețișoarele cu vată în vârf au fost inventate în 1920 de Leo Gerstenzang, după ce acesta a observat cum soția sa învârtea mici bucățele de vată pe vârful scobitorilor și le folosea pentru a corecta greșelile de machiaj. De fapt, bețișoarele cu vată au fost inventate ca mici ajutoare pentru machiaj, pentru primul ajutor, pentru curățenie și diverse întrebuințări în artă și meșteșuguri (pentru a curăța spațiile înguste ale diverselor mașinării sau pentru a corecta stângăciile de pe un tablou de exemplu). Dar cum oamenii au început să le folosească pentru a-și curăța ceara din urechi, marile companii s-au adaptat și le-au scos pe piață ca bețișoare pentru urechi, cu toate că medicii nu recomandă întrebuințarea lor în acest mod.

Ați observat că pe multe cutii cu bețișoare scrie ”Bețișoare pentru urechi” și în același timp există o avertizare de tipul ”A nu se introduce în ureche!” ? Ce mi se pare și mai trist este că au apărut pe piață și bețișoare de urechi pentru bebeluși și copii, cu pretextul că sunt realizate cu bumbac organic. Dacă adulților nu le este recomandată curățarea urechilor cu bețișoare, de ce am curăța urechile celor mici în acest fel, când ei sunt și mai sensibili decât noi, adulții? Bețișoarele cu vată pot cauza traume la nivelul canalului auditiv al celor mici!

Dacă totuși vă confruntați cu o secreție abundentă de ceară și riscați să se acumuleze până se formează dopuri în urechi, recomandarea ar fi să utilizați bețișoare cu vată ceva mai mici, astfel încât să le puteți introduce în ureche cu mișcări circulare. Cu aceleași mișcări circulare curățați pereții canalului auditiv astfel încât să trageți afară ceara, dar nu le introduceți fix pe mijloc pentru că nu veți reuși decât să împingeți ceara mai adânc. La fel puteți proceda și în cazul celor mici. Dar, atenție! Folosiți bețișoarele de urechi rar și doar când situația o impune! În niciun caz zilnic!

Surse:

articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/04/09/ear-cleaning-mistakes.aspx

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
bacteriiciupercisănătate
Articolul anterior
Markerii detoxifierii
Articolul următor
Remedii naturale pentru oboseala oculară


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateSănătatea copilului

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: