Remedii naturale

Remedii naturale în caz de laringită

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
dureri în gâtmiereoțet din cidru de mereRemedii naturaleRemedii răceală și gripă

Laringita este una din cele mai frecvente afecțiuni ale sezonului rece și se manifestă prin răgușeală sau chiar pierderea vocii, senzație de usturime sau durere în gât, tuse uscată. Inflamația laringelui și a corzilor vocale se produce ca urmare a infecțiilor virale sau bacteriene, mai ales în asociere cu factori iritanți precum expunerea la frig, vânt, consumul unor băuturi reci, suprasolicitarea vocii prin vorbitul îndelung cu voce tare, prin cântat excesiv sau țipat.

Deși nu este o boală gravă, cu excepția copiilor, în cazul cărora este o urgență medicală (există riscul de sufocare din cauza particularităților aparatului respirator), laringita este sâcâitoare și cu toții ne dorim să scăpăm cât mai repede de simptomele neplăcute. Vestea bună este că ne vin în ajutor diverse remedii naturale eficiente și foarte ușor de preparat.

Gargară cu apă sărată contra laringitei

Apa cu sare grunjoasă este una dintre cele mai utilizate terapii din vremea bunicilor. Din păcate, în zilele noastre, mulți au uitat de beneficiile băilor cu sare sau ale gargarei cu sare. Dar puține remedii sunt atât de simple și eficiente ca apa cu sare. O precizare importantă: trebuie folosită sare grujoasă, de mare sau de mină, sau sare roz de Himalaya, nerafinată și fără adaos de E-uri!

De ce este bună apa cu sare în cazul răcelilor? Sarea creează un mediu neprielnic pentru virusurile și bacteriile care cauzează infecții respiratorii. Cu alte cuvinte, microorganismele nu supraviețuiesc și nu se înmulțesc într-un mediu sărat. Pe de altă parte, sarea ajută la drenarea excesului de mucus și fluide din țesuturi, ceea ce ușurează respirația și calmează inflamația.

Cum se utilizează apa sărată în caz de laringită? Se dizolvă o jumătate de linguriță de sare într-un pahar cu apă caldă, cu care se face gargară de trei ori consecutiv. Procedura se repetă de câteva ori pe zi, ultima fiind chiar înainte de culcare, după care nu se va mai consuma nimic.

Apa oxigenată dezinfectează și gâtul, nu doar rănile

Apa oxigenată, disponibilă în orice farmacie, este cunoscută mai mult pentru proprietatea de a dezinfecta rănile. Dar știai că s-a dovedit un remediu eficient și pentru laringită? Denumită și peroxid de hidrogen, apa oxigenată nu este altceva decât oxigen și apă, combinate într-o anumită proporție pentru a forma un remediu antimicrobian. Majoritatea microorganismelor nu rezistă într-un mediu care conține oxigenul suplimentar din peroxidul de hidrogen. Pentru gargară în cazul durerilor în gât și laringitei, se recomandă folosirea apei oxigenate de 3%, diluată într-o proporție de 1 la 4. Spre exemplu, se amestecă 1 linguriță de apă oxigenată la 4 lingurițe de apă. Se face gargară de 2-3 ori pe zi. Dar mare atenție! Nu se înghite soluția respectivă, pentru că poate fi iritantă pentru mucoasa intestinală.

Oțet din cidru de mere cu piper de Cayenne, un cocteil antibacterian

Unul dintre cele mai bune remedii pentru laringită este un amestec de oțet din cidru de mere (o lingură) cu o linguriță de piper Cayenne într-un pahar cu apă călduță. Se face gargară cu acest preparat de până la 3 ori pe zi. Oțetul din cidru de mere are proprietatea de a elimina bacteriile din gât, în timp ce piperul de Cayenne calmează inflamația la nivelul corzilor vocale.

Tot cu oțet din cidru de mere și piper de Cayenne se poate prepara un sirop cu efect calmant și antiseptic. Se amestecă o jumătate de pahar de oțet cu o jumătate de pahar de apă, în care se dizolvă 3 linguri de miere și o linguriță de piper de Cayenne. Se administrează de la primele simptome câte o lingură din acest sirop, la fiecare 4 ore. După câteva zile, răgușeala și senzația de durere la înghițire ar trebui să dispară.

Uleiul de măsline, balsam pentru gât

La fel de eficient este un alt remediu preparat dintr-o lingură de ulei de măsline, o lingură de miere, suc de lămâie, într-un pahar cu apă călduță. Se omogenizează bine amestecul și se folosește pentru gargară dimineața și seara. După gargară, preparatul poate fi înghițit, chiar se recomandă acest lucru, fiindcă are efecte pozitive asupra imunității generale a organismului.

Capuccino Kogel Mogel, delicios și binefăcător

O băutură delicioasă cu efecte miraculoase asupra corzilor vocale este faimosul șodou. Colega noastră Miruna Popescu vă prezintă o variantă ce poate înlocui cafeaua de de dimineața, dar care calmează inflamația și susține sistemul imunitar.

Cum se prepară șodoul?

Recomandările academicianului dr. farm. Ovidiu Bojor

În volumul „Fitoterapia și aromaterapia în afecțiunile aparatului respirator”, coordonat de academician dr. farm. Ovidiu Bojor regăsim următoarele remedii în caz de laringită și faringită:

  • „Preparatele pe bază de extract din frunze de măslin au acțiune antivirală și antibacteriană. Se recomandă 250 mg de extract standardizat de patru ori pe zi, chiar de la primele semne ale afecțiunii laringiene.
  • Pentru ameliorarea simptomelor specifice laringitei și faringitei pot fi benefice 3 căni de infuzie pe zi preparată din câte o linguriță de isop, lemn dulce și salvie. Din această infuzie, după ce ajunge la temperatura camerei, se poate face o gargară.
  • Nu trebuie neglijată vitamina C, câte 500 mg-1 gram pe zi, asociată cu bioflavonoide, care au acțiune antibacteriană și antiinflamatoare.
  • Se recomandă cât mai multe lichide sub formă de sucuri proaspăt preparate din fructe, ceaiuri, supă de pui cu legume.
  • Nu se recomandă zahărul rafinat sau alți carbohidrați prelucrați și nici produsele lactate”.

Surse:

www.earthclinic.com/salt-water-for-laryngitis.html

www.earthclinic.com/hydrogen-peroxide-for-laryngitis.html

www.earthclinic.com/apple-cider-vinegar-and-cayenne-for-laryngitis.html

www.comment-economiser.fr/soigner-mal-de-gorge-naturellement.html

Fitoterapia și aromaterapia în afecțiunile aparatului respirator, coordonator dr. farm. Ovidiu Bojor

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
dureri în gâtmiereoțet din cidru de mereRemedii naturaleRemedii răceală și gripă
Articolul anterior
Uleiul de cocos, benefic în boala Alzheimer
Articolul următor
Remedii care te scapă rapid de toxiinfecție alimentară


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Remedii naturale

Te-ar putea interesa și: