Ficatul și vezica biliară sunt două organe importante implicate în formarea bilei. La rândul său, bila este o secreție digestivă care contribuie la emulsionarea grăsimilor și, prin urmare, la procesele de digestie și detoxifiere. Un flux biliar sănătos este absolut esențial pentru bunăstarea întregului organism, iar plantele prezentate în acest articol sunt foarte potrivite, atât pentru susținerea ficatului, cât și a vezicii biliare.
Importanța unui flux biliar în parametri normali
Înainte de a vorbi despre un flux biliar sănătos, este important să știm ce este bila. Bila este un lichid sau un suc digestiv de culoare verde-maronie care emulsionează grăsimile din intestinul subțire, pentru ca acesta să le poată absorbi. Bila este formată din colesterol, săruri și bilirubină, iar una dintre funcțiile importante ale acesteia este aceea că ajută la digestia grăsimilor, contribuind în acest fel la funcționarea normală a diferitelor procese ce au loc la nivelul corpului. În același timp, bila conține diverse reziduuri care au nevoie să fie eliberate în timpul mișcărilor intestinale. În momentul în care ceva nu funcționează corespunzător în fluxul biliar, încep să apară o varietate de probleme.
Un flux biliar care nu funcționează corespunzător poate să apară din cauza problemelor digestive, printre care se numără absorbția slabă a nutrienților, creșterea excesivă a bacteriilor nocive din intestin, inflamația intestinului și sindromul intestinului permeabil (leaky gut syndrome). Sindromul intestinului hiperpermeabil apare în momentul în care, din cauza deteriorării mucoasei intestinale, particulele alimentare nedigerate și toxinele pot trece în fluxul sanguin prin spațiile din bariera intestinală.
Sindromul intestinului hiperpermeabil poate provoca probleme digestive și boli autoimune, precum lupus, tiroidita Hashimoto și artrita reumatoidă. Pentru a înțelege de ce este important ca fluxul biliar să fie unul bun, vom ilustra cele 4 funcții principale ale bilei.
Metabolismul acizilor grași
În situația în care este sub formă nealterată, grăsimea are o utilizare destul de mică în corpul uman. De aceea, aceasta are nevoie să fie emulsionată și descompusă pentru a fi absorbită și utilizată în scopul producerii de energie. La rândul său, emulsionarea slabă a grăsimilor poate provoca probleme digestive, precum diareea cronică și sindromul colonului iritabil. Așadar, bila este atât de importantă în emulsionarea grăsimilor, proces care facilitează transportul nutrienților liposolubili, precum vitaminele A, D, E și K, în interiorul organismului, protejând sistemul imunitar și sănătatea la modul general.
Distruge microorganismele „rele”
Refacerea microbiomului din punct de vedere bacterian este un aspect extraordinar de important pentru sănătatea întregului organism. Un nivel ridicat de bacterii „rele”, dar și dezechilibrul florei intestinale pot provoca riscul inflamației, al bolilor cardiovasculare, diabetului, afecțiunilor neurologice, cancerului, problemelor mentale și al altor probleme de sănătate.
Bila contribuie la reglarea și echilibrul microbiomului prin distrugerea agenților patogeni periculoși, precum bacteriile „rele”.
Excreția deșeurilor din organism
Ne este cunoscut faptul că atât urinarea, cât și transpirația și respirația sunt principalele moduri prin care organismul scapă de deșeuri și toxine. În afară de acestea, mișcările intestinale facilitează același proces, mai exact, toxinele liposolubile părăsesc corpul prin intestine, pe când toxinele solubile în apă sunt eliberate în principal prin urină.
Ce se poate întâmpla dacă organismul nu eliberează aceste deșeuri?
În cazul în care corpul nu poate elibera în mod regulat deșeurile prin intestine, acest lucru poate conduce la creșterea excesivă a bacteriilor, inflamație, creștere în greutate, probleme digestive și disfuncții la nivelul întregului organism.
Metabolismul zahărului din sânge
Un nivel normal de zahăr în sânge este absolut esențial, deoarece determină menținerea nivelului de energie, a performanței creierului și a stabilității emoționale. Un metabolism slab al grăsimilor poate conduce la probleme ale glicemiei.
Simptome ale unui flux biliar necorespunzător
Un flux biliar aflat în parametri normali determină ca și celelalte procese din organism să se desfășoare corespunzător. În cazul în care este obstrucționat din orice motiv, se pot manifesta o serie de complicații, precum:
- Creșterea în greutate.
- Energie scăzută.
- Instabilitate emoțională.
- Complicații digestive.
- Dureri de cap și migrene.
- Fibromialgie.
- Afecțiuni inflamatorii ale pielii (acnee, eczeme, erupții cutanate).
- Sensibilitate la substanțe chimice (datorată acumulării toxicității).
În continuare ne vom concentra pe alimentele și suplimentele alimentare pe care le puteți folosi pentru a vă îmbunătăți funcția ficatului și a vezicii biliare, contribuind în același timp la îmbunătățirea fluxului biliar și la prevenirea efectelor secundare nedorite.
Top 15 alimente care susțin ficatul și vezica biliară
1. Oțetul de mere
Oțetul de mere este unul dintre cele mai populare tipuri de oțet, utilizat cu preponderență în comunitatea care promovează și susține sănătatea holistică și stilul de viață cât mai natural, organic. Vechii babilonieni sunt printre primii care au folosit oțetul de mere (în anul 5000 î.Hr.) sau „vinul acru”, rețeta orignală provenind de la poporul francez (cunoscut ca „vin aigre”).
Având beneficii multiple, oțetul de mere este un puternic antiinflamator, antibacterian și antiviral, fiind utilizat în mod frecvent pentru durerile la nivelul vezicii biliare. Poate contribui și la digestie, sănătatea ficatului, nivelul glicemiei și al colesterolului.
Amestecat cu diferite feluri de mâncare, oțetul de mere are o aromă dulce-acidă, în special în combinație cu hummus, quinoa sau guacamole. De asemenea, o lingură de oțet de mere adăugată în 200 ml de apă ajută la susținerea ficatului și a vezicii biliare.
2. Anghinarea
Anghinarea este un boboc de floare, clasificat în general ca legumă, fiind folosită de-a lungul secolelor în întreaga Europă ca remediu pentru indigestie.
Cu un conținut scăzut de calorii, anghinarea este bogată în fibre și nutrienți, inclusiv magneziu, potasiu, acid folic și vitamina C. Mai mult, poate ajuta la creșterea producției de bilă, susținând funcția ficatului și a vezicii biliare.
Prepararea plantei de anghinare este una ușoară, aceasta putând fi prăjită sau fiartă la abur, ca garnitură sau consumată ca atare.
3. Lămâia/lime-ul
Lâmâia și limeta sunt două dintre fructele cu indice glicemic scăzut, fiind utile în reglarea pH-ului și în sănătatea generală a organismului și, implicit, a ficatului și a vezicii biliare. Sucul de lămâie poate sprijini producția de bilă și acid din stomac. Aciditatea sucului de lămâie sau de lime are efect colagog, ajutând la descărcarea bilei, la digestia grăsimilor, eliminarea colesterolului și a toxinelor. În plus, vitamina C are un efect detoxifiant, lămâia și lime-ul devenind din ce în ce mai mult parte din protocoalele de curățare a vezicii biliare, a ficatului și a rinichilor.
Lămâia și fructul de lime poate fi folosit într-o varietate de moduri. O variantă este un pahar de apă caldă cu lămâie, în fiecare dimineață, pentru hidratare, stimularea metabolismului și sprijinul digestiei, al ficatului și al vezicii biliare. De asemenea, sucul de lămâie poate fi adăugat în smoothie-uri, ceaiuri de plante, supe și alte feluri de mâncare.
4. Pătrunjelul
Pătrunjelul este o plantă bogată în antioxidanți, flavonoide, minerale și vitamine. Printre proprietățile pe care acesta le are se numără detoxifierea ficatului, stimularea eliberării bilei și eliminarea metalelor grele și a altor toxine din organism. Mai mult, pătrunjelul poate reduce enzimele hepatice inflamatorii, poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge (responsabil pentru inflamarea ficatului).
Pătrunjelul poate fi adăugat la salate, în sucuri verzi sau chiar sub formă de ceai cu efect liniștitor.
5. Castravetele
Castravetele este una dintre cele mai hidratante legume, fiind bogat în fitonutrienți și electroliți. Are un efect de răcire (termoreglare) asupra organelor și un efect de detoxifiere asupra corpului. Rolul castravetelui este de a susține digestia și ficatul, putând reprezenta dieta ideală de detoxifiere a ficatului, vezicii biliare și a rinichilor.
Alături de hummus, guacamole sau în sucuri naturale și în salate, castravetele este o legumă cu un puternic efect alcalinizant asupra organismului.
6. Țelina
Țelina este o altă legumă hidratantă și bogată în fibre, având un număr semnificativ de antioxidanți și micronutrienți, precum magneziu, calciu, potasiu, fosfor, folat, vitamina A și vitamina K.
Țelina poate contribui la reducerea inflamației din organism, susținând sănătatea la nivelul întregului corp, prin reglarea nivelului de energie sau probleme legate de refluxul gastroesofagian, ulcere sau digestie. Totodată, țelina poate ajuta la detoxifiere și curățare, contribuind la îmbunătățirea funcției enimelor hepatice și la sănătatea generală a ficatului.
Adăugată în salate, în sucuri verzi sau consumată în stare crudă (tăiată sub formă de bețișoare), țelina este una dintre legumele cu multiple beneficii, de la sănătatea sistemului digestiv până la întărirea imunității.
7. Menta
Menta este o plantă alimentară foarte puternică, utilizată în întreaga lume atât pentru sănătate, cât și pentru gustul răcoritor. Printre beneficiile acesteia se numără stimularea sistemului digestiv, dar și capacitatea de a ameliora problemele stomacale și intestinale. Acționează ca relaxant natural, ajutând la netezirea mușchiului peretelui intestinal, fiind în același timp benefică pentru sănătatea ficatului și a vezicii biliare.
Menta poate fi folosită în salate, sosuri și diverse feluri de mâncare, dar să nu uităm de ceaiul de mentă sau de apa cu lămâie și mentă.
8. Coriandrul
Folosit de mii de ani în Europa de Sud, Africa de Nord și Asia de Vest pentru aromatizarea alimentelor, coriandrul este o plantă amară cu efecte carminative care susține producția de sucuri digestive, stabilizând în același timp nivelul de zahăr din sânge. Poate ajuta la curățarea organismului, eliminarea toxinelor, protejarea ficatului și prevenirea leziunilor hepatice, având o concentrație mare de polifenoli și alți nutrienți.
Coriandrul poate fi adăugat în salate, sucuri verzi, în sosuri sau în alte mâncăruri, iar efectul este unul de inhibare a proceselor fermentative din intestin și de resorbție a gazelor intestinale.
9. Ridichile
Ridichile sunt niște legume cu adevărat prețioase, care se găsesc pe tot parcursul anului, sunt pline de antioxidanți, fibre și ajută la curățarea ficatului și la stimularea sintezei bilei. Modul în care ridichile acționează este acela că ajută bila să transporte toxinele în vezica biliară, pentru ca apoi să fie eliminate din organism.
În salate sau mâncate ca atare, ridichile reprezintă o componentă nutrițională bogată și sănătoasă.
10. Milk thistle (armurariul)
Armurariul sau ciulinul de lapte este o plantă utilizată de secole ca remediu pentru sănătatea ficatului și gestionarea bolilor hepatice. Ingredient activ al plantei, silimarina este un antioxidant puternic cu beneficii pentru buna funcționare a ficatului, a rinichilor și a vezicii biliare. Nu numai că protejează numeroasele membrane ale celulelor hepatice, dar are capacitatea de încetini viteza de absorbție a toxinelor de către ficat. Mai mult, cercetările au arătat că armurariul poate veni și în ajutorul persoanelor cu ciroză hepatică și hepatită B și C.
Utilizată sub formă de supliment, silimarina are acțiune hepatoprotectoare, contribuie la regenerarea ficatului prin stimularea de hepatocite, are efect antiinflamator și nu numai.
11. Păpădia
Păpădia este binecunoscuta plantă pe care o vedem peste tot în lunile de primăvară și vară. Un lucru mai puțin cunoscut despre păpădie este acela că pot ajuta la îmbunătățirea motilității gastrice, permițând alimentelor să treacă mai ușor prin stomac. Pot calma digestia, fiind diuretice naturale, au un efect antiinflamator, pot preveni creșterea nivelului enzimelor hepatice și, ca urmare, pot îmbunătăți funcția hepatică.
Păpădia poate fi introdusă în diverse salate, poate fi preparată sub formă de ceai sau consumată cu puțin oțet pentru efecte și mai bune asupra sănătății ficatului.
12. Turmericul
Turmericul este una dintre cele mai puternice plante cu efect antiinflamator, utilizată cu mii de ani în urmă în medicina indiană și chineză. Una dintre cele mai vechi utilizări ale turmericului datează din anul 250 î.Hr., conform Compendiului ayurvedic al lui Susruta, când era folosit pentru atenuarea efectelor negative ale alimentelor otrăvite.
În ultimii 30 de ani, planta a început să redevină populară, nu numai sub fomă de condiment, ci și ca supliment alimentar, Centrul Național de Biotehnologie din SUA având peste 6000 de studii despre turmeric și compusul său activ, curcumina. Turmericul are o capacitate extraordinară de reducere a inflamației și de a susține organismul în lupta împotriva bacteriilor, a virusurilor și a altor agenți patogeni. De asemenea, este recomandat în probleme digestive, sprijinind funcția ficatului și a vezicii biliare.
Turmericul poate fi consumat în salate, smoothie-uri, supe sau sosuri, însă de cele mai multe ori, cantitatea nu este suficientă în această formă. În acest caz, ne stau la dispoziție suplimentele alimentare cu extracte standardizate de turmeric.
13. Ghimbirul
Apropiat ca formă de turmeric, ghimbirul este o plantă puternic antiinflamatoare, folosit cu 5000 de ani în urma în India și China sub formă de condiment și pentru proprietățile sale medicinale. În timpul perioadei comerțului din Imperiul Roman, ghimbirul a devenit popular, iar mai apoi a ajuns și în America.
Compusul chimic activ al ghimbirului, gingerolul, are beneficii importante, reducând inflamația din corp, dar și pe cea de la nivelul colonului. Mai mult, acesta este de ajutor în problemele digestive, are capacitatea de a sprijini ficatul și vezica biliară.
Ghimbirul poate fi folosit în sucuri, ceaiuri sau în diverse mâncăruri, având efectul de liniștire a stomacului.
14. Varza murată
O cunoaștem ca ingredient de bază pentru diferite rețete tradiționale, însă poate că nici nu știm că varza murată, dar și sucul de varză sunt bogate în substanțe nutritive, vitamine (C și B12), dar și minerale (magneziu, potasiu, iod, acid folic, fier). Așadar varza murată este foarte utilă pentru sănătatea intestinală, ajută la echilibrul florei intestinale, la calmarea disconfortului digestiv, susține ficatul, vezica biliară și contribuie la prevenirea sindromului de intestin hiperpermeabil.
15. Ceaiul verde
Ceaiul verde este o băutură antioxidantă obținută din frunzele de Camelia Sinesis, ce își are originea în China. Este bogat în catehină, polifenolul care contribuie la prevenirea inflamației ficatului, protejează corpul de substanțele toxice și poate îmbunătăți funcția ficatului.
Ceaiul verde poate fi adăugat în smoothie-uri sau shake-uri în loc de apă, dar poate fi băut și ca atare, atât pentru susținerea ficatului și a vezicii biliare, cât și pentru un stimul de energie.
Surse:
drjockers.com/bile-flow-top-15-herbs-to-support-liver-gallbladder
www.healthline.com/nutrition/improve-gut-bacteria#TOC_TITLE_HDR_4
www.csid.ro/dieta-sport/dieta-si-nutritie/beneficiile-pe-care-varza-si-zeama-de-varza-le-pot-avea-pentru-organism-categoria-de-persoane-care-ar-trebui-sa-evite-sa-le-consume-16963095
draxe.com/health/7-signs-symptoms-you-have-leaky-gut
www.webmd.com/digestive-disorders/milk-thistle-benefits-and-side-effects
healthline.com/nutrition/herbs-for-liver