Medicină funcțională, Vitamine și minerale

Cum știi dacă îți lipsește vitamina D?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
avitaminozemedicină funcționalăNutrițievitamina Dvitamine

Vitamina D este una dintre cele mai importante vitamine, fiind implicată în toate funcțiile organismului. Vitamina D acționează asemenea unui hormon. Fiecare celulă din corp are un receptor pentru vitamina D și peste 30.000 de gene sunt influențate de ea. De aceea nu este de mirare că lipsa vitaminei D se răsfrânge asupra întregului organism.

Deficiența de vitamina D, o problemă globală

Carența de vitamina D este o problemă globală de sănătate, cu care se confruntă în jur de 85% din populație, conform celor mai recente statistici pe această temă. Mai grav este faptul că deficiența de vitamina D rămâne mult subdiagnosticată în societatea modernă și foarte mulți oameni suferă din cauza bolilor generate de aceasta.

Printre problemele de sănătate aflate în legătură cu lipsa vitaminei D se numără bolile autoimune, bolile cardiovasculare, depresia, bolile degenerative, osteoporoza – la vârstnici, rahitismul – la copii, predispoziția la infecții.

Persoanele care nu se expun la soare, cele care își petrec cea mai mare parte din timp în spații închise, în birouri, vârstnicii, dar și copiii au cel mai mare risc de a prezenta deficiență de vitamina D.

Surse de vitamina D

Vitamina D există în două forme: D2 (ergocalciferol), care se poate obține din ciuperci și drojdie de bere, și D3 (colecalciferol), care se poate obține prin consumul de pește, ouă, lactate. Dar sursa primară de vitamina D3 o reprezintă sinteza acesteia în piele sub influența expunerii la razele soarelui (UV). Aceasta asigură cam 80-90% din rezervele de vitamina D din corp.

Doza zilnică recomandată de vitamina D este între 400 și 800 UI, dar majoritatea experților susțin că, în general, din alimentație și expunerea la soare nu reușim să acoperim necesarul organismului.

Factorii de risc pentru deficiența de vitamina D sunt:

  • expunere limitată la razele soarelui;
  • înaintarea în vârstă reduce sinteza de vitamina D;
  • obezitatea reduce activitatea biologică a vitaminei D, pentru că aceasta este preluată de celulele adipoase;
  • pielea închisă la culoare;
  • utilizarea excesivă a produselor cu factor de protecție;
  • consumul insuficient de grăsimi de calitate din pește și lactate;
  • stresul, din cauza creșterii nivelului de cortizol, hormonul stresului, inhibă sinteza vitaminei D;
  • unele medicamente (antiacide, corticosteroizi, anticoagulante, substituția hormonală) reduc absorbția și activitatea biologică a vitaminei D;
  • digestia defectuoasă a grăsimilor, sindromul de intestin permeabil („leaky gut”).

Deficiența de vitamina D evoluează în tăcere

Persoanele care au lipsă de vitamina D nu realizează, de regulă, că au această problemă, pentru că simptomele sunt foarte subtile. Chiar dacă efectele negative asupra calității vieții nu întârzie să apară, cum ar fi oboseala accentuată, depresia, nervozitatea, durerile articulare, ele nu sunt puse în legătură cu deficiența de vitamina D.

Prezentăm principalele 8 semnale pe care ți le transmite corpul când ai lipsă de vitamina D:

  1. Te îmbolnăvești sau răcești des

    Vitamina D joacă un rol important în funcționarea sistemului imunitar. Ea contribuie la menținerea unei imunități puternice în fața atacului virusurilor și bacteriilor. Vitamina D interacționează direct cu celulele responsabile cu lupta contra infecțiilor. Dacă răcești des, nivelul scăzut de vitamina D poate avea mare parte din vină. Numeroase studii au identificat o legătură între acest deficit și infecții respiratorii precum rinite, bronșite, pneumonii.

  2. Te simți mai tot timpul obosit

    Starea de oboseală permanentă poate avea multe cauze și lipsa vitaminei D este una dintre ele. Din nefericire, este adesea trecută cu vederea. Cazurile studiate au arătat că nivelul scăzut de vitamina D din sânge se asociază cu consecințe serioase asupra calității vieții. Spre exemplu, unei femei care se plângea zilnic de oboseală cronică și dureri de cap i s-a descoperit un nivel seric al vitaminei D de doar 5,9 ng/ml. Ceea ce înseamnă mult sub limita de 20 ng/ml, dincolo de care se consideră deficit. După ce pacienta a luat un supliment cu vitamina D, nivelul a crescut la 39 ng/ml, iar simptomele pentru care a mers la medic au dispărut.
    Însă chiar și la niveluri puțin sub limita normală, femeile se pot confrunta cu lipsa energiei. Un vast studiu observațional a analizat relația dintre vitamina D și oboseala la femei. Autorii au constatat că tinerele cu niveluri serice de vitamina D sub 20 ng/ml sau între 21 și 29 ng/ml acuzau mai frecvent oboseala decât cele cu niveluri peste 30 ng/ml. Un alt studiu a raportat că 89% din asistentele medicale, care fac gărzi de noapte, prezintă deficiență de vitamina D. Administrarea unor suplimente de vitamina D îmbunătățește considerabil nivelul de energie.

  3. Ai dureri de spate și de oase

    Vitamina D este implicată în menținerea sănătății oaselor prin numeroase mecanisme. Rolul principal: reglează absorbția calciului în oase. Atunci când cantitatea de vitamina D este insuficientă este foarte posibil să apară dureri de spate sau de oase. Există o mulțime de studii care confirmă legătura dintre deficitul de vitamina D și durerea cronică de spate. Un studiu controlat placebo susține că persoanele cu lipsă de vitamina D prezintă un risc dublu de a experimenta dureri osoase la niveluri picioarelor, șoldurilor și genunchilor, comparativ cu cei care au niveluri normale de vitamina D.

  4. Te confrunți cu stări depresive

    Predispoziția spre depresie poate fi un semn al deficienței de vitamina D. Cercetătorii pun stările depresive, mai ales la vârstnici, și pe seama lipsei de vitamina D. O meta-analiză a scos la iveală că în 65% dintre studiile obervaționale pe această temă s-a descoperit că există un risc de depresie în cazul persoanelor care nu au suficientă vitamina D în sânge. Alte cercetări clinice arată că suplimentarea cu vitamina D pe durata lunilor cu „r” (septembrie-aprilie) alungă simptomele depresiei sezoniere în cazul celor predispuși la această tulburare specifică sezonului rece.

  5. Îți dai seama că rănile se vindecă mai greu

    Vindecarea lentă a rănilor după intervenții chirurgicale sau traumatisme constituie un al semnal de alarmă în condițiile unei deficiențe de vitamina D. Trebuie să știi că această vitamină ia parte la procesul de regenerare a pielii, esențial pentru vindecare. Un studiu pe pacienți care au suferit diverse proceduri stomatologice a scos la iveală că în unele cazuri, procesul de vindecare a fost compromis din cauza lipsei de vitamina D.
    Să nu uităm că vitamina D joacă un rol important în controlul inflamației și în lupta contra infecțiilor, ceea ce asigură suportul necesar oricărui proces de vindecare.
    Studii la care au luat parte pacienți cu infecții ale piciorului cauzate de diabet și alții cu ulcere varicoase au demonstrat că suplimentarea cu vitamina D i-a ajutat în reducerea rănilor.

  6. Ești predispus la osteoporoză

    Vitamina D este, așadar, crucială pentru absorbția calciului și metabolismul osos. Majoritatea femeilor de peste 50 de ani, diagnosticate cu demineralizare osoasă (pierdere de țesut osos), își dau seama că au nevoie de calciu. Dar puține sunt acelea care știu că necesită totodată vitamina D. Demineralizarea osoasă este semnul instalării osteoporozei – boala oaselor fragile – din cauza căreia persoanele în vârstă, preponderent femeile, au un risc crescut de fracturi. Menținerea unui nivel optim al vitaminei D pe tot parcursul vieții, nu doar de la vârsta a treia, înseamnă să-ți asiguri rezerve pentru sănătatea oaselor pe termen lung.

  7. Îți cade părul

    Căderea părului este adesea atribuită stresului. Dar când pierderea este severă poate fi rezultatul unei carențe nutriționale. Căderea părului mai ales în cazul femeilor este cauzată, printre altele, de cantitatea redusă de vitamina D, arată cercetările întreprinse până acum. Recent, cercetătorii au observat că alopecia areata, o boală autoimună caracterizată prin căderea severă a părului, se asociază cu deficiența de vitamina D.

  8. Ai dureri musculare

    Cauza durerilor musculare este greu de precizat. Există însă dovezi că lipsa vitaminei D poate fi o cauză a durerilor musculare la copii și adulți tineri. Într-un studiu, 71% din persoanele cu dureri musculare cronice aveau deficiență de vitamina D. Cum se explică acest lucru? Celulele nervoase sunt prevăzute cu receptori pentru vitamina D, numiți nociceptori, care sesizează durere. Într-un studiu pe animale de laborator s-a demonstrat că deficiența de vitamina D duce la durere și sensibilitate din cauza stimulării nociceptorilor la nivelul mușchilor. Alte studii clinice au constatat că administrarea de suplimente cu doze mari de vitamina D poate reduce diferite tipuri de durere la persoanele care sunt deficitare. Un studiu efectuat pe 120 de copii cu deficit de vitamina D, care aveau dureri de creștere, a arătat că administrarea unei singure doze de vitamina D a dus la reducerea durerii în cazul a 57% dintre copii.

Corectarea deficitului de vitamina D este foarte simplu de realizat. Mergi la medic pentru analize. Dacă rezultă că nivelul vitaminei D este sub limita normală, cu siguranță ți se va recomanda să te expui mai mult la soare, să consumi mai multe alimente bogate în vitamina D și să suplimentezi dieta cu un preparat pe bază de vitamina D. Ți-ai controlat vreodată nivelul vitaminei D?

Surse:

  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17326003
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4143492/
  • authoritynutrition.com/vitamin-d-deficiency-symptoms/
  • authoritynutrition.com/9-reasons-to-optimize-vitamin-d-levels/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27178217
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21206551
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23758943
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26998791
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23174792
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26237520
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21693169

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
avitaminozemedicină funcționalăNutrițievitamina Dvitamine
Articolul anterior
Cei mai buni nutrienți pentru îmbunătățirea fertilității
Articolul următor
De ce autismul își are rădăcinile în intestin?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăVitamine și minerale

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: