Cu toții am auzit despre antioxidanți, dar te-ai întrebat vreodată care este cel mai important dintre toți sau care e părintele lor? Care este secretul prevenirii cancerului, bolilor de inimă, îmbătrânirii și problemelor neurologice? Acest unic antioxidant a fost studiat în profunzime, dar nu este încă foarte cunoscut pentru publicul larg. Este vorba despre glutation. Acesta este un puternic detoxifiant și un stimulent pentru imunitate, fiind esențial pentru o viață sănătoasă. Deși organismul nostru poate produce glutationul necesar, calitatea slabă a alimentelor, mediile toxice, stresul, infecțiile și radiațiile epuizează rezerva din corpurile noastre.
Ce este glutationul?
Glutationul este o moleculă simplă produsă în mod natural în organism, tot timpul. Practic, este o combinație de trei blocuri de proteine sau aminoacizi: cisteina, glicina și glutamina. Cel mai bun aspect legat de glutation este faptul că acesta conține grupe chimice de sulf, care lucrează pentru a elimina radicalii liberi și toxinele din corpurile noastre, cum ar fi metalele grele și mercurul. Acest lucru este extrem de important în lumea actuală bombardată de metale grele.
De unde obții glutationul?
Organismul nostru îl produce, dar nu este suficient pentru a rezista în mediul stresant de astăzi. Iată câteva surse alimentare de glutation sau care conțin precursori ai săi pentru a ajuta organismul să producă mai mult: varza, broccoli, varza de Bruxelles, conopida, avocado, piersici, pepene verde, scorțișoară, turmeric, roșii, mazăre, usturoi, ceapă, ardei roșu etc.
Observi că toate aceste alimente sunt dintre cele mai sănătoase, dar cu toate acestea nu le consumăm în cantități suficiente. Aceasta este o altă problemă importantă a dietelor moderne. Consumăm o mulțime de mâncare nesănătoasă, carne, produse lactate și alimente procesate, elemente care au fost dovedite clinic drept cauze ale afecțiunilor cardiovasculare. Cheia o reprezintă limitarea acestor alimente și consumul unei cantități mai mari de alimente proaspete și pline de viață, care oferă substanțe nutritive și nu obligă organismul la un efort exagerat pentru a le digera.
Producția de glutation crește, de asemenea, atunci când practici exerciții fizice, mișcarea fiind oricum de mare folos pentru un stil de viață sănătos.
Glutationul te protejează împotriva bolilor cronice
Glutationul este crucial în lupta sistemului imunitar împotriva bolilor cronice, deoarece acționează ca operator de transport al toxinelor din organism. Similar unei capcane pentru muște, toxinele se lipesc de glutation și sunt transportate în bilă și apoi în scaun pentru a fi eliminate din organism. Glutationul este, de asemenea, suficient de puternic pentru a fi un sprijin serios în tratamentul SIDA. Corpul nostru intră mereu în contact cu substanțe oxidante și toxice, iar glutationul ajută organismul să rămână puternic.
Cum să-ți crești nivelul de glutation?
Încearcă să consumi alimente bogate în sulf, cum ar fi usturoiul, ceapa și legumele crucifere (broccoli, varză, conopidă, varză de Bruxelles). Alege proteinele bioactive din zer, pentru că sunt o bună sursă de cisteină și blocuri de aminoacizi necesari pentru sinteza de glutation. După cum am menționat deja, exercițiile fizice stimulează nivelul de glutation și ajută la stimularea sistemului imunitar, pentru îmbunătățirea funcției de detoxifiere și sporirea protecției antioxidante. N-acetil-cisteina este folosită de ani de zile în tratarea astmului și a bolilor pulmonare și în tratarea persoanelor cu insuficiență hepatică, fiind de folos și pentru echilibrarea nivelului de glutation în organism. Acidul alfa-lipoic este implicat în producerea de energie, controlul glicemiei, sănătatea creierului și detoxifiere, iar acidul folic și vitaminele B6 și B12 sunt esențiale pentru menținerea producției de glutation în corp. De asemenea, seleniul este un mineral important ce sprijină reciclarea și producția de glutation, iar silimarina, element folosit în tratarea bolilor de ficat, ajută la creșterea nivelului de glutation.
- Surse:
- glutathionepro.com/what-is-l-glutathione/
- articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/04/10/can-you-use-food-to-increase-glutathione-instead-of-supplements.aspx
- webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-717-GLUTATHIONE.aspx
- drhyman.com/blog/2010/05/12/what-is-glutathione-and-how-do-i-get-more-of-it/
1 comentariu. Leave new
Foarte bine sintetizate informațiile, bine documentate si de mare valoare si utilitate. Mulțumesc frumos.Recunostinta.