Curiozități

13 curiozități fascinante despre creierul tău

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
corpul umancreiercuriozitățiSănătatea sistemului nervos

Creierul este un organ vital, care îndeplinește funcții foarte complexe în organism. Tocmai de aceea este unul dintre organele despre care se pot afla lucruri dintre cele mai uimitoare. Iată în continuare 13 dintre cele mai interesante curiozități despre creierul tău.
1. Viteza impulsurilor nervoase poate ajunge și până la 250 mps, aceste impulsuri fiind mai rapide decât mașinile de curse de la Formula 1.
2. Creierul uman este un organ destul de greu, cântărind în jur de 1,4 kg. Totuși, noi nu resimțim această greutate ca o durere de cap, întrucât creierul este înconjurat de lichidul cefalorahidian.
3. Creierul uman se dezvoltă din stratul de germeni numit ectoderm, din care se formează unghiile, firele de păr, smalțul dinților, epiteliul senzorial al urechii, nasului și ochilor, dar și pielea.
4. Creierul are o parte numită hippocampus, cu o formă asemănătoare cu un cal de mare (de unde și denumirea grecească „hippocampus = cal de mare“). Aceasta este situată în regiunea interioară a lobului temporal și face parte din sistemul limbic, care e deosebit de important în producerea emoțiilor. Funcția hippocampusului este de a forma amintiri pe termen lung, orice deteriorare a acestuia împiedicând acest proces (un exemplu este protagonistul filmului Memento, care suferea de o amnezie anterogradă).
5. Scleroza laterală amiotrofică este o boală cu o progresie rapidă, în care celulele nervoase responsabile pentru controlul mușchilor voluntari sunt afectate în mod invariabil. Faimosul om de știință Stephen Hawking suferă de această boală, dar cazul său este unul deosebit pentru că nu este unul fatal.
6. Faptul că folosim doar 10% din creier este unul dintre cel mai mari mituri despre creierul uman, întrucât nu se poate calcula cu exactitate acest lucru.
7. Deși creierul uman reprezintă doar 2% din greutatea corpului, el primește aproximativ 20% dintre sângele pompat de inimă.
8. Există peste 100 de miliarde de neuroni în creier, iar energia electrică colectivă generată de aceștia este suficientă pentru a alimenta un bec mic.
9. Creierul nu are receptori pentru durere. El nu poate simți absolut nimic.
10. Creierul tău este cel mai gras organ din corpul tău, cu peste 60% grăsime.
11. În fiecare zi ai peste 70.000 de gânduri.
12. Dacă ai creier mai mare nu înseamnă neapărat că ești și mai inteligent. În fond, Albert Einstein a avut un creier relativ mic.
13. Operația pe creier este o practică veche. Unele culturi practicau trepanarea (străpungerea cutiei craniene) în încercarea de a atenua durerea sau de a vindeca boala.

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
corpul umancreiercuriozitățiSănătatea sistemului nervos
Articolul anterior
30 de lucruri incredibile despre ochii tăi
Articolul următor
Cum să-ți transformi cafeaua într-un superfood?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Curiozități

Te-ar putea interesa și: