Curiozități

Femeia cu celule nemuritoare

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre: curiozități

Henrietta Lacks este numele femeii care a suferit de cancer de col uterin extrem de virulent și care a avut și are o contribuție remarcabilă în medicină. Recoltate în 1951, celulele acestei paciente din Virginia (SUA), numite după numele femeii – celule HeLa, s-au dovedit a fi… nemuritoare (spre deosebire de celulele normale care după câteva diviziuni celulare mor).

Celulele HeLa s-au dovedit a fi de o importanță vitală pentru omenire. Timp de 65 de ani, acestea au fost folosite pentru nenumărate cercetări importante medicale, au fost expuse la toxine, virusuri, radiații, trimise în spațiu (pentru a se afla evoluția corpului uman acolo unde nu există gravitație) și replicate de nenumărate ori.

Celulele HeLa au fost şi sunt implicate în peste 11.000 de descoperiri medicale şi au ajutat la dezvoltarea vaccinului împotriva poliomielitei, la studiile pentru descifrarea mecanismului de apariției a cancerului, de dezvoltare a viruşilor, mecanismelor de control genetic şi efectelor necunoscute ale medicamentelor sau radiațiilor, la punerea bazelor clonării şi la înțelegerea genelor, la crearea tehnicilor de fertilizare in vitro şi la obținerea remediilor pentru o multitudine de afecțiuni.

Sunt primele celule clonate (oficial) din lume şi primele celule produse în masă. Până acum se estimează că s-au produs 50 de milioane de tone de asemenea celule, care ambalate în eprubete sigilate au ajuns la cercetători din întreaga lume.

Între timp s-au dezvoltat şi alte linii de celule nemuritoare, dar HeLa sunt standardul în laboratoare din toată lumea. Pentru că se înmulțesc încontinuu din 1951, au ajuns la greutatea a 100 de clădiri Empire State Building şi dacă s-ar aşeza linear, ar putea înconjura Ecuadorul de trei ori.

Mai mult decât atât, celulele HeLa pot fi înghețate pentru sute de ani şi apoi când sunt aduse iar la viață se pot înmulți fără nicio problemă.

Deşi Henrietta Lacks a adus o contribuție monumentală medicinei, iar companiile farmaceutice care îi comercializează celulele au venituri imense de pe urma lor, nici un cent nu revine urmaşilor ei. Ironic, cei mai mulți dintre ei nu au nici măcar bani pentru a-şi face o asigurare medicală. Unul dintre cei cinci copii ai săi chiar a trăit o perioadă pe străzile din Baltimore. Henrietta însăşi a fost tratată pentru cancer într-un spital pentru negri, iar la moartea sa, familia nu a avut bani pentru a cumpăra o piatră fune¬ară, acesta fiind motivul pentru care nu se ştie exact unde este îngropată.
Sursa foto:

  • Wikipedia

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol: curiozități
Articolul anterior
Intelligent design sau regăsirea planului creator în natură
Articolul următor
13 curiozități fascinante despre creierul tău


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Curiozități

Te-ar putea interesa și: