O mulțime de oameni ascultă cu atenție prognoza meteo nu doar pentru a ști cu ce anume să se îmbrace, ci și pentru că sănătatea lor e influențată de capriciile vremii. Unii oameni nu se simt bine la reducerea presiunii atmosferice, în timp ce alții au dureri de cap în zilele însorite, atunci când presiunea este ridicată. O persoană care a suferit o fractură osoasă, o ruptură de ligament sau suferă de o afecțiune articulară poate simți mai bine decât orice barometru capriciile naturii. Față de durerea uzuală, cea asociată schimbărilor de vreme este mai intensă, mai profundă și prelungită.
Problema meteosensibilității este veche și nouă în același timp, ea mergând în timp până la Hipocrate care, în jurul anului 400 î.Hr., remarca faptul că multe boli sunt legate de schimbările climatice.
50% dintre adulți sunt meteosensibili
Astăzi, aproape jumătate dintre locuitorii marilor orașe se confruntă cu fenomenul neplăcut al meteosensibilității. Deosebit de sensibile la schimbările vremii sunt persoanele care suferă de boli ale plămânilor, sistemului cardiovascular și articulațiilor. O persoană sensibilă la intemperii reacționează cu diferite intensități la schimbările meteorologice, cum ar fi presiunea aerului, temperatura și umiditatea. Aceste modificări pot afecta starea unei persoane și pot agrava simptomele tulburărilor existente, în special durerile. Simptomele variază de la persoană la persoană, iar intensitatea lor crește, în general, odată cu înaintarea în vârstă, nivelul scăzut de mișcare și slăbirea organismului din cauza unei boli. De asemenea, aceste simptome pot masca sau pot fi rezultatul unei tulburări care nu are nimic de-a face cu vremea.
Presiunea atmosferică, principalul vinovat?
Deși mulți oameni susțin că durerea lor se agravează atunci când vremea este umedă, ploioasă, cercetările au arătat că nu sunt de vină neapărat frigul, vântul, ploaia sau zăpada. Ceea ce afectează persoanele de cele mai multe ori este presiunea barometrică. Puteți să vă imaginați țesuturile din jurul articulațiilor ca fiind asemenea unui balon, presiunea barometrică ridicată împingând corpul din exterior și menținând țesuturile în limita expansiunii.
Barometrul din articulații
Specialiștii susțin că umezeala crescută și presiunea atmosferică scăzută ar favoriza umflarea articulațiilor, în timp ce vremea rece ar conduce la rigiditate musculară. Mai multe studii au confirmat meteosensibilitatea la pacienții cu afecțiuni articulare. Studiul intitulat Influence of weather conditions on rheumatic pain (apărut în Journal of Reumathology) a arătat că vremea influențează durerea reumatică la pacienții care suferă de osteoartrită, poliartrită reumatoidă și fibromialgie. Pe lângă manifestările articulare, care sunt mai frecvente în articulațiile mari, pot apărea și dureri musculare (mialgii).
[post-content id=751]