Știați că …
Avocado este bogat în fibre și conține mai mult potasiu decât bananele?
Avocado este unul dintre cele mai iubite fructe exotice, folosit într-o varietate de feluri de mâncare și rețete. Acest fruct are un conținut ridicat de grăsimi sănătoase și o varietate de nutrienți, motive pentru care este recomandat să îl consumi cât mai des. Îți prezentăm în continuare câteva dintre avantajele mai puțin cunoscute ale includerii acestui fruct-minune în alimentație.
Te ajută să ai o inimă sănătoasă
Bolile de inimă reprezintă una dintre cauzele majore de deces în întreaga lume. Din fericire, există o mulțime de măsuri active pe care le poți lua pentru a reduce riscurile. O porție de avocado conține 23% din cantitatea zilnică recomandată de acid folic, o vitamină B ce se găsește în legumele cu frunze verzi, cu rol important în diviziunea celulară. Dietele bogate în acid folic sunt recunoscute pentru reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, în comparație cu dietele sărace în acest nutrient.
Reduce riscul de depresie
Alimentele bogate în acid folic sunt asociate și cu riscul scăzut de depresie, datorită reducerii acumulării homocisteinei în organism. Nivelurile ridicate de homocisteină contracarează substanțele nutritive care trebuie să ajungă la creier. În plus, acidul folic ajută la producția de substanțe responsabile cu senzația de bine la nivel cerebral, cum ar fi serotonina și dopamina. O metaanaliză a 11 studii efectuate pe 15.315 persoane a arătat că depresia clinică poate fi legată de un dezechilibru chimic la nivelul creierului, care poate fi tratat cu resurse naturale, cum ar fi acidul folic.
Îmbunătățește tonusul pielii
Avocado conține grăsimi mononesaturate, care ajută la hidratarea stratului exterior al pielii. În plus, avocado reprezintă o sursă bună de grăsimi omega 9, ce pot fi utilizate pentru tratarea pielii uscate. Dar avocado este bogat și în vitaminele C și E, care pot ajuta la menținerea fermității și repararea pielii deteriorate.
Îmbunătățește vederea
Acest fruct-minune conține mai multă luteină decât majoritatea carotenoidelor, un antioxidant natural care ajută la menținerea unei vederi bune. Într-un studiu publicat în JAMA Ophthalmology, cercetătorii au descoperit că femeile cu un aport alimentar ridicat de luteină au fost cu 23% mai puțin predispuse la apariția cataractei decât cele cu un aport scăzut de luteină.
Reduce riscul de Alzheimer
Odată diagnosticată, boala Alzheimer este acceptată ca un declin cognitiv lent. Cu toate acestea, în cazul fructului avocado, beneficiile de stimulare a creierului se extind chiar și asupra memoriei. Acesta conține acizi grași omega 3 și vitamina E, elemente care reduc riscul apariției acestei boli, conform dovezilor clinice.
Așadar, spunem adesea că „ești ceea ce mănânci“, iar acest fruct confirmă foarte bine proverbul. Avocado nu este doar o sursă excelentă de nutrienți, ci poate fi considerat un adevărat medicament pentru fiecare dintre noi.