Sănătate, Sănătatea copilului

Autismul și drumul spre vindecare

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 7 minute

Un studiu din Statele Unite ale Americii arată că aproximativ 2% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 17 ani se confruntă cu autism, motiv pentru care tot mai mulți părinți caută să afle cauzele și motivele pentru care se întâmplă acest lucru, alături de metodele prin care pot stimula creierul celor mici.

Vezi toate articolele despre:
autismcopiiDietă echilibratădieta GAPSpsihologieSindromul GAPS

Autismul sau tulburarea de spectru autist este o dizabilitate care influențează dezvoltarea creierului, fiind responsabilă pentru funcționarea deficitară a trei zone importante în funcționarea corespunzătoare a copiilor. Vorbim astfel despre comunicare, interacțiune socială și comportament, care diferă de la un caz la celălalt, fiecare copil având capacitatea proprie de a se dezvolta.

Așa cum vom vedea în cele ce urmează, evoluția tulburării de spectru autist se află în strânsă legătură cu echilibrul intestinal și cu sănătatea sistemului digestiv, motiv pentru care, în ultima parte a acestui articol, vă vom prezenta și câteva metode prin care să tratați direct cauzele, la nivelul microbiomului.

Ce este autismul?

Conform Dicționarului de Psihologie apărut în anul 1978, autismul reprezintă un „sindrom constând în replierea totală asupra propriei lumi lăuntrice, mod de gândire necritică centrată pe subiectivitate şi rupt de realitate, dominată de fantezie şi reverii. Subiectul refuză contactul cu persoanele şi obiectele externe şi se refugiază în lumea sa lăuntrică în care îşi satisface dorinţele în plan imaginativ, se compensează afectiv prin fantasme care în cazuri patologice sunt duse până la delir halucinatoriu”. De asemenea, Maslow identifică două forme distincte de autism, mai exact, „agitat, în care subiectul încearcă, în plan imaginar, experienţe ce î1 terorizează sau duc la extaz, şi calm, de tip contemplativ, în care subiectul se complace idilic prin iluzionare sau consolare”.

Pe scurt, putem spune că autismul reprezintă o incapacitate de dezvoltare pe plan social, comunicativ și comportamental, lucru ce poate conduce la o dificultate în interacțiunile cu ceilalți. În plus, comportamentul poate fi însoțit de acțiuni repetitive sau chiar de ignoranță față de anumite activități sau persoane.

La ce vârstă pot fi identificate primele simptome ale autismului?

Comportamentele enumerate mai sus, în cele mai multe dintre cazuri, pot fi identificate pe parcursul primilor doi ani de viață ai copilului, dar abia pe la 6-7 ani, simptomele pot deveni evidente. Se pare că băieții sunt majoritari din punctul de vedere al prezenței autismului, 1 din 42 având această tulburare, spre deosebire de fete, unde raportul este de 1 din 189.

Ce cauzează autismul?

Până acum, nu se știe exact care este cauza pentru care apare autismul, însă cele mai plauzibile motive sunt legate, firește, de incapacitatea creierului de a se dezvolta corespunzător, dar și de factorii genetici, de mediu și biologici.

Mai mult, așa cum ne spune și dr. Natasha Campbell-McBride în cartea sa, Sindromul GAPS. Sistemul digestiv și Problemele Psihologice, atât autismul, cât și alte tulburări de învățare, comportamentale și alte afecțiuni își au originea în tractul digestiv. Dr. Campbell pornește de la observațiile părintelui psihiatriei moderne, medicul psihiatru francez Phillipe Pinel (1745-1828) care, în urma consultului pacienților cu boli psihice, a putut să afirme în 1807 că stomacul și intestinul „găzduiesc” bazele bolilor psihice.

Se pare că totul începe în momentul în care copilul este înțărcat, iar laptele matern este înlocuit cu lapte praf și atunci când începe diversificarea. Apar astfel probleme digestive, precum diaree sau constipație, însă, în cele mai multe dintre cazuri, părinții își amintesc de prezența colicilor, a vărsăturilor și a altor probleme digestive înainte ca bebelușul să fi împlinit un an. În al doilea an de viață, cei mai mulți copii care au GAPS încep să ceară un număr redus de alimente, în general din gama biscuiților, covrigeilor, cerealelor, prăjiturilor, refuzând legumele și fructele (în afară de banane). Acest tip de alimentație le provoacă copiilor cu autism suferință, deoarece nivelul de disconfort și durere este foarte mare, iar ei nu sunt capabili să comunice că există o problemă. De aceea, ajung să își reprime aceste suferințe și să le înlocuiască prin diverse moduri, de la autostimulare, autodistrugere, crize de nervi, până la refuzul de a mânca. Mai mult, ca să își micșoreze durerea, mulți copii își lovesc abdomenul cu obiecte tari sau adoptă poziții ciudate care să îi ajute să se simtă puțin mai bine.

Cum ne putem da seama dacă cel mic are sau nu autism?

Așa cum spuneam mai sus, primele semne ale autismului pot fi observate până la vârsta de doi ani, acestea făcând parte din sfera dezvoltării pe plan social și comunicațional. Vorbim astfel despre gesturi simple, dar importante, precum:

  • Lipsa zâmbetului ca răspuns la gesturile celorlalte persoane.
  • Evitarea contactului vizual.
  • Lipsa utilizării gesturilor de orice fel.

În perioada în care copilul intră în contact cu ceilalți copii, deja pot fi observate și mai multe semne specifice, iar aici vorbim despre:

  • Lipsa interesului față de ceilalți copii.
  • Repetarea cuvintelor pe care le aude.
  • Vorbirea cu tonuri neobișnuite ale vocii.

Totuși, fiecare copil reacționează în mod diferit la această tulburare, motiv pentru care și semnele și simptomele sunt diverse de la un caz la altul..

Nu în ultimul rând, adolescenții cu tulburare de spectru autist prezintă dificultăți în a se integra în cercurile de tineri de vârsta lor, nu pot să se adapteze situațiilor noi de ordin social, inclusiv în cadrul școlii, au dificultăți în a-și face prieteni, nu pot să respecte regulile sau să aibă interese specifice vârstei.

Cum diagnosticăm autismul?

În cazul în care ați observat vreunul dintre semnele prezentate mai sus, este important să nu vă impacientați și să apelați la medicul de familie, care va evalua copilul, iar în caz de suspiciune va apela la o echipă multidisciplinară pentru a face mai multe investigații. Este vorba despre un psiholog, un logoped, și, în unele cazuri, un psihiatru sau chiar un terapeut ocupațional, care se ocupă cu abordarea afecțiunii din punct de vedere funcțional, nu cu ajutorul medicamentelor. Și pentru că nu există un singur test sau o singură metodă prin care poate fi diagnosticat autismul, testarea copilului se concentrează pe:

  • Modul în care copilul se comportă atunci când se află în compania altor copii – cum comunică, cum se joacă – acest lucru arată care este situația copilului la momentul prezent.
  • Modul în care copilul s-a comportant de-a lungul timpului – acest lucru arată dezvoltarea din trecut.
  • Intervievarea părinților.

În urma acestor observații se va atribui diagnosticul de tulburare de spectru autist, împreună cu nivelul de severitate, adică:

  1. Nivelul 1 – Necesită suport
  • Comunicare socială – dificultăți în comunicarea socială, în inițierea interacțiunilor sociale, prezintă probleme în situația în care există inițiativă socială din partea celorlalți, oferind impresia că nu are interes față de acestea.
  • Comportamente restrictive, repetitive – există dificultăți de gestionare a diferitelor situații din cauza preocupărilor și ritualurilor fixe, dar și a comportamentelor repetitive. Copilul opune rezistență atunci când este întrerupt sau oprit din aceste comportamente.
  1. Nivelul 2 – Necesită suport substanțial
  • Comunicare socială – dificultăți importante în ceea ce privește abilitățile verbale și nonverbale de comunicare socială, ce persistă chiar dacă se oferă sprijin. Nu ia inițiativă (sau o face foarte puțin) din punctul de vedere al interacțiunii sociale și, de asemenea, răspunde cu sfială la inițiativa socială a celorlalți.
  • Comportamente restrictive, repetitive – un observator obișnuit poate identifica preocupările, ritualurile fixe, comportamentele repetitive ale copilului și repetitivitatea lor. Copilul reacționează prin suferință sau frustrare în momentul în care este întrerupt din comportamentele repetitive și este greu de distras din interesele fixe.
  1. Nivelul 3 – Necesită suport foarte substanțial
  • Comunicare socială – dificultăți severe ale comunicării verbale și nonverbale pe plan social, ce provoacă o funcționare deficitară. Ia inițiativa în mod foarte limitat în interacțiunile sociale și reacționează la nivel minim în momentul în care este „provocat” de către ceilalți.
  • Comportamente restrictive, repetitive – preocupări, ritualuri fixe, comportamente repetitive ale copilului care îi afectează funcționarea pe toate planurile. Suferă atunci când este întrerupt din ritualurile pe care le are, este distras foarte greu și adoptă rapid acel comportament.

Putem diminua simptomele autismului?

Prin natura în care am fost creați, organismul nostru este capabil să se regenereze și să se vindece, dar cu o condiție, să fie ajutat. Procesul poate dura destul de mult, este nevoie de muncă asiduă și perseverență, dar satisfacția este cu atât mai mare cu cât rezultatele sunt mai vizibile. Desigur că dieta joacă un rol esențial, mai ales dacă ținem cont de sindromul GAPS de care spuneam puțin mai sus, ca origine a tulburării de spectru autist. De aceea, Natasha Campbell propune Programul Nutrițional pentru GAPS, care cuprinde trei pași esențiali:

1.   Dietă

Având în vedere că sindromul GAPS reprezintă o tulburare digestivă, există o dietă eficientă apărută cu mai mult de 60 de ani în urmă, care și-a demonstrat efectele benefice în afecțiuni serioase precum boala Crohn și colita ulcerativă. Această dietă poartă numele de Dieta fără Carbohidrați (Specific Carbohydrate Diet sau SCD) și presupune, pe scurt:

  • Introducerea unor cantități mari de substanțe nutritive pentru epiteliul intestinal: aminoacizi, gelatină, glucozamine, grăsimi, vitamine, minerale etc.
  • Eliminarea fibrelor și a substanțelor care pot irita intestinul și pot afecta procesul de vindecare.
  • Aportul de bacterii probiotice necesar procesului de regenerare celulară de la nivelul epiteliului intestinal. Aceste bacterii sunt furnizate automat prin respectarea dietei GAPS.

2.   Suplimente

Având în vedere că autismul implică o inflamație cronică la nivelul creierului, este necesar să îl ajutăm și să îl susținem atât prin alimente corespunzătoare, cât și prin suplimente alimentare, atunci când este nevoie. Desigur că, înainte de administrarea oricărui supliment, este necesar consultul medicului specialist, care să afirme compatibilitatea pacientului cu respectivele ingrediente. Câteva dintre suplimentele care și-au demonstrat eficacitatea alături de munca individuală, alimentația corespunzătoare și terapia, sunt:

  • Acizii grași Omega 3

În formă lichidă sau sub formă de capsule, uleiul de pește este util atât în reducerea inflamației, cât și în sănătatea creierului, a pielii și a ochilor. Iar dacă cel mic refuză administrarea în stare pură a uleiului de pește, acesta poate fi combinat în smoothie-uri sau în diverse feluri de mâncare.

  • Multivitaminele și mineralele

Majoritatea studiilor desfășurate pe copiii cu tulburare de spectru autist au arătat că aceștia prezintă deficiențe de nutrienți, în speciale de biotină și de litiu, calciu și magneziu. Mai mult, s-a observat faptul că multe persoane cu tulburare de spectru autist prezintă mutații MTHFR, adică organismul lor nu poate procesa vitamina B și alți nutrienți.

 

  • Probioticele și enzimele digestive

Am discutat deja cât de importantă este sănătatea intestinală și echilibrul microbiomului în evoluția sau involuția autismului. Și pentru că intestinul este considerat al doilea creier, atunci când mucoasa intestinală suferă din cauza inflamației, aceasta poate în timp să afecteze și celelalte țesuturi, inclusiv creierul.

În același timp, enzimele digestive sunt recomandate, întrucât îmbunătățesc funcția digestivă, absorbția nutrienților și reduc disconfortul gastric, fiind capabile să reziste în diferite medii acide sau bazice ale stomacului și intestinului subțire.

Studiile și observațiile efectuate pe copiii cu tulburări de spectru autist au constatat nivelul scăzut al glutationului în rândul acestora. Principalul antioxidant al organismului, glutationul este esențial în detoxifiere și protecția creierului de radicalii liberi.

3.   Detoxifiere și schimbarea stilului de viață

Firește că dieta și suplimentele sunt importante în diminuarea problemelor de sănătate, însă esențială în controlul autismului este schimbarea stilului de viață. Pentru că degeaba consumăm alimente bune, dacă în rest, viața noastră este dată peste cap. Să nu mai vorbim de nivelul de poluare, care se află la cote alarmante și care continuă să crească, alături de folosirea produselor de îngrijire personală pline de chimicale și de toate substanțele utilizate în dezinsecție, dezinfectanți, alcool, tutun și medicamente.

Din fericire, organismul nostru are o extraordinară capacitate de a lupta împotriva tuturor acestor factori și de a se detoxifia. Totuși, în cazul pacienților cu GAPS, sistemul ajunge să fie suprasolicitat, pentru că toate materialele toxice sunt depozitate în țesuturi, pentru ca organismul să se ocupe de ele mai târziu. Aici vorbim despre creier și întregul sistem nervos, alături de țesutul adipos, locurile ideale pentru stocarea chimicalelor și a toxinelor.

Un lucru pe care putem să îl facem pentru a ne detoxifia și pentru a elimina metalele grele din organism este să facem o cură cu sucuri naturale din fructe și legume: morcov, măr, țelină, sfeclă/ spanac, salată, pătrunjel, mărar, tulpini de morcov și sfeclă/ varză, măr, țelină/ ananas, măr, portocală, grapefruit, mango etc.

Să recapitulăm!

Autismul reprezintă o afecțiune complexă care apare în copilărie și care poate persista pe tot parcursul vieții unei persoane. Cauza autismului nu este una clară, însă este cu siguranță vorba despre incapacitatea creierului de a se dezvolta corespunzător, dar și de factorii genetici, de mediu și biologici. Să nu uităm de sindromul GAPS, denumirea dată de dr. Natasha Campbell-McBride în cartea sa, care sugerează modul în care stomacul și intestinul reprezintă originea bolilor psihice.

Dieta și suplimentele sunt indispensabile în menținerea simptomelor autismului în parametri normali, însă, pentru rezultate cu adevărat vizibile, stilul de viață este nevoie să se schimbe cu totul.

Surse:

raisingchildren.net.au/autism/learning-about-autism/about-autism/asd-overview

worldscholarshipforum.com/ro/how-to-become-an-occupational-therapist

revistadeautism.ro/27-09-2016-tulburarile-de-spectru-autist-actualitati-in-diagnostic-si-terapie

drjockers.com/autism

healthline.com/health/autism

worldscholarshipforum.com/ro/how-to-become-an-occupational-therapist

helpautism.ro/autism/criteriile-de-diagnosticare-a-autismului

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29413639

tacanow.org/family-resources/immune-system-autism-and-pandaspans

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
autismcopiiDietă echilibratădieta GAPSpsihologieSindromul GAPS
Articolul anterior
Importanța somnului și cum poți îmbunătăți calitatea acestuia
Articolul următor
Cum facem față provocărilor care apar în copilărie? (partea I)


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateSănătatea copilului

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și:

Digestie, Sănătate

Colitele

Dureri abdominale, balonari, diaree, pofta de mancare scazuta, pierdere in greutate aparent fara motiv − acestea sunt simptomele care semnaleaza…