Sănătatea copilului

Micuțul meu e alergic la lapte?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
alergiedermatită atopicăimunitate copiiintoleranța la lactozămicrobiom

„Copilul meu în vârstă de 6 luni are dermatită atopică. I s-au prescris un antihistaminic și o mixtură mentolată pentru prurit. Micuțul nu se odihnește cum trebuie, cred că din cauza mâncărimilor. Ce să fac? În cât timp trece?“, întreabă o mămică pe un forum. Ce nu știe tânăra mamă este că, în multe cazuri, dermatita atopică, eritemul, urticaria pot fi semne ale unei alergii la lapte, iar tratamentul local constând în diferite creme, mixturi nu face decât să întârzie un diagnostic corect și să înrăutățească starea micuțului.

Știați că?
Pe lângă alergia la lapte, alți factori de risc pentru dermatita atopică sunt diferite substanțe iritante din produsele cosmetice pentru bebeluși sau alergeni din mediu (praf, păr de animale).

Alergia la laptele de vacă este una dintre cele mai frecvente alergii la sugar și copilul mic. Potrivit World Allergy Organization, prevalența alergiei la laptele de vacă variază între 0,25-4,9% și apare în momentul introducerii proteinei din lapte de vacă în regimul alimentar al bebelușului. Incidența alergiei este mai mică în rândul copiilor hrăniți la sân prin comparație cu cei care primesc o formulă de lapte praf. Specialiștii avertizează că introducerea unei formule de lapte praf la o vârstă prea mică (înainte de 6 luni) favorizează apariția alergiilor, deoarece formulele de lapte praf conțin, în general, alergeni de genul proteinei din lapte (cazeină, lactoglobulină, lactalbumină) sau al proteinei de soia.

Alergia la lapte ține de imunitate

În cazul alergiei la lapte, reacțiile apar imediat, la mai puțin de două ore de la consumul de lapte de vacă. În aceste situații, sistemul imunitar percepe proteina din lapte ca fiind un corp străin și o atacă. Simptomele cele mai frecvente sunt IgE mediate și sunt de natură cutanată (urticarie, angioedem, dermatită atopică) și gastrointestinală (vărsături, diaree, colici). Cea mai severă reacție alergică la lapte este anafilaxia, care apare la câteva minute după consum și care pune în pericol viața copilului. Alergia la lapte poate fi diagnosticată cu ajutorul testelor cutanate sau al testelor sangvine IgE specifice.

Știați că?
Mama poate transmite copilului imunitate pasivă. Altfel spus, prin laptele matern, mama îi poate transmite copilului nu doar toxine, cum știm cu toții, ci și anticorpi contra unor proteine. De exemplu, dacă mama consumă multe lactate de vacă, ea îi poate transmite copilului anticorpi contra proteinei din lapte de vacă, iar micuțul poate dezvolta reacții alergice fiind alimentat exclusiv la sân.

Implicarea microbiomului în alergii

Pe lângă expunerea timpurie la alergeni puternici (proteinele din lapte sau soia), un rol important în dezvoltarea alergiei la lapte îl joacă compoziția florei intestinale a bebelușului. Copilul se naște cu un intestin steril, urmând să primească flora intestinală de la mamă. Alături de bacteriile pe care copilul le primește la naștere din flora vaginală a mamei, alăptatul este esențial pentru ca intestinul copilului să fie populat cu o floră sănătoasă. Dacă însă mama are o floră intestinală dezechilibrată, o va transmite și copilului, ceea ce îl va predispune la alergii, dermatite, chiar astm. În literatura de specialitate sunt prezentate numeroase cazuri când alergiile se reduc sau dispar odată ce flora intestinală intră în echilibru.

Ce-i cu intoleranța la lactoză?

Intoleranța la lactoză este diferită de alergia la lapte. În cazul intoleranței la lactoză, reacțiile sunt întârziate, apar la câteva ore sau zile de la consumul laptelui și nu sunt mediate IgE, nu implică sistemul imunitar. Reacțiile sunt datorate lipsei lactazei, enzima care descompune/digeră lactoza (zahărul din lapte). Vorbim în principal despre reacții gastrointestinale (balonări, colici, enterocolită, diaree, steatoree – prezența grăsimilor în scaun), în vreme ce copilul nu ia în greutate sau ia foarte puțin.

    Surse:

  • jacionline.org/article/S0091-6749(11)01657-5/fulltext
  • allergy.org.au/patients/food-allergy/ascia-dietary-avoidance-for-food-allergy
  • allergy.org.au/patients/food-allergy/cows-milk-dairy-allergy
  • foodreactions.org/allergy/milk.html
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4464665/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3881164/
  • worldallergy.org/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
alergiedermatită atopicăimunitate copiiintoleranța la lactozămicrobiom
Articolul anterior
De ce autismul își are rădăcinile în intestin?
Articolul următor
Bacteriile prietenoase – cheia prevenirii astmului


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătatea copilului

Te-ar putea interesa și: