În urmă cu 20 de ani, autismul era o boală rară, diagnosticată la doar 5 copii din 10.000. Însă începând cu anii ’90, statisticile internaționale arată o creștere alarmantă a tulburărilor din spectrul autismului: 1 din 166 de copii, potrivit Congresului European de Neuropsihiatrie de la Barcelona, sau chiar 1 din 150, potrivit Centers for Disease Control, Atlanta.
Autism Research Institute din Statele Unite și numeroși specialiști în cercetarea autismului consideră că ceea ce determină creșterea incidenței este expunerea tot mai mare a populației la diverse substanțe toxice.
Autismul este de patru ori mai frecvent la băieți decât la fete și poate apărea la orice copil, în toate tipurile de familii, indiferent de mediul social, rasă, etnie.
Ce este autismul?
Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, care debutează în primii 3 ani de viață ai copilului. Afecțiunea poartă denumirea de tulburări din spectrul autismului (TSA), pentru că există mai multe forme: de la sindromul Asperger (cei afectați au o inteligență genială, dar manifestă deficiențe de comunicare și socializare), sindromul Rett, tulburarea dezintegrativă a copilăriei, tulburarea pervazivă de dezvoltare sau autismul atipic până la autismul sever sau autismul înalt funcțional. Deși sunt celebre cazurile de sindrom Asperger (Einstein, filmul „Rain Man“), mulți copii cu autism au și retard mental. De asemenea, tulburările din spectrul autismului sunt adesea asociate cu alergii, astm, hiperactivitate, dislexie, dispraxie, probleme gastrointestinale.
Există studii care arată că jumătate din copiii cu autism prezintă și dislexie și dispraxie, iar în 30-50% din cazuri există o suprapunere între ADHD și dislexie. Conform altor cercetări, copiii cu eczeme grave în perioada de sugar dezvoltă trăsături autistice în următorii ani. Iată de ce orice copil cu tulburare din spectrul autist necesită o terapie complexă, personalizată și integrativă.
Cum se manifestă autismul?
Toți copiii cu tulburări din spectrul autismului manifestă deficiențe de socializare, de comunicare verbală și nonverbală, comportamente repetitive și stereotipe. Însă, fiecare copil cu autism este unic, deci poate avea o combinație specifică de comportamente.
- Printre semnele autismului se numără următoarele:
- Copilul nu spune niciun cuvânt până la vârsta de 16 luni.
- Nu arată cu degetul până la 18 luni.
- Nu răspunde la nume.
- Nu răspunde la stimuli auditivi.
- Nu zâmbește.
- Nu știe să se joace cu jucăriile.
- Aliniază jucăriile sau alte obiecte.
- Se atașează de un obiect anume.
- Are activități repetitive/stereotipe (se învârte în cerc, flutură și își privește mâinile, deschide și închide uși etc.).
În unele cazuri, copilul pare diferit chiar de la naștere, nu are contact vizual cu cei din jurul lui, se concentrează doar pe un singur obiect timp îndelungat, este foarte liniștit ori foarte agitat. În cazul altora, primele simptome de autism pot apărea după o perioadă în care au avut o dezvoltare obișnuită. Sunt copii care au început să vorbească, însă treptat își pierd limbajul sau abilitățile sociale, se retrag într-o lume a lor, devin agresivi etc. Nu trebuie să uităm că fiecare dintre aceste simptome se manifestă în grade și prin comportamente diferite la fiecare copil cu autism.
În trecut, autismul era considerat o boală ireversibilă. Vestea bună este că, datorită noilor cercetări și cunoștințelor pe care specialiștii le au la momentul actual, copiii diagnosticați cu autism au mult mai multe șanse de recuperare decât cei ce erau depistați în urmă cu 20 de ani. Nu trebuie să uităm că un rol extrem de important îl au și părinții, care în zilele noastre au acces la un volum atât de mare de informații încât pot participa activ la recuperarea copilului lor.
- Sursa:
- autism.com/ – Autism Research Institute