Sănătate, Vitamine și minerale

Află ce este „deficitul invizibil“ și dacă te confrunți cu această problemă

Autor:
1 comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
Dietă echilibratămagneziuminerale

Deficitul de magneziu este numit „deficitul invizibil“, o denumire adecvată dacă luăm în considerare că doar 1% din magneziul din corpul tău este distribuit în sânge, ceea ce înseamnă că testele de sânge care analizează magneziul sunt considerate inutile. Se estimează că peste 50% dintre oameni suferă de un deficit de magneziu, doza zilnică recomandată fiind de 420 mg pentru bărbați și 320 mg pentru femei.

De ce este important magneziul?

Magneziul este un mineral folosit de aproape toate organele și mușchii din corpul tău, inclusiv inima și rinichii. Chiar dacă inițial se considera că beneficiile primare ale magneziului vizează exclusiv inima și oasele, studii recente au descoperit peste 3.700 de legături între magneziu și alte proteine, indicând un rol substanțial al acestui mineral în starea generală de sănătate și în prevenirea bolilor.
În plus, magneziul a fost găsit în peste 200 de enzime umane diferite, indicând rolul său în procesul de detoxifiere. Alte beneficii ale magneziului includ sprijinirea activității mușchilor și a nervilor și ajutorul în digestia proteinelor, carbohidraților și grăsimilor. De asemenea, magneziul servește ca o piatră de temelie pentru sinteza ADN-ului și ARN-ului și acționează ca un precursor pentru neurotransmițători, cum ar fi serotonina.

Cu ce este asociat deficitul de magneziu?

Dr. Carolyn Dean, medic naturist și autor al cărții „Miracolul magneziului“, a investigat în lucrarea sa 22 de tulburări semnificative asociate cu deficitul de magneziu. O parte dintre aceste tulburări includ atacuri de anxietate și panică, astm, cheaguri de sânge, boli intestinale, cistită, depresie, diabet, oboseală cronică, hipertensiune, hipoglicemie, insomnie, migrene, fibromialgie, boli de ficat și rinichi, carii dentare și chiar infertilitate. Semnele precoce ale deficitului de magneziu includ pierderea poftei de mâncare, dureri de cap, greață, oboseală și slăbiciune generală.

Legătura magneziului cu bolile cronice și cancerul

Studiile sugerează o relație directă între magneziu și sensibilitatea la insulină și reglarea glicemiei, în special dacă ai deja niveluri ridicate. Aportul ridicat de magneziu reduce riscul de tulburare a metabolismului glucozei și insulinei și încetinește progresia în stările de prediabet ale persoanelor de vârstă mijlocie. Totodată, cercetările au arătat și o corelație directă între nivelurile ridicate de magneziu și o densitate mai mare a mineralelor din oase. De asemenea, nivelurile ridicate de magneziu sunt asociate cu scăderea incidenței de cancer colorectal. Rezultatele unei meta-analize recente au indicat faptul că pentru fiecare creștere de 100 mg a nivelului magneziului în organism, se reduce riscul apariției tumorilor colorectale cu 13%, în timp ce riscul de cancer colorectal e scăzut cu 12%. Cercetătorii au remarcat că efectele anticancerigene ale magneziului pot fi legate de capacitatea acestuia de a reduce rezistența la insulină, care poate influența dezvoltarea tumorilor.

Cum influențează stilul de viață nivelul de magneziu

Este adevărat că legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza sau spanacul, sunt importante surse de magneziu. De asemenea, este adevărat că magneziul poate fi luat din fasole, nuci, semințe de floarea-soarelui, dovleac și susan. Cu toate acestea, ceea ce este mai puțin cunoscut este faptul că față de acum 100 de ani, solul este mai sărac în magneziu cu cel puțin 50%. Un alt factor care împiedică organismul să absoarbă magneziul este prezența în sol a glifosfatului, un ierbicid popular care acționează prin blocarea absorbției de micronutrienți în organism. Consumul de alcool poate, de asemenea, interfera cu absorbția de minerale prin blocarea absorbției de vitamina D, un nutrient care reglementează încorporarea de minerale.
Printre factorii care ar putea interfera cu nivelul de magneziu se numără consumul de cofeină, menopauza, vârsta înaintată (scade absorbția de magneziu), medicamentele (antibiotice, corticosteroizi, insulină) și sistemul digestiv nesănătos.

Sfaturi pentru creșterea nivelului de magneziu

Sucul de legume proaspăt stoarse reprezintă o modalitate eficientă de a-ți lua vitaminele și mineralele. Folosește legume de culoarea verde închis pentru o biodisponibilitate ridicată a magneziului.
Când vine vorba despre suplimentele de magneziu, îl vei găsi legat de o altă moleculă, deoarece magneziul nu este disponibil singur.
Vei ști dacă iei prea mult magneziu dacă ai scaunul extrem de moale. În mod invers, prea puțin magneziu poate duce la apariția constipației.

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

1 comentariu. Leave new

  • Platon Mariana
    8 martie 2024 4:18

    Excelent articol! O sinteza foarte bună și utila a informațiilor. Chiar voi pune în practica câteva sugestii împărtășite cu noi. Multumesc cu recunoștința echipei Zenyth.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
Dietă echilibratămagneziuminerale
Articolul anterior
Totul despre intoleranțele alimentare
Articolul următor
Este colesterolul singurul vinovat pentru bolile de inimă?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateVitamine și minerale

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: