Infarctul se produce diferit la femei față de bărbați, arată Dr. Noel Bairey Merz, director al Barbra Streisand Women’s Heart Center – Cedars Sinai (SUA). La acest centru se fac cercetări pentru înțelegerea specificității feminine a afecțiunilor cardiace. „Artera coronară, principala sursă de sânge a mușchilor inimii și locul unde apar plăcile de aterom, se erodează în cazul femeilor și explodează în cazul bărbaților. Modelul masculin al unui atac de cord este unul violent, de „tip Hollywood“, caracterizat prin dureri puternice în piept și blocarea arterei de un cheag de sânge. Bărbații ajung astfel la spital, EKG-ul arată blocarea arterei și se instituie tratamentul corespunzător. Unele femei au acest tip masculin de infarct și sunt tratate corespunzător. Însă cele mai multe femei au alt gen de infarct, în care artera se erodează, nu este blocată de un cheag de sânge, simptomele fiind subtile. În cazul acestor femei, EKG-ul nu surprinde problema, afecțiunea nu este identificată, iar femeile sunt trimise acasă cu o problemă gravă, care evoluează silențios“, spune dr. Noel Bairey Merz.
Sindromul Yentl
Dr. Noel Bairey Merz amintește un editorial al dr. Bernadine Healy, prima femeie director a Institutului Național de Sănătate din SUA, în care aceasta vorbește despre „sindromul Yentl“. Potrivit acestuia, numărul femeilor care mor din cauza bolilor de inimă este mai mare decât cel al bărbaților. Denumirea sindromului provine de la personajul principal al cărții lui Isaac Bashevis Singer, o tânără din secolul al XIX-lea, care dorea să studieze Talmudul, iar pentru a face acest lucru a fost nevoită să se deghizeze în bărbat și să meargă la școala de băieți evrei din Polonia. Extrapolând, se poate spune că femeile primesc același tratament ca și bărbații în bolile cardiovasculare, deși lucrurile ar trebui să stea cu totul altfel.
Grăsimile se depun diferit pe artere
În cazul bărbaților obezi, grăsimile se depun în jurul abdomenului (așa-numita burtă de bere). În cazul femeilor, grăsimile se depun peste tot, uniform, sub formă de celulită. Similar, plăcile de aterom se depun și ele diferit. La bărbați, grăsimile se depun pe artere într-un singur loc, provocând blocarea arterei și cauzând atacul de cord violent. În cazul femeilor, grăsimea se depune uniform pe artere, ceea ce conduce la simptome liniștite, dar extrem de periculoase. Dr. Anne Albers, cardiolog la Ohio Health din Columbus, susține că femeile experimentează oboseală, dificultăți de respirație, greață, indigestie, amețeli, dureri de spate și alte simptome pe care nu le asociază cu o problemă cardiacă, însă acestea sunt semne ale atacului de cord silențios.
Când modelul feminin al bolii nu e recunoscut…
După 50 de ani de testări non-invazive la efort, se poate cunoaște modelul masculin destul de ușor. Pentru modelul feminin (numit disfuncție coronară microvasculară) se lucrează încă la perfecționarea metodei de RMN cardiac, prin intermediul căreia femeile ar putea primi tratamentele adecvate la timpul potrivit.
Un studiu publicat în New England Journal of Medicine a constatat că femeile de 50 de ani sau mai tinere au de șapte ori mai multe șanse să fie diagnosticate greșit cu privire la atacul de cord, comparativ cu bărbații de aceeași vârstă.
- Sursa:
- ted.com/talks/noel_bairey_merz_the_single_biggest_health_threat_women_face/transcript