Cei mai mulți oameni pot semnala un miros specific în aer după o ploaie. Este asociat cu perioada de primăvară-vară, cu mirosul de iarbă proaspătă și se află pe multe dintre listele cu lucruri care pot genera starea de fericire. Totuși, ce cauzează acest miros distinctiv?
Se pare că mirosul ploii are și un nume: „petrichor“ (gr. „petra“= piatră; „ichor“= fluidul care curge ca sângele în venele zeilor). Fenomenul a fost caracterizat mai întâi de doi oameni de știință australieni (Isabel Joy Bear și Richard G. Thomas) în anul 1964, fiind descris ca o combinație de uleiuri vegetale și compusul chimic „geosmin“, ce sunt eliberate din sol atunci când plouă. Atunci când o picătură de ploaie lovește o suprafață poroasă, produce mici balonașe de aer. Aceste bule pornesc apoi cu viteză în sus, la fel ca bulele de aer dintr-un pahar de șampanie, după care eliberează în aer particule microscopice numite aerosoli. Cercetătorii consideră că acești aerosoli transportă așa-numitul miros al ploii.
Bacteriile responsabile de mirosul ploii
Mirosul pe care oamenii îl asociază cu ploaia poate fi cauzat de mai multe lucruri, însă de cele mai multe ori este vorba de bacterii, de microbiomul care există pe sol. Actinomycetes, un tip de bacterii filamentoase, se dezvoltă în sol atunci când sunt condiții de umezeală și căldură și sunt un ingredient-cheie în descompunerea materiei organice din sol. Atunci când solul se usucă, bacteria produce spori. Forța și umezeala precipitațiilor au capacitatea de a răspândi acești spori în aer, ploaia acționând ca un fel de odorizant. Aerul umed trasportă ușor sporii la noi, așa încât îi respirăm din plin. Acești spori au un miros distinctiv, pe care de cele mai multe ori îl asociem cu mirosul de după ploaie. Bacteriile sunt extrem de comune și pot fi găsite în zone din întreaga lume, ceea ce explică universalitate acestui dulce miros al ploii. Există păreri care susțin că mirosul nu ar fi cauzat doar de spori, ci de reacția cu substanța chimică secretată în timpul producerii sporilor, numită geosmin. Acest geosmin este prezent în sfecla roșie și este responsabil pentru gustul de pământ. În plus, prezența geosminului în apă poate provoca un gust neplăcut, de noroi.
Aciditate, uleiuri volatile și ozon – alte cauze ale mirosului de după ploaie
Un alt tip de miros este cauzat de aciditatea ploii. Din cauza substanțelor chimice din atmosferă, apa de ploaie tinde să devină acidă, în special în mediul urban. Atunci când vine în contact cu resturile organice sau substanțele chimice de pe sol, apa poate provoca anumite reacții chimice. Mineralele din sol reacționează cu substanțe chimice precum benzina, ceea ce le oferă un miros mai puternic, care nu este însă întotdeauna unul plăcut.
Alt miros de după ploaie provine de la uleiurile volatile eliberate de plante și arbori. Studiile sugerează că plantele produc un amestec special de uleiuri pe vreme secetoasă, concepute pentru a reduce competiția pentru apă. Uleiul ajunge în sol și în roci, iar ploaia reacționează cu acest ulei și îl transformă în compuși volatili. Acest miros, la fel ca și cel provocat de sporii bacteriilor, este considerat destul de plăcut și proaspăt. Parfumul acesta specific a fost chiar îmbuteliat și vândut pentru calitățile sale aromatice.
Mirosul de ozon (moleculă formată din trei atomi de oxigen) e asociat, de asemenea, cu ploaia. În timpul unei furtuni, fulgerele pot împărți moleculele de oxigen și azot în atmosferă, iar acestea, la rândul lor, se pot recombina în oxid nitric. Această substanță interacționează cu alte substanțe chimice din atmosferă pentru a forma ozon, ce are un miros ușor înțepător care amintește de clor. Unii oameni pot simți mirosul „curat“ de ozon chiar înainte de venirea ploii. În ciuda mirosului (uneori) plăcut și curat, ozonul pur și în concentrații mari este deosebit de periculos și poate distruge celulele din plămâni. Din fericire, concentrația de ozon înainte sau după o ploaie zdravănă este foarte puțin probabil să fie periculoasă.
Acestea sunt doar câteva modalități de formare a mirosului de după ploaie, putând fi multe alte variante. Există o grămadă de material aromatic pe care umiditatea și impactul ploii îl poate împrăștia în aer. Bucură-te de mirosul proaspăt de după o ploaie torențială de vară ca de unul dintre cele mai plăcute momente ale vieții!
- Surse:
- scientificamerican.com/article/storm-scents-smell-rain/
- bbc.com/earth/story/20150115-how-the-smell-of-rain-happens
- science.howstuffworks.com/nature/climate-weather/atmospheric/question479.htm
- livescience.com/49520-smell-of-rain-aerosols.html
- livescience.com/37648-good-smells-rain-petrichor.html
- todayifoundout.com/index.php/2014/05/causes-smell-rain/
- compoundchem.com/2014/05/14/thesmellofrain/
- wxguys.ssec.wisc.edu/2012/04/30/why-does-it-smell-good-after-a-rain/
1 comentariu. Leave new
PLOAIE MANGAIETOAREA SOLULUI A,TUTUROR VIETATILOR ,A HOLDELOR DE TOT CE ESTE IN CAMP INCA NECULES IN TOTALITATE !DUPA PLOAIE SI NOI NE IMPROSPATAMSI NE DA BUCURIA ,TRAIRII COILARIEI ,,,,,,,,,PLOAIA ESTE VIATA !,,,,,,,,,,FIECARE CU PERCEREA SA ,,,,,,,,,,,,,,EU IUBESC MIROSUL DUPA PLOAIE ,SI CRED CA ESTE O BINECUVANTARE ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,!