Curiozități, Sănătate

Pericolele ce se ascund în perne

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute

În fiecare seară când puneți capul pe pernă vă gândiți că vă așteaptă un somn odihnitor și sănătos. Dar dacă în timp ce dormiți, vă îmbolnăviți?! V-ați gândit vreodată ce pericole poate ascunde perna dumneavoastră?

Vezi toate articolele despre:
ciuperciodihnăpurificarea aeruluisomn

Atunci când citim sau vorbim despre poluare, de cele mai multe ori ne gândim la fabricile care emană cantități enorme de fum, lacurile pe care plutesc gunoaie sau orașele pline de noxe rezultate în urma traficului. Nu ne gândim și la calitatea aerului din interior și poate nici nu asociem poluarea cu perna pe care dormim, salteaua sau cearșafurile de pe pat.

Ei bine, ar fi bine să ne gândim și la aceste aspecte pentru că, nu-i așa, intrăm în contact direct cu perna și salteaua patului cel puțin 7-8 ore pe zi. Aș vrea să vă spun despre pericolele ce se pot ascunde în perna noastră. Da, perna pe care dormim ar putea fi periculoasă pentru sănătate!

Potențialele pericole ce se ascund în perne

Substanțele ignifuge

De cele mai multe ori, alegem perne care sunt umplute cu spumă pentru că au capacitatea de a se mula pe forma corpului nostru. Însă această spumă este obținută din poliuretan, material care este ignifugat și care se folosește și pentru fabricarea saltelelor, canapelelor, fotoliilor și covoarelor. Grupul de lucru pentru probleme legate de mediul înconjurător din Statele Unite (EWG) este de părere că pericolul vine de fapt de la eterul difenil polibromat (PBDE) pe care acest poliuretan îl eliberează în aer. Această substanță este considerată un perturbator hormonal, poate provoca tulburări de neurodezvoltare (autism, ADHD, tulburarea obsesiv – compulsivă, dislexie, tulburări de învățare, tulburarea de procesare senzorială), se poate acumula în placenta viitoarei mame, poate contamina laptele matern și poate determina chiar apariția cancerului.

Ciupercile

Încă din anii 1930 se discută despre posibila contaminare a patului și pernelor cu fungi. În 2005, cercetătorii din Marea Britania au concluzionat că, în medie, într-o singură pernă se pot afla milioane de spori de ciuperci. În cadrul Universității Manchester s-a efectuat un studiu cu ajutorul a mai multor perne sintetice și din pene. Fiecare pernă fusese folosită cel puțin timp de 18 luni, iar unele erau vechi chiar și de 20 de ani. Ce s-a descoperit? Că toate pernele conțineau ciuperca Aspergillus. Aceasta este o ciupercă aerobă ce prezintă un pericol sporit pentru persoanele ce suferă de astm, leucemie și pentru cele care au suferit un transplant de măduvă osoasă. Privind partea plină a paharului, pernele din pene erau mai puțin contaminate decât cele sintetice.

Cei mai mulți dintre noi respiră zilnic spori de Aspergillus fără să pățească nimic, însă persoanele ce au un sistem imunitar slăbit sau cele care suferă de boli de plămâni au un risc mai mare de a dezvolta alergii, infecții ale plămânilor sau ale altor organe.

Formaldehida

Poate că ați auzit de formaldehida ce se află în compoziția mobilierului și a altor produse din lemn, dar ar fi bine să știți că se poate găsi și în anumite perne, lucru care nu poate fi bun pentru sănătatea noastră. Formaldehida poate provoca lăcrimarea ochilor, tuse, respirație șuierătoare, iritații ale pielii și senzații de arsură la nivelul ochilor, nasului sau gâtului.

Parfumurile și odorizantele

Unii producători de perne folosesc parfumuri și odorizante industriale pentru a masca mirosul de chimicale pe care îl poate avea spuma. Teoretic, scopul lor este de a ne face somnul cât mai plăcut, însă, practic, aceste parfumuri pot fi obținute și ele din substanțe toxice. Rezultatul? Nivelul de toxicitate al pernei crește!

Compușii organici volatili

Nu știm precis din ce sunt realizate pernele din spumă, iar printre substanțele chimice din compoziție s-ar putea afla și compușii organici volatili. Aceste substanțe sunt instabile, iritante și se pot afla chiar în aerul dormitorului nostru. Compușii organici volatili pot provoca iritații ale ochilor și nasului, crize de astm, iar pe termen lung pot afecta ficatul, rinichii, sistemul nervos central și pot provoca și cancer.

Cu ce înlocuim pernele din materiale sintetice?

Ce de făcut? Ar fi indicat să scăpăm de pernele fabricate din materiale sintetice și să le înlocuim cu unele din materiale naturale pe care să le învelim în huse din bumbac organic. Și pernele din pene sunt mai sănătoase, însă dr. Axe are alte recomandări pentru noi. Le găsiți mai jos:

Perne din lână organică. Atât timp cât nu sunteți alergici la lână, puteți opta pentru o pernă umplută cu lână organică ce permite aerului să treacă și are capacitatea de a regla temperatura, fiind recomandată atât iarna cât și vara. În plus, lâna nu atrage acarienii.

Perne din capoc. Poate că nu sunt foarte populare, poate că nici nu ați auzit de acest material, capoc, însă este o fibră vegetală asemănătoare cu lâna ce se obține din fructul unui arbore exotic și este des folosită ca umplutură pentru perne, saltele, plăpumi, jucării sau chiar taburete. Această fibră vegetală are proprietăți hipoalergenice, este rezistentă la mucegai, la apă și se usucă rapid.

Perne din latex natural. Dacă aveți alergii la lână sau la capoc, o pernă din latex natural ar putea fi soluția! Asigurați-vă că perna este din 100% latex, iar dacă eticheta nu vă lămurește, întrebați vânzătorul sau producătorul.

Perne din bumbac organic. Acestea sunt poate cel mai ușor de găsit. La fel ca în cazul pernelor din latex, citiți eticheta și asigurați-vă că produsul pe care îl cumpărați este obținut din 100% bumbac organic, inclusiv husa!

Perne din hrișcă. Poate sună ciudat, dar hrișca, o cereală comestibilă, bogată în nutrienți, poate fi folosită și ca umplutură pentru perne. De fapt, sunt folosite cojile de hrișcă care sunt hipoalergenice, prietenoase cu mediul înconjurător și terapeutice, oferind sprijin și confort pentru spate, gât și cap. Și, cum cereala în sine nu există, pentru pernă fiind folosite doar cojile, moliile și acarienii nu au ce ataca. Perna din hrișcă nu se supraîncălzește, rămâne uscată și aerisită.

Perna din mei. O altă recomandare mai puțin obișnuită venită din partea dr. Axe este perna umplută cu pleavă de mei. Are proprietăți hipoalergenice, permite trecerea aerului și este ceva mai moale decât hrișca.

 

Sfaturi pentru un dormitor sănătos

Alegeți o pernă din material natural! Este o investiție mică dacă stăm să ne gândim la cât de mult ne poate afecta sănătatea o pernă sintetică. Apoi, curățenia regulată este recomandată! Schimbați lenjeria de pat în fiecare săptămână, aspirați camera, aerisiți pernele și salteaua și deschideți fereastra zilnic pentru a aerisi întreaga cameră! Poate că deja știți, dar aerul din interior este mai poluat decât cel din exterior! Încercați să decorați camera și cu câteva plante ce purifică aerul și veți avea un dormitor mai sănătos!

Surse:

draxe.com/best-pillow/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
ciuperciodihnăpurificarea aeruluisomn
Articolul anterior
Markerii detoxifierii
Articolul următor
Cât de ocupați NU suntem?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
CuriozitățiSănătate

Te-ar putea interesa și: