Gândul zilei, Medicină funcțională, Microbiom, Nutriție și dietă

Gândul zilei #14: Diabetul și dieta modernă. Ce alimente ar trebui să eviți?

Autor:
32 de comentarii
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
diabetDietă echilibratăfloră intestinalămicrobiomzahăr

Stim cu toții că zahărul este adesea indicat ca principalul vinovat pentru apariția diabetului de tip 2. Dar, ceea ce nu realizăm întotdeauna este că zahărul se ascunde în alimente la care nici nu ne-am gândi. Într-o lume în care alimentele ultraprocesate domină rafturile magazinelor și ne atrag prin culori și ambalaje seducătoare, consumul lor constant devine un pericol invizibil. Astăzi, vom explora legătura neștiută dintre aceste alimente și riscul tot mai mare de diabet.

Legătura neștiută dintre diabet și alimentele ultraprocesate

Alimentele ultraprocesate sunt peste tot, toate magazinele sunt inundate de ele. Devine din ce în ce mai greu să alegem o sursă de hrană sigură și curată, la acest lucru contribuind culorile atrăgătoare pe care ambalajele acestor alimente le au, conținutul mare în zahăr și în glutamat care ne face dependenți.

Cele mai noi studii arată o asociere puternică între consumul frecvent de alimente ultraprocesate și riscul crescut de diabet de tip 2. De exemplu, un studiu recent a arătat că pentru fiecare creștere de 10% a consumului de alimente ultraprocesate, riscul de a dezvolta diabet de tip 2 crește cu 17%.

Cum se întâmplă acest lucru mai exact?

Alimentele ultraprocesate produc inflamație și stres oxidativ. Acestea conțin adesea cantități mari de grăsimi trans, zahăr, sare și aditivi alimentari, compuși care induc inflamație cronică și stres oxidativ, factori de risc pentru rezistența la insulină, o problemă premergătoare diabetului de tip 2.

Multe dintre aceste produse au și un indice glicemic ridicat, ceea ce duce la fluctuații rapide ale glicemie și la o solicitare constantă a pancreasului de a secreta insulină. În timp, acest lucru poate duce la oboseala pancreasului și la instalarea diabetului zaharat tip 2, dacă vă aduceți aminte povestea mea cu insulina care “bate la ușă” dintr-un articol anterior.

Consumul de alimente ultraprocesate este corelat cu creșterea în greutate și obezitatea, alți doi factori principali de risc pentru diabetul de tip 2. Alimentele bogate în calorii “goale” și sărace în fibre, vitamine și minerale duc la un dezechilibru energetic și contribuie la acumularea de grăsime viscerală, un factor critic în dezvoltarea diabetului.

De cele mai multe ori, alimentele ultraprocesate sunt lipsite de fibre, elemente esențiale pentru controlul glicemiei și pentru sănătatea microbiomului intestinal. Fibrele ajută la încetinirea absorbției glucozei în sânge și mențin nivelurile stabile de glicemie. În lipsa lor, absorbția rapidă a carbohidraților poate accelera progresia spre diabet.

Importanța unui microbiom sănătos

Consumul de alimente ultraprocesate poate perturba echilibrul microbiomului intestinal, contribuind la disbioză, care este legată de inflamație sistemică și rezistență la insulină, ambele asociate cu diabetul zaharat. Chiar dacă există factorul genetic, și microbiomul joacă un rol în dezvoltarea acestei boli.

S-a descoperit că în cazul persoanelor cu obezitate există un nivel crescut de Prevotella copri și un nivel scăzut de Bacteroides vulgatus. În plus, lipsa bacteriei cu proprietăți antiinflamatoare Akkermansia muciniphila, dar și a Clostridium spp si Collinsella aerofaciens a fost asociată cu riscul de a dezvolta rezistență la insulină.

Într-o lume plină de tentații ultraprocesate, alegerea alimentelor sănătoase devine un act de protejare a sănătății noastre pe termen lung. Diabetul de tip 2 poate fi prevenit prin alegeri conștiente și informate.

Acestea fiind spuse, vă doriți să fac și un articol despre prevenția diabetului zaharat tip 2? Ar fi util pentru voi? Aștept răspunsurile voastre în comentarii.

Cine este dr. Gianina Farcaș?

Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

32 de comentarii. Leave new

  • Toate informațiile pe care ni le oferiți sunt extrem de utile în lupta cu diversele probleme pe care le avem.Multumesc!

    Răspunde
  • Bertel Mihaela
    30 noiembrie 2024 11:56

    Ar fi nemaipomenit, abea aștept!

    Răspunde
  • Ar fi extrem de util un articol despre preventia diabetului de tip 2!

    Răspunde
  • Ar fi f.util un articole despre prevention diabetului. Mulțumim!

    Răspunde
  • Mulțumesc pentru articole,le aștept cu interes, sunt diagnosticata cu diabet tip 2 de 1 an, am ovare polichistice, noduli tiroidieni și inflamație cronică. Toate recomandările vin cu mare necesitate.

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      2 decembrie 2024 18:22

      Imi pare rau ca treceti prin aceste lucruri! Exista deja multe articole scrise de mine pe tema sindromului ovarelor polichistice, sper sa va fie de folos. Multa sanatate!

      Răspunde
  • Informatii interesante si necesare. Apreciez articolul dar mi.as dori si un fel de abordare practica. De ex sugestii, indicatii ptr doctori cu care sa poti sa ai o relatie adevarata in preventia si tratarea diabetului. Intrebare: dna dr Farcas face consultatii de acest gen? Multumesc si Doamne Ajuta!

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      2 decembrie 2024 18:21

      Da, sigur. Pentru mai multe detalii, imi puteti trimite un mail la adresa care se afla langa numele meu. Multa sanatate va doresc!

      Răspunde
  • Ca de obicei,Dna Dr Gianina explica clar și succint importanța alimentației în prevenția diabetului și nu numai!Informatii extrem de utile pt toți cei ce confruntă cu această boală metabolică a zilelor noastre!Multumim pt implicare,pt ca oamenii sa înțeleagă ca ,aceste informații sunt benefice sănătății noastre ,a tuturor!

    Răspunde
  • Multumim mult pentru informatiile valoroase, bine documentate si actualizate pe care ni le oferiti cu generozitate. Avand in vedere ca in ultimii ani a crescut ingrijorator incidenta diabetului consider extrem de utile toate informatiile care sa ne ajute in preventia acestei boli.

    Răspunde
  • Da, ar ajuta si un articol despre prevenirea diabetului de tip II si despre rezistenta la insulina. Multumesc!

    Răspunde
  • Da foarte interesant

    Răspunde
  • Da, articolul e foarte util!
    Aștept următorul, cu reguli de prevenție pt diabetul de tip II.
    Mulțumesc dna Doctor!

    Răspunde
  • Da, ar fi utila parerea d voastra avizata despre preventia bolilor de care ajungem sa suferim la un moment dat din ignoranta, superficialitate in abordare, lipsa de informatii sau informatii eronate! Avem nevoie de un profesionist ca d voastra! Multumesc pentru ceea ce faceti si pentru dedicare!

    Răspunde
  • Cârstea Anghelina Mariana
    29 noiembrie 2024 9:49

    Mulțumesc, ptr comentariu !
    Da, sunt f interesată de acest subiect! Ar fi foarte interesant, dacă ați aborda și subiectul microbiomului, care este responsabil de multe afecțiuni… Mulțumesc anticipat!

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      2 decembrie 2024 18:19

      Buna ziua,

      Deja am abordat acest subiect in diferite articole. Voi mai face articole pe acest subiect. O seara frumoasa!

      Răspunde
  • Ar fi util un articol despre prevenția diabetului zaharat tip 2!!!

    Răspunde
  • Bara Alexandru
    29 noiembrie 2024 9:43

    Mulțumim pentru informații trebuie să le punem în practică dar este destul de dificil

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      2 decembrie 2024 18:18

      Intr-adevar, poate fi dificil la inceput, dar cu timpul devine o obisnuinta, noul stil de viata. Multa sanatate va doresc!

      Răspunde
  • Maxim Cristian
    29 noiembrie 2024 9:17

    Corect, binevenit și educativ. Sănătate și toate cele bune !

    Răspunde
  • Carmen Ingeborg
    29 noiembrie 2024 9:13

    Articolul a fost foarte instructiv și a-și dori și un articol despre diabetul de tip II. Mulțumesc frumos

    Răspunde
  • Da. articol f util. Da, inclusiv pt intrebarea ref preventia diabetului. Orice alegere informata este binevenita. Multumesc

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
diabetDietă echilibratăfloră intestinalămicrobiomzahăr
Articolul anterior
De ce pacienții cu Hashimoto suferă de deficiențe nutriționale?
Articolul următor
Neuroinflamația: Schimbări care fac diferența #2


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Gândul zileiMedicină funcționalăMicrobiomNutriție și dietă

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: