Dominanța estrogenică poate apărea la ambele sexe, dar predomină totuși în rândul femeilor. Consecințele presupun nu doar simptome supărătoare, ci și riscul dezvoltării unor boli cronice. De la fibromialgie și oboseală cronică până la boli autoimune, disfuncții tiroidiene, boală Hashimoto sau chiar unele forme de cancer.
Îngrijorător este faptul că, în ultimul timp, tot mai multe persoane prezintă dominanță estrogenică. Specialiștii avertizează că și cancerele hormono-dependente și bolile cronice puse pe seama excesului de estrogen sunt în creștere.
De ce? „Pentru că suntem în permanență bombardați de xenoestrogeni – substanțe chimice industriale care imită comportamentul estrogenilor. Sunt peste tot: în produse alimentare, cosmetice și produse de îngrijire persoanlă, mobilier și haine. De la apa pe care o bem la alimentele pe care consumăm, întâlnim un număr șocant de xenoestrogeni, care afectează estrogenul natural în fiecare zi, fără să ne dăm seama”, atrage atenția dr. Amy Myers, lider al medicinei funcționale din SUA, expert în boli autoimune și disfuncții tiroidiene.
Ce este estrogenul? Dar dominanța estrogenică?
Atât organismul femeilor, cât și al bărbaților sintetizează în mod natural estrogen la nivelul glandelor suprarenale, care apoi este stocat în țesutul adipos, precum și la nivelul ovarelor, la femei, și al testiculelor, la bărbați. Evident că la femei predomină estrogenul, acesta fiind supranumit „hormon feminin”. De altfel, estrogenul este cel care determină trăsăturile feminine, iar în plus este necesar pentru multe funcții importante, cum ar fi fertilitatea, controlul colesterolului, protejarea sănătății inimii și a oaselor, sănătatea pielii.
Atunci când nivelul estrogenului crește excesiv, în dezechilibru cu ceilalți hormoni sexuali, în special progesteronul, apare dominanța estrogenică, fenomen care declanșează o serie de probleme atât la femei, cât și la bărbați.
Simptomele dominanței estrogenice
La femei:
- Creștere în greutate, cu depunere de grăsime în zona șoldurilor și coapselor.
- Tulburări menstruale, cum ar fi ciclurile menstruale neregulate și sângerările abundente.
- Sindrom premenstrual, manifestat prin dureri de cap, dureri de sâni, balonare, retenție de apă.
- Mastoză fibrochistică și fibromatoză uterină.
- Oboseală cronică.
- Apetit sexual redus.
- Depresie, anxietate, irascibilitate, schimbări bruște de dispoziție.
La bărbați:
- Mărirea sânilor.
- Disfuncție erectilă.
Ce se întâmplă cu estrogenul în organism?
Estrogenul, ca și alți hormoni, cum ar fi progesteronul sau cortizolul, este procesat de către organism în ficat. Acest proces este denumit metabolismul hormonilor. Atunci când un hormon trece prin acest proces, se transformă în alte forme denumite metaboliți.
Estrogenul poate fi de trei feluri: estradiolul (predominant), estrona și estriolul (produs în cantități mari în sarcină). În funcție de calea de metabolizare din ficat, estrogenul poate fi transformat în metaboliți „buni” sau „nocivi”. Estrogenul puternic numit estradiol (E1) trece prin faza 1 de detoxifiere în ficat, unde poate fi transformat în 2OH-E1, 4OH-E1 sau 16OH-E1. Aceștia se pot întoarce în circulație înainte de a trece prin faza 2 de detoxifiere a ficatului, numită metilare, iar apoi sunt excretați de către organism. În general, metabolitul 2OH-E1 este considerat inofensiv, în timp ce 4OH-E1 și 16OH-E1 pot cauza dominanță estrogenică și risc crescut de cancer. În această situație pot fi mai ales persoanele care au capacitate redusă de metilare.
Metilarea poate fi compromisă de deficiențe nutriționale, boli de ficat, stres, lipsă de somn, alimentație dezechilibrată sau mutații genetice (MTHFR sau COMT).
Boli asociate cu excesul de estrogen
Cel mai mare risc asociat cu dominanța estrogenică este cancerul hormono-dependent: cancerul de sân (deopotrivă la femei și bărbați), cancerul uterin și ovarian la femei sau cancerul de prostată la bărbați. Atenție! Cancerul hormonal este asociat cu grăsimea în exces, care produce cea mai puternică formă de estrogen – estradiol.
Nivelul ridicat de estrogen poate spori răspunsul inflamator al sistemului imunitar, crescând riscul de boli autoimune. Se pare că fluctuațiile bruște ale cantității de estrogen, cum ar fi cele care se produc în timpul sarcinii și la menopauză, contribuie la autoimunitate. Deoarece femeile sunt mai sensibile la dominanța estrogenică, aceasta ar fi o explicație pentru faptul că bolile autoimune sunt mai frecvente în rândul femeilor decât al bărbaților.
Excesul de estrogen este implicat și în tiroiditele autoimune, în special boala Hashimoto. Estrogenul inactivează hormonii tiroidieni, care nu mai pot fi transformați în forma lor utilă proceselor metabolice și altor funcții ale organismului.
Dominanța estrogenică, stilul de viață și xenoestrogenii
În fiecare zi suntem expuși unui val continuu de toxine. Peste 80.000 de chimicale produse de om în era industrială se află în mediul nostru de zi cu zi. Cele mai multe influențează funcțiile sistemului endocrin și imită întocmai activitatea estrogenică, motiv pentru care se numesc xenoestrogeni. Xenoestrogenii sunt prezenți în hrana pe care o consumăm, în apa pe care o bem și în multe produse de cosmetică, igienă personală și produse de curățenie.
Una dintre cele mai importante surse de xenoestrogeni este dieta modernă. Carnea provenită de la animale crescute în ferme industriale conține hormoni de creștere. Acești hormoni nu se distrug prin prepararea termică a cărnii și ajung în organismul uman, perturbând echilibrul natural al hormonilor. În plus, pesticidele și ierbicidele cu care sunt tratate fructele și legumele interferează de asemenea cu activitatea hormonală.
Din păcate, chiar și apa, cea îmbuteliată în sticle de plastic, este contaminată cu bisfenol A, un compus din plastic care dereglează sistemul endocrin. Potrivit unor studii, bisfenolul A și ftalații din plastic au fost implicați în dezvoltarea anormală a fătului, în special în cazul fătului de sex masculin. Toate obiectele din plastic, recipiente de depozitare, folie alimentară, pungi, conțin xenoestrogeni care ajung în alimente.
Cosmeticele, șampoanele, gelurile de duș, săpunurile, pastele de dinți și numeroase alte produse de îngrijire personală conțin parabeni, fenoxietalon, ftalați și alte substanțe perturbatoare endocrine. Xenoestrogenii din produsele de îngrijire a pielii sunt deosebit de dăunători, deoarece sunt absorbiți direct în țesuturi și astfel nu au nicio șansă de a fi detoxifiați prin ficat. Parabenii au fost detectați în celulele unor persoane cu cancer de sân, iar unele reziduuri de pesticide și dioxină din cosmetice sunt corelate cu incidența crescută a endometriozei.
Poate mai puțin cunoscut este faptul că microbiomul intestinal reglează estrogenul circulant prin intermediul unei enzime cunoscute sub numele de beta-glucoronidază. În cazul în care microbiomul intestinal este dezechilibrat, aceste enzime nu pot metaboliza în mod corespunzător estrogenul. În asociere cu ceilalți factori de risc enumerați mai sus se ajunge la dominanță estrogenică și boli cauzate de acestea.
Cum îți ajuți corpul să-și mențină echilibrul hormonal?
Acum că știi ce este dominanța estrogenică și de unde provine, iată ce măsuri poți lua pentru a elimina din organism estrogenul în exces și a restabili echilibrul hormonal.
Încearcă să consumi cât mai multe alimente naturale, integrale, carne, lactate, ouă provenite de la animale crescute în sistem tradițional, fructe și legume de sezon (pe cât posibil ecologice), obișnuiește-te să citești eticheta produselor pe care le cumperi din supermarket.
Vizionează filmulețul pentru a afla de la profesorul Gheorghe Mencinicopschi cum să descifrezi etichetele alimentelor.
https://www.youtube.com/watch?v=vfv_qTPN-ok
Limitează utilizarea plasticului, înlocuiește toate recipientele din plastic cu unele din sticlă sau porțelan.
Obișnuiește-te să utilizezi produse de igienă personală non-toxice în locul celor încărcate cu substanțe chimice. Învață să citești și etichetele acestor produse.
Reechilibrarea hormonală implică și eliminarea deficiențelor nutriționale, fiind adesea utilă suplimentarea cu vitamina D, colagen, omega 3, magneziu. Pentru echilibrarea microbiomului intestinal poți folosi un supliment pe bază de probiotice și prebiotice.
Foarte importantă este și asigurarea unei funcții corespunzătoare a ficatului. Pentru sprijinirea proceselor de detoxifiere se recomandă un detoxifiant și reglator intestinal pe bază de fibre, în asociere cu antioxidanți precum acidul alpha-lipoic și n-acetil cisteina.
Surse:
www.amymyersmd.com/2018/02/9-causes-estrogen-dominance/
www.metabolicenergy.net/dominanta-de-estrogen-rolul-metabolitilor-evaluarea-starii-hormonale/
Dr. Amy Myers, Soluții contra autoimunității, Editura Paralela 45
www.hormone.org/-/media/hormone/files/infographics/infographic_estrogen_webvertical.pdf
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3138025/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27107051
www.worldhealth.net/news/5-hidden-common-causes-estrogen-dominance-revealed/